A szivacs nunchaku

A szivacs nunchaku Életmód

A nunchakut leginkább a távol-keleti harcművészetek miatt ismerjük, pedig magyar megfelelője is létezik, ez pedig a cséphadaró. Ez az eszköz megszólalásig hasonlít az ázsiai filmekből ismert, lánccal összekötött két fadarabra, ráadásul annak idején a Dózsa György vezette parasztfelkelésben fegyverként is használták.

Ennek ellenére hazánkban nem honosodott meg, de Ázsiában több küzdősportnak is fontos kelléke lett, és ugyan egyszerűnek tűnik, de valódi művészet a használata.

Nunchaku, a „páros egység”

A nunchaku, mint fegyver a japán Okinawa szigetéről származik. Azért emeljük ki, hogy mint fegyver, mert maga az eszköz már évszázadok óta létezett, és a kézzel történő csépléshez használták.

A fegyver története egészen a XIII-XIV. századig nyúlik vissza, amikor állítólag Kínából került a szigetre, ám azzal kapcsolatban, hogy pontosan kik is használták, már ellentmondásosak az információk. Egyes feltételezések szerint a nemesek elsődleges fegyvere volt, vagyis tiltott a szegények számára, mások szerint nem töltött be fontos szerepet a fegyverek között.

A nunchaku japán eredetű szó, és tükörfordításban a jelentése „páros egység”, ami az eszköz felépítésére utal. A két, hengeres vagy nyolcszögletű fadarabot lánccal vagy zsinórral rögzítik egymáshoz, de manapság már jóval biztonságosabb, úgynevezett gyakorló szivacs nunchakuk is léteznek. A szivacs nunchaku esetén a fákat polietilénből készült rudakkal helyettesítik, ami sokkal biztonságosabbá teszi a tanulás folyamatát.

Szerencsére ma már nem kell otthon barkácsolni, ha nunchakut szeretnél, mint az 1980-as évek elején, amikor a Bruce Lee mozikból lesték el az emberek a fogásokat. Elég csak a SamanSport internetes boltjába ellátogatnod, ahol mindent megtalálsz, amire szükséged lehet.

Milyen sportok használják a nunchakut?

A nunchakut több harcművészeti ágban is használják. Többek között az okinawai irányzatokban, vagyis a karatéban és a kobudóban tanítják, de a kung-funak és a ninjutsunak is kedvelt eszköze. Ezenkívül például a karate vonalát követő koreai songahm taekwondo fegyverei között is megtalálható, hogy csak néhány példát említsünk.

A nunchakuk állhatnak két vagy három részből, de a kétrészesek sokkal inkább elterjedtek, mert több iskola repertoárjában szerepelnek. Egy hasznos technikai infó: annál jobban tudod irányítani az eszközt, minél rövidebb az illesztés, viszont a rövidebb összeköttetés miatt bizonyos technikákat nem tudsz kivitelezni vele.

Így válassz nunchakut!

A nunchaku kiválasztásánál létezik egy nagyon egyszerű trükk. Érdemes olyan eszközt megvenned, ahol a fák (esetünkben a szivacsok) az alkarod méretéhez illeszkednek, az összeköttetés pedig a kézhát hosszához. 

A nunchaku mellett ezenkívül nem árt védőfelszerelést sem beszerezned, például rácsos fejvédőt, hogy biztosan ne sérülj meg a gyakorlás során.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.