Felhívás!

Becsületkönyvtárt avattak

Becsületkönyvtárt avattak Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon emlékünnepséget szervezett a magyar népmese napja tiszteletére. A névadó író, mesemondó születésnapját, szeptember 30-át a Magyar Olvasástársaság 2005-ben jelölte ki a magyar népmese napjává. A tanintézmény óvodásai, pedagógusai, szülői és nagyszülői közössége múlt pénteken mesével, énekkel és a Becsületkönyvtár felavatásával emlékezett a kisbaconi író életére, munkásságára.

A tanintézmény gyermekkórusa dallal köszöntötte a Benedek Elek-mellszobor előterében összesereglett szülőket, nagyszülőket, barátokat, meghívottakat. Az óvodások tudásuk legjavát vonultatták fel: Mózes Nóra, a Napsugár nagycsoport óvodása Az okos leány című mesét mondta el, a Szivárvány nagycsoportból Demeter Ábel, Mihály Zsanett, a Babóca óvodai csoportból pedig Zelenák Sára versekkel kedveskedett. Az idén a román csoportok pedagógusai, óvodásai is megtisztelték az ünnepet. A Benedek Elek Napközi Otthon és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös nevelési projektjét Lázár Zsuzsa óvónő mutatta be. A Becsület-könyvtár a tanintézmény udvarán kapott helyet, könyvadományokkal gazdagodott, szülők, pedagógusok, meghívott vendégek hoztak mesés- és verseskönyvet, illetve szakkönyveket. A könyvtárból bárki vihet haza olvasmányt, a lényeg, hogy becsülettel vissza kell hozni. Az ünnepségen részt vettek a Bod Péter Megyei Könyvtár és az önkormányzat képviselői. „A sepsiszentgyörgyi önkormányzat igyekszik partner lenni a kultúra és az oktatás területén, mert úgy gondoljuk, ez egy fontos kiindulópont a nyitottság, gondolkodásváltás kialakulásában.” –mondta Magyarósi Imola Piroska, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kultúra-, tudomány- és tanügyi szakbizottságának tagja. Benedek Elek mellszobrának talapzatára az önkormányzat és a tanintézmény képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, majd a Becsületkönyvtár felavatása következett. A napközi otthon udvarán felállított Becsületkönyvtár mellé kihelyezett hatalmas kosárba minden kedves vendég hozott könyvet, mintegy 120 kiadvánnyal gyarapodott az olvasást népszerűsítő könyvtár. Az otthon vezetősége köszönetet mondott a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségnek, amiért sikeresnek ítélte és továbbította a magyar kormánynak az óvodaépítési pályázatukat. Ha a pályázat megfelel a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kiírásának, akkor a tanintézmény udvarán négy csoport számára megfelelő ingatlan épülhet tornateremmel.

A magyar népmese napján a könyvekre, a mesékre irányult a figyelem. A gyermekek, hogy ne feledjék a nap varázsát, hangulatát, Elek apó történetét, a mesélés örömét, almát kóstolhattak, melyet Elek apó gyümölcsöséből küldtek a kisbaconiak.

A felnőtteknek a mesélés fontosságát adták át a szervezők, „Minden korokban meg kell küzdeni a hétfejű sárkányokkal, a hamuba sült pogácsa is jól jön, és tudjuk, hogy léteznek segítőink, akik megmutatják a helyes utat. Azt is tudjuk, hogy a jók mindig győzedelmeskednek, az igazak pedig tovább élnek.” – Valahogy így hangzott a magyar népmese napján hirdetett üzenet a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon udvarán, és aki eljött az ünnepre, annak szíve-lelke megtelt örömmel, mert az egymásra, a másikra való figyelés, elismerés örömet, boldogságot ad az embernek. Olyan töltetet, amit igazából a mesék adhatnak, ha odafigyelünk rájuk, és ha olvassuk őket.

Bartók Emese óvónő

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.