Felhívás!

„A vereség is ösztönöz”

„A vereség is ösztönöz” Cseperedő

Török Panka, a Székely Mikó Kollégium hetedik osztályos tanulója az elmúlt hétvégén egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett egy horvátországi nemzetközi karateversenyen. A sportolóval és edzőjével, Vass Hunorral a kezdetekről, az elért sikerekről és a tervekről beszélgettünk.

Október 8–10. között a horvát kikötővárosban, Fiumében (Rijeka) szervezték meg a Croatia Open nemzetközi karateversenyt, ahol a sepsiszentgyörgyi sportolólány két érmet szerzett.

– Ez egy eléggé népes és nehéz versenynek mondható, ugyanis 21 országból mintegy 1703 nevező indult.

Több nemzetnek kvalifikációs pontszerző verseny is a közelgő Eb-re és Vb-re. Ami meglepetés volt, hogy Török Panka 13 éves sportolónk a kadetek (14–15 évesek) -47 kg-osok korosztályában is indult, és egész a döntőig küzdötte magát, megverve szlovák, olasz, majd magyar MTK-s budapesti csapattársát. A döntőben a szintén magyar UTE versenyzője, az Eb-ezüstérmes Hecker Bojana bizonyult jobbnak 1:0 arányban. Jó visszajelzés lehet ez számunkra, hogy helyünk van a mezőnyben. Ugyanakkor a drámai sorshoz az is hozzátartozik, hogy másnap a saját korosztályában (13 éveseknél) – 45 kg, újra összetalálkozott a szlovák versenyzővel, ezennel az ellenfél bizonyult jobbnak, így Panka harmadik helyen zárt saját korosztályában – ismertette a verseny részleteit Vass Hunor.

Panka közel 9 éve, óvodásként ismerkedett meg a karatéval. Kitartásának és tehetségének köszönhetően többszörös magyar és román bajnok, és több nemzetközi versenyen nyert díjat.
– Részt vettem a ciprusi Karate 1 Youth League-en, ahol első helyet szereztem. Többszörös magyar és román bajnok lettem. Még részt vettem a Szlovákia Openen, Pozsonyban. De a ciprusi első helyezésemre vagyok a legbüszkébb. A siker számomra nagyon fontos. Amikor kisebb voltam, és megnyertem az első versenyemet, nagyon boldog voltam, és ez motivált, hogy folytassam a karatét, és nyerjek minél több érmet, kupát. Ha az edzőm és én is meg vagyok elégedve a teljesítményemmel, és úgy érzem, hogy megtettem mindent az adott tornán, akkor, ha kudarc is ér, nem bánt annyira, mintha úgy jönnék le a tatamiról, hogy nem adtam ki magamból mindent, hogy többet is tehettem volna. Mint például a mostani horvátországi versenyen, ahol saját kategóriámban harmadik lettem. Én és az edzőm is úgy gondoljuk, meg tudtam volna csinálni, és nyerhettem volna. De minden kudarcból tanulok. A vereség arra ösztönöz, hogy még többet eddzek, hogy jobb lehessek a következő versenyen. És hiszek is abban, hogy következőkor jobb leszek – tette hozzá.
Az elismerések, díjak mögött nagyon sok kitartó munka áll. Panka naponta két órát edz, de versenyidőszakban a hétvégéket is az edzőteremben tölti. A horvátországi verseny kettős érzelmet hagyott benne.
– Nem számítottam erre az eredményre, mert a versenytársaim nálam nagyobbak voltak, s bevallom egy kicsit tartottam tőlük az elején, aztán az első meccsem után rájöttem, hogy semmi sem lehetetlen, és mentem tovább a döntőig. Nagyon boldog voltam, hogy dobogóra állhatok, hiszen azok a lányok, akikkel összekerültem, nálam egy vagy két évvel nagyobbak. Amikor hazaértem, egyrészt örültem, hogy kadetben második lettem, viszont szomorú is voltam, hogy a saját kategóriámban csak harmadik – mesélte.
– Elszántságra és kitartásra nevelem sportolóimat, ha valamit csinálnak, azt tegyék teljes akaratukból. Amit mindig mondok, hogy tegyenek meg mindent a tatamin a győzelem érdekében, és ha lejönnek – győztesként vagy vesztesként –, tudják elmondani, hogy mindent megtettem, és akkor nagy eséllyel a győzelem sem marad el. A rendszeres, következetes és kemény munka meghozza a várt eredményt. Számomra minden sportolóm győzelme az én győzelmem is. Sportolóként mindig egy győzelem számított, a sajátomé elsősorban. Edzőként viszont ezt az érzést többször, nagy adagban élhetem át – emelte ki Vass Hunor.
Panka a hétvégén már újra versenyez. Október 15–17-én a lengyelországi Polish Openen vesz részt, majd szintén október végén a Hungarian Openen lép tatamira. „A novemberi hónapot még nem merjük előre tervezni, lássuk, mit hoz a járványhelyzet, mert sajnos, nagyban felülírhatja a versenynaptárunkat” – nyilatkozta edzője.
A szentgyörgyi lány ideje nagy részét az edzések, versenyek és a tanulás tölti ki, szabadidejét barátaival tölti, vagy zenét hallgat és filmeket néz. Felnőttként ügyvédnő szeretne lenni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.