Hirdetés
Hirdetés

Csángóföldre látogattak a kisdiákok

Csángóföldre látogattak a kisdiákok Cseperedő

Moldvába látogattak a polyáni Trefán Leonárd Általános Iskola harmadik és a torjai Kicsi Antal Általános Iskola negyedik osztályos kisdiákjai. A két tanintézmény közötti kapcsolatfelvételt és annak folyamatos ápolását a személyes találkozás és a mindkét fél részéről jelentkező akarat ösztönözte.  E kapcsolatot Gábor Judit és Torzsa Ibolya tanítónők hozták létre, és a közös projekteket is ők indították el.

Hirdetés
Hirdetés

A diákok az őszi vakáció idején ellátogattak Moldvába, a humuleşti Ion Creangă Emlékházba, a Ion Creangă tematikus parkba, valamint Moldva egyik legfiatalabb csángó településére, Pusztinára, Perzsoj községbe. E székely eredetű moldvai csángó faluban Nyisztor Ilona népdalénekes, pedagógus és művelődésszervező látta vendégül őket a pusztinai Közösségi Magyar Házban.

Egy pusztinai gyermekcsoport, Nyisztor Ilona irányításával népviseletbe öltözve, ünnepélyes keretek között fogadta az erdélyi látogatókat.  Tolmácsolásukban moldvai csángó népdalokat, népmesét hallhattak a látogatók, és megismerhették Lakatos Demeter, híres csángó költő Szép a falum című versét is. A kis zenészek hangszeres bemutatója, valamint a moldvai csángó-magyar táncok egyszerűen lenyűgözték a közönséget.  Annak ellenére, hogy egy hosszú utazás előzte meg a Pusztinára tett látogatást, a polyáni és torjai gyerekek kerek szemekkel, tátott szájjal figyelték a meglepetés műsort, mellyel Nyisztor Ilona és gyermekcsapata oly nagy szeretettel, lelkesedéssel köszöntötte őket és a kísérő pedagógusokat. A kirándulócsoport a szülők által adományozott élelmiszercsomaggal lepte meg a lelkes házigazdákat.

A két tanintézmény képviselői, Gábor Judit és Torzsa Ibolya tanítónők, valamint a találkozón résztvevő kollégáik célul tűzték ki e kapcsolat hosszú távú ápolását, szándékuk kifejezéseképpen meghívták őket Háromszékre. A találkozót a polyáni és torjai gyerekek közös éneklése zárta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük