Felhívás!

A meteorológusok 35 megyére terjesztették ki a másodfokú esőriasztást

A meteorológusok 35 megyére terjesztették ki a másodfokú esőriasztást Életmód

Kiterjesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a pénteken kiadott másodfokú (narancssárga jelzésű), esőre és erős szélfúvásra vonatkozó riasztását, amely így 35 megyét érint teljes egészében vagy részben vasárnap reggelig.

A meteorológusok szerint szeptember 26-án, szombaton 11 órától szeptember 27-én hajnali 3 óráig a hegyvidéken, illetve Máramarosban, Erdélyben és helyenként Moldvában nagy esőzésekre, illetve időszakonként szélviharokra, jégesőre és gyakori villámlásokra kell számítani. A csapadék mennyisége meghaladja az 50-60 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 70-90 litert is.

Ugyanakkor 15 és 23 óra között Olténia és Munténia egyes részein is fokozott lesz a légköri instabilitás, ami szélviharokban, felhőszakadásokban, jégesőben és villámlásokban nyilvánul meg. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 35-50 litert négyzetméterenként.

Másrészt Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Tulcea és Konstanca megye elsőfokú (sárga jelzésű) esőriadó alatt áll vasárnap hajnali 3 óráig. A sárga jelzésű riadó ugyanakkor Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye egyes részeiben is érvényes. Ezekben a régiókban is fokozott légköri instabilitásra kell számítani, a csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként.

A szél országszerte fokozatosan megerősödik, a széllökések elérik a 45-60 kilométeres sebességet óránként, a magas hegyvidéken pedig meghaladhatják a 100-110 kilométer/órás sebességet is. Moldvában, Munténiában és Dobrudzsában szombat délutántól 60-80 kilométeres óránkénti sebességgel is nyargalhat a szél.

A meteorológusok az idő lehűlésére is figyelmeztetnek: szombaton főként a nyugati országrészben, vasárnap pedig az egész országban.

Elsőfokú árvízriasztás 26 megye folyóin vasárnap reggelig

Elsőfokú (sárga) árvízriasztást adott ki szombaton az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 26 megye folyóira, amely vasárnap reggel 10 óráig érvényes.

A szakemberek szerint a riasztás szombaton 13 órától vasárnap 10 óráig érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Túr (Máramaros és Szatmár megye), Nagy-Szamos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Fekete-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megye), Aranyos felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Fehér és Kolozs megye), Nagy-Küküllő (Maros, Szeben és Fehér megye), a Maros Küküllővel való összefolyása alatti szakaszának mellékfolyói (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Temes felső folyása, Néra felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Krassó-Szörény és Temes megye), Cserna felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil felső folyása (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Gorj, Argeş és Olt megye), Argeş felső folyása, Dâmboviţa felső folyása (Argeş és Dâmboviţa megye), Suceava felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava megye), Moldova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava és Neamţ megye), Beszterce felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye).

A hidrológusok szerint az eddigi és az előrejelzett csapadék következtében nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a készültségi szintet és főként a kisebb folyókon helyi jellegű árvizeket okozhat. Nagyobb a valószínűség erre szombat este 6 óra és vasárnap hajnali 3 óra között Máramaros, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj, Szeben, Vâlcea és Argeş megye kisebb folyóin.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 26., 15:08
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ezt már nem tudták a politikusok kiiktatni. A szülők a gyereket csak az ovi kapuig kisérhetik, vírusmizéria előtt is tilos volt kinti cipöben belépni, most mindenki mehet szavazni. Családok hosszú ideje nem látták egymást a határátlépéssel járó karantén miatt, ezeket moat egyszerre aikerült feloldani a hétvégére, de az időjárást befolyásolni már túl kicsik a mi csúcspolitikusaink… kiváncsi vagyok hányan mennek szavazni

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 27., 15:13
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Hányan mennek szavazni? – nálunk, ahol az ötéves tervet négy és fél év alatt lehetett teljesíteni, a nemrég elesett halottakkal együtt közel 20 millió, holnap 13 óráig tudnak végezni a szavazással (ha kötelezően betartják a 2 méteres követési távolságot). Ezt lehet javítani, csak csökkentik a várakozási időt, és a mozgó urnát a sorvégeken is bevetik. Persze így váratlan eredményeket lehet produkálni, kérdezzék meg Dragneát, még él, ő csak tudja. A diaszpórát nem is akarom hallani. Ők nem élnek együtt azzal, aki állítólag a szavazatukat élvezi. Ők az elismert csalás kisebb hányada.