Felhívás!

A mesét szeretni kell

A mesét szeretni kell Cseperedő

A kézdialmási Kelemen Didák Általános Iskola ötödikes diákja, Lénárt Nikolett nemcsak olvassa, hallgatja a mesét, hanem mondja is. A Kriza János Mesemondó Verseny megyei szakaszán első, az országoson pedig harmadik helyezést ért el. A diáklánnyal és felkészítő tanárával, Porcel Melindával a mesékről, versenyekről beszélgettünk.

– Nikolett született színészi tehetség. Már az első találkozásunkkor felismertem benne a szereplésre való hajlamot. Ő az a tanítvány, aki szívesen kiáll a közönség elé, és nem lámpalázas. Öntudatos, magabiztos, sok benne a tenni akarás. Tele van energiával, amit ki is tud adni magából. Tűz és víz egyszerre. Ugyanakkor nagyon érzékeny, amit fel is vállal akár nagyközönség előtt is. A mesék iránti szeretetét édesanyjának köszönheti, aki már kisbaba kora óta olvasott neki – osztotta meg tanítványáról Porcel Melinda.

A versenyre való felkészülés zökkenőmentesen zajlott.

– Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy megadatott nekünk az élőben való felkészülés, ami szerintem a sikerünk egyik kulcsa. A felkészülésben elsősorban a versenyfelhívásban szerepelt szempontokat vettük figyelembe: a tájegységnek megfelelő hangsúlyozást, az árnyalt, kifejező, hiteles, a népi mesemondók stílusához minél közelebb álló előadásmódot – tette hozzá.

A pedagógus szerint a megfelelő mese kiválasztása az egyik legnagyobb kihívás, hiszen olyan történet kell legyen, amely megfelel az előadó életkori sajátosságainak, vérmérsékletének és teljesíti a versenykiírás feltételeit.

– A tanítványaimmal közös kutatómunkába kezdünk. Több héten keresztül lapozgatjuk a meséket, közben összegyűjtjük a kedvenceket, és végül döntünk. Első szempont ilyenkor, hogy melyik mese talál legjobban a mesemondó személyiségéhez. Nikolett egy öntudatos, erélyes kislány, ezért nem esett nehezére egy falusi fiatalasszony szerepébe bújni. Sőt, olykor annyira beleélte magát, hogy vissza kellett fogni – mondta mosolyogva.

– A versenyen A fiatal pár és a kotlós című népmesét mondtam el. A mesemondás során elsősorban az érthető mesemondásra, a hanghordozásra, artikulációra és nem utolsó sorban a szövegre kell odafigyelnem. Úgy gondolom, elsősorban a népmese szeretete tesz valakit jót mesemondóvá. Ehhez elengedhetetlen a mese olvasása, hallgatása. Vettem részt második, harmadik és negyedik osztályban is mesemondó versenyeken, de a legbüszkébb az idei eredményemre vagyok, mert itt kaptam a legnagyobb helyezést, megyei első és országos 3. lettem – kapcsolódott be a beszélgetésbe Lénárt Nikolett.

A verseny online zajlott, az otthon vagy az iskolában elkészített felvételt kellett beküldeni a szervezőknek.
– Mi az iskolában készítettük el a felvételt, és nagy kihívás volt számomra. Szívesebben mesélek közönség előtt. Jobban izgultam így, mint élőben szoktam, mert ha ott elrontom, megy tovább, viszont a felvételnél az újrakezdések során türelmetlenné váltam – tette hozzá.

A pedagógus fontosnak tartja a versenyeket, hiszen a tapasztalatszerzésen, a felkészülés során elsajátított tudáson túl önállóságra nevelik a gyerekeket.

– Minden vetélkedőnek pozitívan, lendülettel indulok neki, amit próbálok átadni tanítványaimnak. Minden versenyt egy buzdító beszéd előz meg. Mindig a diákjaim lelkére hatok először. Megerősítem őket, hogy képesek arra, amit felvállaltak. Mi mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Elsősorban saját magunkkal versenyzünk, másodsorban vetélytársainkkal – emelte ki.

Nikolett nem csak a meséket szereti, hanem a népdalokat is, ének- és helyesírási versenyeken is kitűnő eredményeket ért el. Lovagol, tagja a futballcsapatnak, cserkészkedik, szabadidejét olvasással tölti.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások