Felhívás!

A szavalók élvonalában

A szavalók élvonalában Cseperedő

A kőröspataki Kálnoky Ludmilla Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, Kövér Beatrix szeret verset, mesét mondani, a magyar mellett a földrajz, a biológia és a zene is a kedvenc tantárgyai közé tartozik. Idén a Nagygalambfalvi Általános Iskola által 19. alkalommal meghirdetett, Fától fáig, verstől versig című online szavalóversenyen dicséretben részesült.

– Egy ilyen erős mezőnyben a dicséret is nagy eredménynek számít, mindenki, aki részt vett a versenyen, kitűnően szavalt, örülök, hogy élvonalba kerültem. Kányádi Sándor Kecske című versét szavaltam. Kinda Szende magyartanárnő átküldött nekem három verset, ezek közül a legvidámabbat választottam, mert szeretem a játékos költeményeket. Meghallgattam a vetélytársaim szavalatát is, mindenki nagyon ügyes volt, nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek – mondta a diáklány.

A vetélkedő online zajlott, ami Beatrix számára kedvező volt.

– Sokkal könnyebb volt így online, nem kellett izgulni, hogy ismeretlenek előtt szerepelek, elrontok valamit, bár az elején kissé a kamera is feszélyezett, de többszöri próbálkozás után, már ment, mint a karikacsapás. Ettől függetlenül ugyanolyan komolyan készültem az előadásra, mintha élőben lett volna – emelte ki.

– A versenyfelhívás pontosan egy olyan időszakban jelent meg, amikor online tanultunk. Így személyesen nem találkozhattunk, a verspalettát átküldtem a gyerekeknek, és mindenki kiválasztotta a kedvére valót. A tanulási folyamat, a megbeszélések is nagyrészt virtuális térben zajlottak, de volt, akivel személyesen is találkoztunk, mert a képernyőn keresztül nem működött. A versenyen való részvételt egyértelműen megkönnyítette a virtuális jelleg, kényelmesen elkészítettük és beküldtük a kisfilmeket, nem kellett vesződni az utazással, az ezzel járó papírmunkával – kapcsolódott be a beszélgetésbe Kinda Szende magyartanár.

A hatodikos lány szerint akkor lehet hiteles egy versmondó, ha szereti a verset, amit szaval.

– Fontos az is, hogy kifejezően tudja előadni. Mi például a mimikán és a hangsúlyokon dolgoztunk nagyon sokat. Régen nagyon lámpalázas voltam, ha nagy közönség előtt kellett szerepelnem, azonnal remegni kezdett a kezem, a lábam, és borzasztóan éreztem magam. De erős akarattal sikerült valamennyire legyőzni, remélem, mire nagy leszek, már nem kell ezzel a gonddal küzdenem – tette hozzá.

A pedagógus szerint a versenyhelyzet erős érzelmeket mozgat meg a gyermekekben, és az elért eredménytől függően pozitív vagy negatív hatással lehet rájuk.

– Ha pozitív a visszajelzés, egy életen át motiváló erő lehet, a kudarc legalább ennyire erős hatással van, csak fordítottan működik. Az online verseny egyik pozitívumát abban láttam, hogy nem voltak vesztesek. A közösségi csatornákon és oldalakon megjelenő kisfilmek sok like-ot és gratulációt begyűjtöttek a versenyzőknek, így egy kicsit mindenki nyertesnek érezhette magát – emelte ki.

Meglátása szerint a vidéki iskoláknak egyre kevesebb szülő szavaz bizalmat, mindezek ellenére tehetséges gyerekekből itt sincs hiány.

– Mindig vannak tehetséges diákjaink, akiknek csillog a tekintete, értük természetesen bármilyen áldozat meghozható. Örülök, hogy Beatrix bizonyította rátermettségét. Öröme az én örömöm. Jó érzés előremozdítója és részese lenni ilyen pillanatoknak – tette hozzá.

Beatrix kedvenc tantárgyai a magyar, a földrajz, a zene és a biológia. Az online oktatás előnyeit és hátrányait boncolgatva kifejtette, hogy a legnagyobb gondot az elavult technikai eszköz okozta.

– Egy gyengébb minőségű táblagépről dolgozom, nagyon sokszor akadozik a hang, nem értem meg a tanárok magyarázatait, ők sem hallanak jól, egy idő után bosszantóvá válik. Az online oktatás előnye, hogy reggel nem kell olyan korán felkelni, könnyebb felelni, felmérőket írni. Bevallom, szabadidőmben sokat lógok a telefonon, de tudatosan próbálok más elfoglaltságokat is találni, mert tudom, hogy ez nem egészséges, nagyon szeretek sétálni a barátnőimmel, ha kint rossz idő van, bekuckózom, ilyenkor szívesen olvasok egy jó könyvet – magyarázta

A lassan a végéhez közeledő tanév fárasztó volt, de a vakációban igyekszik majd lazítani, feltöltődni.

– Alig várom, a nyári vakáció az év legjobb időszaka, sokat fogok kirándulni, fürödni, a legtöbb időt a barátaimmal fogom tölteni – summázta.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.