Hirdetés
Hirdetés

A lányok és a fiúk matematikai képességei nem különböznek

A lányok és a fiúk matematikai képességei nem különböznek Életmód

A közvélekedéssel szemben nincs különbség a lányok és fiúk agyfejlődésében, állapította meg egy amerikai kutatócsoport. Sem az agyfunkciókban, sem a matematikai képességekben nem találtak eltérést a nemek között.

Hirdetés
Hirdetés

A tudomány nem támasztja alá, amit az emberek gondolnak. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek agyműködése hasonló, tekintet nélkül a nemükre, tehát végre újra fogalmazhatjuk elvárásainkat azzal kapcsolatban, hogy mit érhetnek el matematikából a lányok és a fiúk – mondta Jessica Cantlon, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatója, a kutatás vezetője.

Ez volt az első kutatás, amely kisgyerekkorban, agyi képalkotással vizsgálta a matematikai képességek közötti eltérést a nemek között. A kutatók MRI-vel mérték az agyi aktivitást 104 három-tízéves gyereknél. A gyerekek a vizsgálat közben alapfokú matematikai témájú (például számolást és összeadást) oktató videót néztek.

A fiúk és a lányok agyáról készült felvételek összehasonlításából kiderült, hogy a lányok és fiúk agyfejlődése között semmiféle különbség nincs. A matematikai képességekben sem találtak különbséget, a lányok és fiúk ugyanolyan figyelemmel nézték az oktatóvideókat. A csoport eredményeit a Science of Learning akutális számában publikálták.

Cantlon szerint a társadalom és a kultúra fordítja el a lányokat és a fiatal nőket a matematikától és a természettudományos területektől. Korábbi tanulmányok szerint a családok több időt töltenek kisfiúkkal olyan játékokkal, amelyek térbeli megismerést igényelnek. Számos tanár a matematikaórákon több időt fordít a fiúkra, s ezzel előre megjósolható a későbbi matematikai eredményesség. Végül a gyerekek jól érzékelik azt is, hogy a szülők mit várnak tőlük matematikából.

(index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük