Felhívás!

Csoportbontásban gondolkodnak

Csoportbontásban gondolkodnak Cseperedő

Készül az új tanévre a Tanulók Háza. Idén az iskolakezdéssel egyidőben, szeptember 14-én indítják a köri tevékenységeket, amelyekre szeptember 1-30. között lehet beiratkozni. Az elmúlt tanévről és a tervekről Kerekes Jenővel, a megyeszékhelyi Tanulók Háza igazgatójával beszélgettünk.

Ahogyan a tanórák, a köri tevékenységek is a virtuális térbe költöztek márciustól június közepéig.

– Nagyon hamar elkészítettük a platformunkat, így biztonságos körülmények között tudták tartani az órákat a körvezetők. Megyei szinten áprilisban a 3500 beiratkozott gyerekből 2000 vett részt ezeken a foglalkozásokon, a megyeszékhelyen valamivel kevesebben – 1500-ból 800-an –, ami talán azzal magyarázható, hogy itt az iskolai távoktatás keretében több órát tartottak a tanárok, több volt a házi feladat. A tanév vége felé sokan lemorzsolódtak. A járvány miatt a betervezett nyolc országos versenyből csak a síversenyt tudtuk megszervezni, és a nagy népszerűségnek örvendő nappali tábor is elmaradt – mondta Kerekes Jenő.

Az online oktatás terén senkinek sem volt tapasztalata, így nagy segítség volt számukra a Pedagógusok Háza által szervezett képzéssorozat, ahol a távoktatásban használatos technikákkal ismerkedtek meg.

– Ezeket a következőkben is tudjuk alkalmazni, hasznosítani. Például ha egy gyerek valamilyen oknál fogva nem tud eljönni a tevékenységre, online is bekapcsolódhat az órába. Persze a távoktatás csak lehetőség, de nem megoldás számunkra, hiszen a lényeg az, hogy a gyerekeknek lehetőséget teremtsünk a közös munkára, az együttlétre, a tapasztalatcserére – emelte ki.

A pedagógusok igyekeztek tartani a kapcsolatot a kicsikkel, még online versenyt is szerveztek.

– A kollégáim nagyon kreatívak voltak, kis videókat töltöttek fel, főleg a tánc és a kézműves foglalkozások vezetői voltak nagyon aktívak. A baróti táncoktató online versenyt is kezdeményezett, hogy motiválja a gyerekeket. Ősztől igyekszünk kis létszámú csoportokat kialakítani, elsősorban a táncnál és az úszásnál lesz ez nagy kihívás, hiszen ezek a legkedveltebb körök, több száz tanulót vonzanak. Próbálunk megoldást találni, mert nem szeretnénk egyetlen diákot sem visszautasítani. A technikai felszereltségünket is bővítettük, 3D-s nyomtatókat, interaktív táblákat vásároltunk, és a gokartparkot is felújítottuk: három elektromos gépet szereztünk be. Kibővül az újságíró kör, s idén is lesz lehetőség betekintést nyerni az animáció világába. Új tanárok vezetik majd a fantázia és a fotó köröket. Szeretnénk a vidéki gyerekek számára is lehetőséget adni a délután hasznos eltöltésére, ezért helyben szerveznénk számukra különböző foglalkozásokat. Tavaly Uzonban jól működött ez a kezdeményezés, idén Árapatakon, Kökösben, Árkoson próbálkozunk. Tevékenységünk megszervezése nagyban függ az iskolai oktatástól, hogy a tanintézményekben hogyan, milyen forgatókönyv szerint oldják meg a tanítást. Én személy szerint pozitív gondolatokkal várom a tanévkezdést. Nem voltam és nem vagyok elkeseredve, mert van igény a munkánkra – szögezte le Kerekes.

A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában 21 köri tevékenységre lehet iratkozni, Kovásznán a tánc, faragászat, fantáziaműhely, kézművesség és modellezés-origami körökre várják a jelentkezőket. Baróton a modern tánc, elektronika, gokart, asztalitenisz, kézműveskedés és bábkészítés, Kézdivásárhelyen a fúvószene, modellezés, dizájn, modern tánc, sí és torna iránt érdeklődő diákok jelentkezését várják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.