Felhívás!

Akváriumok bulldogja

Akváriumok bulldogja Cseperedő

A Cyphotilapia Frontosa, más néven frontóza egy rendkívül népszerű és mutatós hal az akvaristák körében. Afrikában, a Tanganyika-tóban honos, más néven endemikus. Ez azt jelenti, hogy csak itt él a földön, és sehol máshol.

 

Több színváltozata is ismeretes, és ezek helyi rasszok formájában élnek elkülönülve a többi színváltozattól. Nem hibridizálódnak, mert a színváltozatok valahogy felismerik egymást, és nem párosodnak a többi színváltozattal. Ez egyébként több tanganyika-tavi halfajra is jellemző. A legismertebb talán a Tropheus Moorii, amelyből eddig több mint ötven színváltozatot fedeztek fel.

A frontóza egy bölcsőszájú faj, méghozzá a híres szájban költő sügérfélék közül. Ellentétben a többi tanganyika-tavi sügérfélével, nem a parti kőgörgeteges zónában él, néhány méter mélységben, hanem a mélyebb vizeket kedveli 15–45 méter között. Itt hidegebb van, és fő táplálékát, a rákokat is itt találja nagyobb számban. Jellemző rá az ivari kétalakúság, azaz ivari dimorfizmus. A hímek lényegesen nagyobbak a nőstényeknél (2030 cm) és jelentős homlokdudort birtokolnak. Az aljzaton ikráznak, többnyire egy maguk által ásott gödörben, vagy gödör alakú sziklaképződményben. A nőstény lerak egy vagy két ikrát, amit, miután a hím megtermékenyítette, a nőstény azonnal a szájába vesz, és ott heteken át neveli, költi az először embrió, később kis halutódait. Miután kiengedi őket, utána még jó ideig visszatérnek anyjuk szájába, ha veszély fenyegeti őket. Akváriumi tartásukhoz méretes, körülbelül 2 méter hosszú medencére van szükség, ahol rákkal és halhússal etethetjük őket.

Nagy Ferenc

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.