„A harmadik a házasságunkban”

„A harmadik a házasságunkban” Életmód

Olvasóink családi és párkapcsolati gondokra tanácsot kérő leveleit továbbra is várják a Pro Nobis Egyesület nagy tapasztalattal rendelkező családterapeutái, Balázs Réka és Papp Adolf. Leveleiket írják az office.pronobis@gmail.com emailcímre, lapunkban a választ a diszkréció megőrzésével közöljük.

Boldog házasságban éltünk férjemmel 10 évet, egy kisfiunk van. Az utóbbi 3 évben egyre rosszabb a helyzet. A férjem előtte is ivott, néha többet is, én pedig reménykedtem, hogy ha a lelkére beszélek, megváltoztatom. Sajnos nem tudom megváltoztatni, egyre többet iszik, időnként már munkába sem tud időben elmenni, annyira másnapos. A barátai sem veszik ezt a problémát komolyan, folyamatosan itatják, bármelyikhez megyünk. Az utóbbi időben már nem is merek kimozdulni vele, hiszen, ha többet iszik, hangoskodik, nem tűr ellentmondást, én pedig szégyellem magam. Váltig tagadja, hogy neki ez nem probléma. Önök szerint meg tud-e változni a férjem?

Tisztelt Kérdező!

A leírtak arról tanúskodnak, hogy a férje alkoholfüggővé vált. Hogy mindezt tagadja, arra utal, hogy Ő is érzi, hogy nem jó irányba halad. Valószínűnek tartom, hogy ezelőtt 3 évvel történt valami, ami a férje életére, lelki egészségére negatív hatást gyakorolt: ez lehet közeli személy elvesztése, egy kudarcélmény, tehetetlenség megélése valamilyen kulcshelyzetben, de akár más történés is, ami kiválthatta az alkoholfogyasztását és későbbi függőségét. Attól tartok, hogy a férje külső segítség nélkül nem fog tudni megváltozni, kigyógyulni a függőségéből.

A tagadás fázisában nem könnyű meggyőzni arról sem, hogy segítségre van szüksége. Próbáljon meg úgy beszélni vele, hogy azt értse meg, az Ön számára fontos és segíteni szeretne. Ha fenyegeti, kigúnyolja, a szomszédhoz hasonlítja vagy a munkatársához, akiről példát kellene vennie, az még rosszabb helyzetbe fogja sodorni. Akkor próbáljon erről beszélni, amikor józan állapotban van, mindketten nyugodtak, és mondja el, hogy aggódik érte. Ha a férje elfogadja a segítséget, forduljanak szakemberhez vagy igénybe veheti az ingyenes telefonos és internetes lelkisegélyszolgálatot is (hétköznap 19 és 23 óra között, a 0754.800.808-as normál díjas telefonszámon, illetve írhat a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com emailcímre).

Az Ön számára kérdésem, hogy mit gondol, Ön hozzájárult-e és ha igen, akkor mivel, hogy a férje az alkoholba menekül? Nem hibáztatni akarom Önt, hanem arra akarok rávilágítani, azonban az alkoholfüggő társa nagyon sokszor irányító szerepet játszik az alkoholfogyasztás mértékét illetően. Legtöbbször anélkül, hogy ennek tudatában lenne, az alkoholfogyasztásra biztatja a társát. Ezt olyan formában teszi, hogy a társa önbizalmát teljesen leépíti elégedetlenségével, amit egész nap hangoztat neki és a kívülállóknak, részben azért, mert elkeseredett, részben meg azért, hogy felmentse önmagát a szégyen alól.

Nagyon sok esetben az alkoholfüggő szülő gyermeke alkoholfüggő társat választ, mert számára ez a minta ismerős és így tudja újrateremteni azt az érzelmi légkört, amiben töltötte gyermekkorát, de természetesen más okok is lehetnek. Amennyiben úgy érzi, hogy a fentebb leírt kérdésekben és feltételezésekben ismerős elemeket fedez fel és szeretné jobban feltárni, javaslom, hogy forduljon szakemberhez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 16., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Külső segítség viccel… az alkoholisták nem fognak megváltozni szèp beszèdel.. vagy ők maguk határozzák el vagy komolyan lebetegednek… Èrzelmi lègkör egy alkoholista apa leánya egy alkoholista férfi hez fogg hozzá menni mert nem volt elég neki gyermek korábban lása az apját segg részegen az anyával vitatkozni… Tisztelt terapeuta az ètelt nézni vagy megenni kèt különböző dolog tanácsakot lehet adni könyv alapján .. de igazából csak az adott helyzetben élők tudják igazán .