Felhívás!

Augusztusi uborkaszezon

Augusztusi uborkaszezon Életmód

Augusztus van, a hazai dinnyeszezon csúcspontja, érik a szilva, a nyári alma, a paprika, a paradicsom, az uborka, szerencsére ilyenkor zöldség és gyümölcs rengeteg van, de a hónap termései közül valahogy a legjellegzetesebb mégis az uborka.

Az uborkaszedés nehéz művelet. Kesztyű nélkül szúr, a kesztyű meg rettenetesen meleg. Nagymamám bezzeg, az idén már legalább tíz kilogramm uborkát tett el savanyúságként télire a saját kezével gondozott kertjéből. Nagymamám mindig az az asszony volt, aki mindig megtermesztette a zöldségeket. Szerinte csak az lehet jó és egészséges, „ami nálam terem a fűzfa alatti kertben”. Talán még igaza is van. Az esőzéseknek és a jó időnek köszönhetően az uborkák szépen nőnek. De lássuk, milyen zöldségeket érdemes beszerezni annak függvényében, hogyan szeretnénk azt elfogyasztani.

Nyerssalátának a legalkalmasabb a kígyóuborka, amely egész évben beszerezhető a nagy bevásárlóközpontokban, de a falusi kis üzletekben is megtalálható – tudtuk meg Kovács Máriától, aki hetente vásárol salátauborkát. A jó minőségű kígyóuborka minimum húsz centiméter hosszú és egyenes. A csomagolófólia megőrzi a víztartalmat és frissességet biztosít az uborkának. Az ilyen fajta uborkát hűtőben kell tárolni, és semmiképp nem nejlonzacskóban.

A konzervuborka csak eltevésre alkalmas és nyersen nem fogyasztható. A csemegeuborka levével felöntve tartósítják. Minél kisebb méretű, annál drágább, azonban ropogósabb, finomabb az íze. „Miután leszedtük, a lényeg azon van, hogy az uborkát hogyan kezeljük és milyen tartósítási technológiákat alkalmazunk. Persze, az is fontos, hogy milyen fajta magot vettünk el, és mikként kezeltük a növekedés folyamatában” –tette hozzá Kovács Mária.

Miért jó az uborkaszezon?

Mivel az uborka lédús és sok ásványi anyagot tartalmaz, ezáltal kiváló szomjoltó és kalóriatartalma is nagyon alacsony. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint, némi A-elővitamint és E-vitamint). Könnyebben emészthető, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy alaposan megrágjuk. Emellett még szépségápolásban is bevethető. Az éhnyomorra fogyasztott uborkalé tisztító és étvágyjavító hatású. A bőrgyógyászatban puhításra használják, ami segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában egyaránt.

Uborkaeltevés nagymama receptje szerint

Mielőtt nekilátnál, alaposan mosd meg az uborkát. Hogy mennyit, nos, a régiek még nem dekáztak, mint mi. Egy vájdlinggal éppen jó lesz! Rakd vájdlingba az uborkát, forralj vizet, aminek minden literéhez egy púpozott evőkanál sót rakj. Amíg a víz forr, készítsd elő a fűszereket, ízlés szerint. Ez lehet az alábbi összeállítás: torma, babérlevél, mustármag, vasfű, tárkony, kapor, szegfűszeg, meggylevél, szőlőlevél, apró szőlőfürtök. Ezeket mind öblítsd le, tedd a vájdlingba, és a sós vízzel forrázd le. Hagyd állni, amíg a víz kihűl. Ha kihűlt, vedd ki az uborkákat, állítsd üvegbe, tégy mellé fűszereket. Az üveg aljára kerüljenek! Öntsd le a sós lével, és azonnal zárd vagy cellofánpapírral kösd le az üveg száját. És még nincs vége! 3–4 napig vizes ruhával takard. Később ezt az eljárást így módosította: 7–8 napig naponta váltott vizes ruhával takarni az üveget, amíg a víz le nem tisztul. Hogy kiforró víz szét ne folyjon, tányért teszünk alá.

Tamás Réka

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.