Felhívás!

„A népmeséket mindenki érti”

„A népmeséket mindenki érti” Cseperedő

Luzsi Margó mesemondó a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál visszatérő vendége. Több évtizede mond mesét gyerekeknek, felnőtteknek, egészségeseknek és fogyatékkal élőknek egyaránt. Mesélői pályafutása az egri Bródy Sándor Könyvtárban kezdődött.

– Gyermekkönyvtáros vagyok, és 1976-ban, amikor elkezdtem a munkát, kötelező volt könyvtári foglalkozásokat tartani, amit a gyerekek halálosan untak, így egy alkalommal elhatároztam, mesélni fogok nekik. És akkor az a csoda történt, hogy a gyerekek elcsendesedtek, figyelni kezdtek. Ez a csoda azóta is tart, beleélik magukat a mesébe, közbeszólnak, és együtt mondjuk tovább a mesét – mondta Luzsi Margó.

Népmeséket mond, mert azt tapasztalta, hogy az azokban rejlő, évszázadokon át hagyományozódott életbölcseleteket, tapasztalatokat, üzeneteket mindenki megérti.

– A meséket el kell mondani, vagy fel kell olvasni, de nem kell értelmezni, magyarázni a gyereknek, ő annyit és azt fogadja be belőle, ami számára akkor és ott fontos – tette hozzá.

Nyolc évvel ezelőtt az egri börtönben indított útjára egy mesekört, 28 nő kapcsolódott be a meseterápiás projektbe. A program két és fél hónapos időtartama alatt a fegyintézetben nem történt semmilyen fegyelmi vétség. Azóta is minden évben rendszeresen visszajár oda.

A Mesélj nekem könyvsorozat szerkesztője, Metamorphoses meseterapeuta, az egri könyvtár E-mese vár olvasásnépszerűsítő programjának kitalálója és működtetője minden szülőnek ajánlja a mesemondást, nem csak azért, mert fejlődik a gyerek személyisége, fantáziavilága, hanem mert erősödik a szülő–gyerek kapcsolat is.

Mint ismeretes a Tipe Tupa Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A szeptember 2–án indult rendezvénysorozat 30-án, a magyar népmese napján zárul.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivál eddigi programpontjain (Sepsiszentgyörgyön, Bikfalván, Illyefalván, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen) mintegy 300 felnőtt és gyerek hallgathatott, játszhatott, mesélhetett el közel ötven népmesét és mesét.

A rendezvény folytatódik, szeptember 23-án 16 órától, a Székely Nemzeti Múzeumban az amerikai születésű Danny Bain afrikai mesékkel várja az érdeklődőket. Zalka Csenge Virág hétfőn a kamaszoknak mesél szintén a múzeumban, kedden pedig a Bod Péter Könyvtárban hallgathatják meg történeteit. Csütörtökön és pénteken Soós Dóri mesenyomozásra várja az előre bejelentkezett kisiskolásokat . A meseíró és rajzpályázatok eredményhirdetésére, díjkiosztójára szeptember 30-án kerül majd sor dr. Kádár Annamária Az Én mesém: önbecsülés és küzdőképesség megalapozása kisgyerekkorban című előadása előtt, 17 órától, a Székely Mikó Kollégium Konferenciatermében. A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programja a rendezvény Facebook-oldalán követhető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.