Felhívás!

Csodalámpa olvasóklub

Csodalámpa olvasóklub Cseperedő

Az elmúlt héten, június 20. és 24. között zajlott le a Bod Péter Megyei Könyvtár által 3–5. osztályos tanulók számára megszervezett, olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozássorozat. A Csodalámpa Olvasóklub a héten az első-második osztályosok számára nyitotta meg kapuit, a jövő héten a 6–8. osztályosokat várják a szervezők. A program naponta 10 és 14 óra között zajlik, a könyvtár kiskertjében. Az első turnus tevékenységeiről Kolumbán Melinda könyvtáros tudósított.

A harmadik-ötödik osztályosokkal Kolozsi László: A Hold emlékei című kortárs regényét olvastuk el és dolgoztuk fel közösen. „A Földön egy különös hullám suhan körbe, amelynek hatására mindenki elveszíti az emlékeit. Szinte mindenki, szerencsére van néhány kivétel…” Ahogyan a regény címe is sejteti, majd hamar kiderül belőle, a mű egyik főhőse űrhajós, a könyv egyik központi témája a Hold és a világűr. Ezekhez a témákhoz igazodó ismeretterjesztő könyveket lapozgattak és egymásnak egy-egy témát be is mutattak belőlük a kíváncsi táborozók, majd szabadon választva le is festették a Naprendszert, a Földet vagy a Holdat.

Egy olyan szerethető történet bontakozott ki a hét folyamán, amely az emlékek és a szeretet fontosságáról mesélt. Erre az üzenetre ráerősítve emlékesfüzet is készült, ahova egymásnak kedves üzeneteket írhattak, emlékeket hagyhattak.

Sok-sok játék képezte az olvasás mellett a napi tevékenységeket, a reggeli ráhangolódásban az összpontosítást fejlesztő, ritmikus, ön- és társismereti játékok segítették a csoportegység kialakulását. A szöveg feldolgozásához pedig drámapedagógiai tevékenységeket alkalmaztak a foglalkozásvezetők.

Napi lezáró olvasmányként egy rövidebb, illusztrációban viszont páratlan kötetet csodálhattak meg a résztvevők, Torben Kuhlmann: Armstrong. Egy egér kalandos utazása a Holdra című alkotását, amely szépen kiegészítette a másik regényt.

A csütörtöki nap hosszabbra terveződött, hogy közös társasjátékozásra, pizzázásra és egy animáció megtekintésére is jusson idő (Lunaria – Kaland a Holdon, Over the Moon, rendezte: Glen Keane és John Kahrs, 2020). A rendezvény végén minden „táborlakó” kapott útravalóul egy-egy ajándékkönyvet, amit majd a nyár hátralevő részében elolvashatnak.

A program lebonyolítását a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület révén Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsától elnyert pályázati támogatás és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, a Háromszéki Kulturális Egyesület segítette.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy lelkes és őszinte jelenlétével gazdagította programunkat!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.