Felhívás!

A rák a leggyakoribb halálok a gazdag országokban

A rák a leggyakoribb halálok a gazdag országokban Életmód

Kutatások szerint pár évtizeden belül már világszerte az lesz. A témával két, a The Lancet című szaklapban megjelent tanulmány foglalkozik, melyeket az Európai Kardiológiai Kongresszuson mutattak be Párizsban. 

A tanulmány a világ 21 kiválasztott országában 160 ezer (35-70 év közötti) személy halálának okait vizsgálta 2005 és 2016 között. A legnagyobb GDP-vel rendelkező országok között volt Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada és Svédország. A közepes bevételű országok között szerepelt a Fülöp-szigetek, Kolumbia, Kína, Argentína, a szegény országok között pedig Tanzánia, Banglades, India, Zimbabwe és Pakisztán. 

„Világszerte átlagosan a szív- és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálokok a középkorú emberek körében. A leggazdagabb országokra azonban ez már nem igaz. Ott a rákbetegségek már kétszer olyan sok halálos áldozatot szednek, mint a szív- és érrendszeri betegségek” – állapították meg a szakértők. 

A leggazdagabb országokban a rák az elhalálozások 37 százalékát okozza, míg a szív- és érrendszeri betegségekben az emberek 23 százaléka hal meg.

Ezzel szemben a közepes jövedelmű államokban a szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek a halálozás 41 százalékáért, a rák a 30 százalékáért. A legszegényebb országokban a rák a halálesetek 17 százalékát, a szív- és érrendszeri betegségek a 43 százalékát okozzák.  Globálisan most még a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálozás 40 százalékát, a rák 26 százalékkal a második helyen áll. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozási ráta csökkenésével a helyzet változni fog, néhány évtizeden belül valószínűleg világviszonylatban is a rák okozza a legtöbb ember halálát – írta Gilles Dagenais, a kanadai Laval Egyetem professzora, a kutatás társvezetője. 

A kutatók abból indulnak ki, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok jó részében is javul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. szeptember 5., 10:18
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A hírből kimaradt, hogy igaziból ez azt jelenti, hogy a fejlett országokban sokkal kevesebben halnak meg szív és érrendszeri betegségekben, ezért tolódik el a fő halálozási ok a rák felé. Vagyis az emberek többet élnek, és idős korban gyakoribb a rák.