Felhívás!

A porcelánbabák birodalma

A porcelánbabák birodalma Cseperedő

Évről évre nő az érdeklődés a kézdivásárhelyi Olga Babamúzeum iránt. A látogatók elsősorban gyerekek, akik nem csak megcsodálhatják a kiállított babákat, hanem történetükkel is megismerkedhetnek. A porcelánbabák birodalmát Nagy Ibolya helyi vállalkozó hozta létre. Az ötletgazdával Csákány Zsuzsanna beszélgetett a kezdetekről és a tervekről.

– A babák gyűjtését 2010-ben hat babával kezdtem, eleinte a lakásomban tartottam, de amikor már száznál is több baba gyűlt össze, külön helyiségbe költöztettem őket. A magánmúzeum 2011 augusztusában nyitott, azóta több száz óvodás és iskolás csodálta meg, de magyarországi látogatói is voltak. Minden babának külön nevet adtam, Árpád-kori és mai divatos nevek olvashatóak a cetliken – ecsetelte a kezdeteket Nagy Ibolya. Hozzátette: e páratlan gyűjtemény nem születhetett volna meg férje, Tihamér messzemenő anyagi és szellemi támogatása nélkül

A porcelánbabák kifejezetten kirakatba szánt alkotások, jellemző rájuk a játékos arckifejezés, a gondosan megmunkált kiegészítők, a finom tapintású haj. Az 1840-es években kezdték el gyártani, egészen az 1920-as évek elejéig Németországban és Franciaországban. A legkülönbözőbb technikával készült babák kerámia vagy porcelán fejükkel, textil testrészeikkel, élethű kialakításukkal és mesterien megvarrott ruháikkal többek mint mulandó játékszerek.

Nagy Ibolya az évek során több babakészítővel és gyűjtővel is kapcsolatba került, sokat tanult a szakemberektől, így már nem jelent gondot számára az sem, ha fel kell újítani egy-egy megsérült példányt vagy szakadt babaruhát. A céhes városi gyűjteményben a királybabáktól a népviseletbe öltöztetett babákig minden fellelhető.

– A babákat főleg Bukarestből, Brassóból, a tengerpartról és az utóbbi időben Magyarországról vásároltam. Igyekeztem ésszerűen és az átláthatóság törvényszerűsége szerint osztályozni őket. A Classique-, Antique-, Götz-, Sasa-, Promedána-, Leonardo-babák koruknak megfelelő ruházatban vannak kiállítva, a karakterbabák is külön helyet kapnak az előcsarnokban, ahol légiesen kacsingatnak a látogatók felé, ezzel sugallva, hogy ők igazi lélekdonorok, képesek a szuggesztió erejével hatni ránk – tette hozzá.

A gyűjtemény látogatói a kiállított babákról rövid ismertetőt kapnak. Az egy–két soros leírásból kiderül a babák stílusa, származási helye és korosztálya. Minden egyes babának megvan a maga kis története, elsősorban a származását illetően, aztán egy, amit sugároz a látogatók felé az öltözete és a stílusa által, és egy, amivel a múzeumba került.

– Fontosnak tartom a babák létezését minden otthonban, közösségben, lakásban, ahol gyermekek vannak, hiszen a baba társ a játékban, segít a gyermekek érzelemi és kognitív fejlődésében. Sokkal fontosabbnak tartom a babával való játékot, mint egy rajzfilmet, hiszen a gyermekek elméje jobban fejlődik a tapasztalat adta játékokban, mint egy szimpla animáció bámulásában – véli Ibolya.

A babamúzeum mellett népművészeti és ajándékboltot, illetve jelmez- és ruhakölcsönzőt is nyitottak, ahol az érdeklődők több 800 jelmez és farsangi kellék közül válogathatnak. Nagy Ibolya szeretné továbbra is fenntartani és népszerűsíteni a babmúzeumot, az érdeklődőkben felébreszteni a gyűjtési szenvedélyt.

– Szeretném, ha kisvárosunk apraja és nagyja számára jó példával szolgálnék, és ráébrednének arra, hogy kisdolgokból születnek a maradandó alkotások, és hogy merni kell nagyot álmodni. Köszönöm mindenkinek, aki segített és segít a mai napig abban, hogy ismerté váljon az Olga Babamúzeum, amelynek híre, már nem csak a fővárosba, de Németországba is eljutott. Rendelkezünk internetes portállal is ahol bővebb tájékoztatással szolgálunk az érdeklődőknek – összegezte a bababirodalom megálmodója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.