Felhívás!

A matematika, mint kedvenc tantárgy

A matematika, mint kedvenc tantárgy Cseperedő

Bereczki Anna a Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos tanulója. Harmadik osztályos kora óta jár matematika versenyekre, idén az országos magyar matematika olimpián minisztériumi dicséretben részesült és meghívást kapott a nemzetközi versenyre. A felkészülésről, tervekről és persze a számok világáról beszélgettünk Annával, és tanárával, Varga Csillával.

Anna egy nyitott, érdeklődő, szerény, de ugyanakkor magabiztos személyiség. Rendkívüli a teherbírása, példamutató kitartással, következetességgel végzi a munkáját, alapos és megbízható. Jó szervező, segítőkész, igazi csapatjátékos. Osztályfőnöke szerint egy bájosan gyermeki lélek, az osztályközösség oszlopos tagja. Felkészítő tanára szerint nagyon korán megmutatkozott a matematika iránti fogékonysága.
– A tanórákon kitűnt gyors észjárásával, logikus gondolkodásával és a lényegre törő kérdéseivel, amelyek arra engedtek következtetni, hogy jól átlátja a fogalmak, tulajdonságok közti összefüggéseket. Rendszerezett, alapos a tudása, nem okoznak nehézséget számára sem a feleletválasztós feladatsorok, sem a teljes kidolgozást igénylőek, ami lehetővé teszi, hogy jó esélyekkel induljon a különböző matematikaversenyeken. És ezekből bőven kijut egy egész tanévre. Külön öröm számomra, hogy Anna osztálytársai között akadnak „edzőtársak”, akik arra ösztönzik, hogy a lécet, amit meg kell ugorni, mindig állítsa egy kicsit magasabbra – mesél büszkén Varga Csilla.
Anna már elemistaként részt vett különböző vetélkedőkön, de komolyabban ötödik osztálytól foglalkozik a matematikával.
– A legbüszkébb az ötödik osztályos koromban elért eredményemre, a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen szerzett második helyre vagyok, valamint a tavalyi második díjra a Csillagszerzőn és arra, hogy az elmúlt tanévben végre tovább jutottam a Zrínyi Ilona versenyen is – meséli a diáklány.
Ebben a tanévben a Magyar Matematika Olimpia országos fordulóján minisztériumi dicséretben részesült, és meghívást kapott a nemzetközi fordulóra. A körzeti matekolimpián első díjas lett, de részt vett a Zrínyi Ilona matematikaversenyen, melynek eredményhirdetése március 7-én lesz. Jelenleg a Csillagszerző megyei fordulójára készül.
Anna nem csak tehetséges, jó logikával rendelkező lány, hanem kitartó, következetes és szorgalmas is. Vallja, hogy gyakorlás nélkül nem lehet jó eredményeket elérni, ezért naponta több órát tölt a számok világában.
– Rengeteget dolgozom. Nincs olyan, hogy ne lenne mit csinálnom, mindig van egy verseny, amire készülhetek, plusz vannak beküldős versenyek is, amikkel egész évben foglalkozok. Mindig úgy indulok a versenyekre, hogy tudom, hogy fel vagyok készülve annyira, hogy ha megteszek minden tőlem telhetőt, esélyem van dobogós vagy akár első helyre is – teszi hozzá.
A kudarc nem szomorítja el, hanem ösztönzőleg hat rá, igyekszik tanulni a hibáiból. Erőt ad neki az a tudat is, hogy a szülei és a barátai bíznak benne, büszkék rá.
– Szeretek versenyezni, mert olyan embereket ismerhetek meg, akiknek hasonló az érdeklődési körük – mondta.
Kedvenc tantárgya a matematika és a fizika, de az idegen nyelveket is szereti. Szabadidejét a családjával tölti, és úszni jár. Középiskolai tanulmányait matek–infó osztályban szeretné folytatni, de azt még nem döntötte el, hogy melyik iskolában.
– Egy tehetséges tanítvány mérhetetlen örömet és elégtételt jelent a pedagógus számára, bizonyosságát annak, hogy a jó táptalajba ültetett mag szerető, hozzáértő gondoskodással gazdag termést hoz. Ünnepnapot, ami megszakítja a hétköznapok egyhangúságát. Másodsorban alázattal végzett, kitartó felkészülést, hiszen a versenyekre olyan plusz ismeretekre is szükség van, amelyek nem férnek be a tan­órák keretébe – véli a tanárnő.
A tehetség azonban önmagában nem sokat ér, rendszeres edzésre van szükség, csakúgy, mint a sportolóknál.
– Számtalan hétköznap délután és szombat délelőtt telt el felkészítő órákkal, szükség esetén a téli és tavaszi vakációkban is összeültünk matekozni. Ezek az alkalmak mindkettőnk számára lelki feltöltődéssel is szolgáltak. De a befektetett munka, a rengeteg erőfeszítés csakis akkor lesz eredményes, ha a diák belülről érez késztetést arra, hogy sikereket érjen el, tud örülni egy-egy szép feladatnak, sokadszorra is nekigyürkőzik a nehezebb feladatoknak és nem adja fel mindaddig, amíg megoldást nem talál. A tanár csak segít, irányít, biztat és igyekszik legjobb tudása szerint átadni tanítványának szakmai ismereteit. A diák és a tanár mellett van egy harmadik fontos tényező is a siker képletében: a családi környezet, a szülői támogatás, elismerés, következetesség – magyarázta a pedagógus.
Úgy véli, a versenyek hasznosak, mert egyrészt arra késztetik a diákokat, hogy minél alaposabb ismereteket szerezzenek egy-egy tantárgy bizonyos szakterületeiből, másrészt hozzászoknak egy egészséges versenyszellemhez. Megtanulják kezelni a sikereket és a kudarcokat egyaránt, ami nagyon fontos élettapasztalatokhoz segíti őket, és megismerkednek hozzájuk hasonló tehetséges gyerekekkel a versenyek szabadidős tevékenységein.
Varga Csilla számára a tanítás hivatás, amit tiszta szívvel, alázattal végez.
– Természetesen vannak napok, amikor úgy érzem semmi haszna nincs annak, amit teszek, érdektelenségbe ütközöm, értelmetlen, fölösleges dolgokra kell pazarolnom az energiámat, de a legnehezebb pillanatokban mindig érkezik egy jó szó diák vagy kolléga részéről, egy „tanár néni, ez nem is olyan nehéz, mint amilyennek hittem” kijelentés egy lustább tanuló részéről, igényt tartanak a segítségemre, és megbíznak testreszabott feladatokkal. És a Bereczki Annák, meg Ferenczi Csongorok (ő jelenleg Győrben egyetemen van) hosszú időre fel tudják tölteni a lemerülő félben lévő akkumulátort – tette hozzá.
Meglátása szerint az oktatás és a nevelés szorosan összefügg egymással. Ezért akkor is, amikor „száraz” matematikai ismereteket közöl diákjaival, a saját személyiségéből nyújt át nekik egy darabot.
– A személyes példámmal igyekszem őket emberségre nevelni, hogy gondolkodó, egymásra odafigyelő, a jóra fogékony, segítőkész felnőttek legyenek. Igyekszem empátiával a gyerekek felé fordulni, de a mai rohanó világban és ilyen zavaros tanügyi rendszer mellett, ahol a követelményrendszer nincs összhangban a gyerekek életkori sajátosságaival, modern tanítási módszerekhez nincsenek biztosítva a megfelelő szemléltető eszközök, túlméretezett a tananyag, nagyon nehéz dolgom van. Ilyenkor segít Antoine de Saint Éxupery kis hercege: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”– összegezte a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.