Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csodalámpa gimnazistáknak

Csodalámpa gimnazistáknak Cseperedő

Az előkészítős, elsős és második osztályosok után a héten a 6–7 osztályosok számára nyitotta meg kapuját a Csodalámpa Olvasóklub nevet viselő olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozás a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A hétfőtől péntekig, 10–14 óra között zajló tevékenységek során a tizenegy gimnazista a barátságról, a felnőtté válásról szóló történettel ismerkedett meg.

A járványhelyzetre való tekintettel idén szűkebb körben, csökkentett létszámmal és szabadtérben zajlottak a tevékenységek. A csoportvezetők: Hollanda Andrea, Kolumbán Melinda, Nagy-Bákai Réka, Szilágyi-Nagy Imola és Nagy Tímea David Almond A nap színe című könyvét olvasták fel, beszélgettek a tiné-dzserkorra jellemző útkeresésről, az önismeretről, az élet értelméről és a gyászról is.

Hirdetés
Hirdetés

– A főhős, Davie a gyermekkor és a felnőtté válás mezsgyéjén van, mint a résztvevő diákok, ezért is választottuk ezt a kötetet. A könyv egy nap történéseit meséli el, megjelenik a gyász, a gyász feldolgozása is, hiszen a főszereplő nemrég vesztette el édesapját. Ugyanakkor sok népmesei szál is felfedezhető a könyvben – magyarázta Kolumbán Melinda.

A felolvasás, a szövegértést és feldolgozást segítő játékok mellett filmnézés, batikolás, agyagozás és nemezelés is szerepelt a programban.

A résztvevők egy része visszajáró, de akadtak olyanok is, akik első alkalommal kapcsolódtak be a könyvtár által szervezett vakációs foglalkozásokba.
– Első alkalommal vagyok itt, a barátnőmmel jöttem, és nem számítottam arra, hogy ilyen jól fogom érezni magam. Jó a társaság, kedvesek a csoportvezetők – mondta a hetedikes Barbi.

Flóra kisiskolásként két alkalommal is bekapcsolódott a Csodalámpa Olvasóklub nyári programjába, de mint mondta, most teljesen új élményben volt része, hiszen már nem gyerekként kezelik őket.

– Más a hangulat, más a téma, más a társaság. Már nagyon vártam, hogy újra itt lehessek, de az elmúlt években valahogy nem jött össze, mert nem tartózkodtam itthon, ezért most nagyon örvendtem, hogy eljöhettem. Tetszenek a könyvvel kapcsolatos játékok és a kézműves foglalkozások – tette hozzá.

Eszter és Anett is „visszajárók”, örvendenek, hogy a karantén után társaságban lehetnek, hasznosan tölthetik szabadidejüket.

– Nagyon jó itt az árnyékos fák alatt, jó a történet és a csapat is – mondják mosolyogva.

A Bod Péter Megyei Könyvtár tevékenységei által arra törekszik, hogy olyan könyveket adjon a gyerekek, fiatalok kezébe, amelyek felkeltik érdeklődésüket, ugyanakkor irodalmi értékkel is bírnak. Ennek az olvasóvá nevelésnek a részét képezi az évről évre megszervezett vakációs foglalkozás, a Csodalámpa Olvasóklub, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a családok és a diákok körében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások