Felhívás!

A gyártóknak korlátozniuk kell a termékekben található transzzsírók mennyiségét

A gyártóknak korlátozniuk kell a termékekben található transzzsírók mennyiségét Életmód

A parlament elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a gyártóknak drasztikusan csökkenteniük kell az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyiségét, 100 grammonként legfeljebb 2 gramm lesz engedélyezett. A transzzsírok számítanak a legkárosabb zsír fajtának, megtalálhatók a margarinban, a gyorsételekben, a felvágottakban, a sült termékekbe, illetve a kekszekben és süteményekben is.

A gyártók elsősorban azért használják a telítetlen transzzsírokat, mert ezek meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát, ugyanakkor a kinézetükön is javítanak. Az európai piacon, elsősorban Délkelet-Európában olyan termékeke is találhatóak, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 40 százalékot.

A román parlament egy évvel azután fogadta el a törvényt, hogy az Európai Bizottság szabályzatot dolgozott ki a feldolgozott zsírokat tartalmazó termékekre vonatkozóan. Az említett zsír-fajták évente mintegy 50 ezer elhalálozásért lehetnek felelősek Európában.

Azokban az országokban, ahol már korlátozták a transzzsírok használatát, jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága.

Azok a gyártók, akik nem tartják be a szabályozásokat, 10 ezer és 30 ezer lej közötti összegre büntethetők, a szabálytalan termékeket pedig visszavonják a piacról.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.