Felhívás!

„A házi feladat butaság”

„A házi feladat butaság” Életmód

A hagyományos oktatás legnagyobb hibája, hogy tömérdek tanulnivalót kérnek a diákoktól, e közben meg nem adnak nekik módszert arra, hogy mindezt miként is tegyék. Ma is úgy tanulunk, mint dédapáink, holott a megkövetelt tudás ennek már a százszorosa – véli az anyaországi Lantos Mihály egyetemi tanár, tanulásimódszertan-oktató, aki Kovásznán tartott Lépéselőny néven kurzust a helyi diákoknak.

 

– Miért tartotta fontosnak egy új tanulási technika létrehozását?

– Volt egy dédapám, aki 150 évvel ezelőtt született egy alföldi faluban. A négy elemit elvégezte, írni, olvasni, számolni megtanult, a szakmát, vagyis a dohánykertészetet az apjától elsajátította, és mindez neki elég volt, hogy boldog élete legyen. De azóta nagyot változtak az igények. Manapság olyan sok információt kell elsajátítani ahhoz, hogy a legalapvetőbb szinten képesek legyünk élni, amik messze meghaladják mindazt, amire dédapáinknak szüksége volt. És míg a tanulandó mennyiség növekedett, a tanulási módszerek nem változtak. A rengeteg tanulás rengeteg időt felemészt, és a diáknak nem marad ideje az élményre, miközben egy élménytársadalomban élünk. Fiatal koromban egyszerűen utáltam tanulni, így amikor egyetemre kerültem, kerestem magamnak egy másik módszert, amivel hatékonyabban tanulhatok. És a magam által kitapasztal stratégiák azok, amiket átadok másoknak is.

– Hibásnak tartja a tanügyi rendszert?

– Az iskolai rendszer abban felelős, hogy a megkövetelt tudás mellé nem alkottak olyan módszert, amivel könnyedén is tanulhatnának a diákok. Olyan, mintha azt mondanák: van fél napod eljutni Bukarestbe, aztán, hogy te miként teszed meg: gyalog, repülővel, autóval, senkit se érdekel, mert nem adnak mellé útmutatást. Ez a helyzet az oktatással is, hogy kiadják, mennyi idő alatt mekkora mennyiséget követelnek, de nem adnak mellé hatékony módszert. Az én módszerem pedig az, hogy megtanítom a diákokat úgy tanulni, hogy eközben élmény is legyen számukra a tanulás. Szerintem a házi feladat a legnagyobb butaság, még akkor is, ha ezzel sok tanár kolléga nem ért egyet. Ha a diákra és az iskolára úgy tekintünk, mint munkahelyre, akkor gondoljunk bele, hány órát is dolgozik a diák, ha még az iskola után is házi feladatokat kell megoldjon, mennyi időt elvesznek tőle. Ráadásul az eminens diák gyorsan megoldja, tehát nem tanul belőle, a lusta pedig másnap lemásolja az eminensről.

– Mit is jelent pontosan a Lépéselőny?

– Induljunk ki abból, hogy 6 éves korig miként fejlődünk: hiszen eddig az életkorig a tanuláshoz használjuk agyunk racionális részét és a játékos, humoros részét is. Aztán amikor 6 éves kortól az iskolába kerülünk, elfelejtjük ezt a játékos gondolkodásmódot, mindent csak racionálisan próbálunk megtanulni. Az én módszeremmel ismét bevonjuk a játékosságot, a humort, a kreativitást, a képzelőerőnket a tanulásba. Ha teljesen kihasználjuk mindkét agyféltekénket, akkor visszatérünk ahhoz a jó tanulási módszerhez, ami ösztönből is működött. Tehát ha nagyon röviden akarom kifejteni, akkor a Lépéselőnyben olyan praktikák vannak, amik a jobb és bal agyféltekéket egyszerre kapcsolják be a tanulásba. Tehát szemléletváltás történik: a diák úgy tekint a tanulásra, mint pozitív tényezőre.

– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam az évek során, számtalan példát sorolhatnék, de érdekességként egy lány esetét mondom el. Volt egy diákom, aki beiratkozott a tanfolyamomra, mert nem szerette a biológiát, de érettségire muszáj volt megtanulnia. Aztán a tanfolyam után egy év múlva írt nekem, hogy a módszeremnek köszönhetően sikeresen leérettségizett. Jó darabig nem hallottam róla, mígnem öt év elteltével ismét írt, hogy az itt tanultakat felhasználva, már végzős az orvosi egyetemen. Tehát a tanulásmódszertan működik, a diákoknak pedig több technikát is mutatok, amik közül, ha egyet elsajátítanak, már eredményes volt a munkám.

– Kovásznán két napot tartott a kurzus, ez mire elegendő?

– A teljes módszert elmondom a két nap alatt. Megtanítok a diákoknak mindent, amit tudok a tanulás módszertanáról. Onnantól kezdve rajtuk múlik, hogy mennyire és miként használják fel az itt tanultakat.

– A tanulásmódszertan mellett ön villámolvasást is tanít. Beszélne erről a technikáról?

– A villámolvasás azt jelenti, hogy a hagyományos olvasással ellentétben nem információról információra haladva érjük el az egészet, hanem az egészből haladunk befele a részletes megértés felé. Ezzel a módszerrel gyorsabb és maradandóbb is lesz a tudás, amit így dolgozunk fel. A villámolvasás mindenképp ajánlatos olyanoknak, akik rövid idő alatt minél többet kell tanuljanak: mondjuk érettségi előtt állnak, vagy egyetemisták. Ennél a módszernél a periférikus látómezőt használjuk ki. A könyv teljes tartalmát megismerjük, passzív tudásként tároljuk, kulcsszavakat rakunk össze, aztán van egy technika, amivel aktiváljuk, vagyis előhozzuk a memóriából. Kétnapos tanfolyamon mutatom meg ennek a technikáját is. Aztán, ha a tanuló ráérez, akkor olyan, mint a biciklizés, magától is menni fog neki. Ha a kétnapos tanfolyam után még 4-5 könyvön gyakorol, akkor 1–2 hét alatt profi villámolvasónak mondhatja magát, azaz egy 200 oldalas könyvet képes feldolgozni 1,5–2 óra alatt úgy, hogy képes belőle levizsgázni, ráadásul a megszerzett tudása meg is marad. Semmi spiritualitás, ezoterikus körítés nincs benne. Legyen szó a Lépéselőnyről vagy akár villámolvasásról, ezekben annyi spiritualitás van, mint mondjuk a hagyományos tanulásban vagy az olvasásban.

– Akkor villámolvasással lehet falni a regényeket?

– Félreértés ne essék, a villámolvasás nem azt a célt szolgálja, hogy elolvassuk a Háború és Békét öt perc alatt, hanem a tanulást. Tehát a villámolvasásban nincs benne az olvasás élménye, ami mondjuk egy irodalmi mű esetében szükségszerű, hanem információk vannak, amiket memorizálunk és előhívunk. Ezért is hangsúlyozom az előadásokon, hogy a villámolvasás a tanulást segíti.

– Ha esetleg valaki kedvet kapott a módszereihez, hol találhatja meg azokat?

– A könyveim (Lépéselőny és Villámolvasás a gyakorlatban) beszerezhetők könyvesboltokból, vagy akár online, de ellátogathatnak a lantosmihaly.hu, lepeselonytanfolyam.hu, valamint a villamolvasas.hu oldalakra, ahol részletes leírást találnak az említett technikákról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.