Felhívás!

Akiket hívni lehet a bajban

Akiket hívni lehet a bajban Életmód

Az udvarhelyi Áradat Egyesülethez tartozó Hallgatlak Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat Erdély különböző településein, köztük a Kovászna megyében élőknek is segítséget nyújt válsághelyzetben, derült ki Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakemberrel, az egyesület vezetőjével folytatott beszélgetésünkből.

− Leginkább melyik megyéből, településekről hívják önöket?

− Hívóink nagy része Hargita és Kovászna megyékből telefonál, de természetesen az ország más pontjairól is keresnek minket. 2018 októberétől 114 hívás futott be a szolgálathoz, ebből 73 az idén. Mivel anonimitást biztosítunk a hozzánk fordulóknak, nem mindig derül ki, hogy honnan hívnak, ez a hívóra van bízva, hogy elmondja, vagy sem. A korosztály szerinti eloszlás is nagyon változó, kapunk hívást idősektől, fiataloktól és diákoktól egyaránt. Nemi megoszlás szerint is az mondható el, hogy ugyanúgy a férfiak is igénybe veszik a szolgálatot, mint a nők.

− Mit tudnak tenni olyan esetben, ha valaki az öngyilkosság szánja rá magát?

− Az erdélyiek talán hajlamosabbak a depresszióra és a magukba fordulásra. Az elmúlt hónapokban három Hargita megyei esetet sikerült közös erőbedobással megakadályoznunk. Ha valaki úgy hív fel, hogy öngyilkosságot szeretne elkövetni, az első, amit tehetünk, hogy meghallgatjuk és beszélgetünk vele, időt adunk neki, együtt próbáljuk átgondolni, hogy mi zajlik le benne, és milyen erőforrásai vannak az adott helyzetben. Gyakran térképezzük fel együtt a hívóval, hogy ki az a közvetlen környezetében, akihez esetleg fordulhatna, és szükség esetén személyes tanácsadást is felajánlunk.

− A fiatalok milyen problémákkal fordulnak önökhöz?

− Ők inkább az internetes segítségkérést választják, itt talán jobban megőrizhetik személytelenségüket. Párkapcsolati gondoktól elkezdve, családon belüli megromlott kapcsolatokon keresztül, öncsonkítás és iskolán belüli kortárs kapcsolatbeli nehézségek esetében is megkeresnek minket.

− Mivel lehet megelőzni ezeket a lelki összeomlásokat, mármint maga a panaszos mivel előzhetné meg, hogy eljusson odáig, hogy depresszióba esik, öngyilkosságot követ el?

− Egyik legfontosabb célja a lelki segély telefonszolgálatnak a mentálhigiénés prevenció. Ez éppen azt jelenti, hogy még időben, a panaszok súlyosbodása előtt találjunk segítséget. Fontos, hogy észleljük és vegyük komolyan, próbáljuk meg megérteni a bennünk zajló változásokat. Az életkori „krízisek”, a kapcsolati konfliktusok, a gyász, a magány, a válás, a nyugdíjbavonulás stb., mind olyan események, amelyeket, ha éppen nincs elég támaszunk, vagy érzelmileg nagyobb az igénybevétel, testi, lelki tüneteket, lehangoltságot, fáradtságot, indulatkitöréseket, kiszámíthatatlan viselkedést stb. okozhatnak. Fontos tudni, hogy ezek a tünetek jelek, amelyek kellő figyelemmel, kezeléssel, terápiával rendezhetőek. Egyszóval, jó, ha időben kér segítséget az illető.

− Tervezik-e bővíteni a háromszéki önkéntesek létszámát?

− Örülünk, ha új jelentkezők vannak, hiszen fontos, hogy az önkéntes munka ne váljon teherré a jelenlegi ügyelők számára. A sepsiszentgyörgyi szakmai stáb 11 személyből áll, vezetője Papp Ágota pszichológus, mentálhigiénés szakember.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.