Felhívás!

A fordítottja igaz a cukorról a gyerekek esetében

A fordítottja igaz a cukorról a gyerekek esetében Életmód

A tévhitekkel ellentétben a cukor nemhogy nem ad energiát a gyereknek, inkább elszívja azt.

Aktuális eredmények szerint azonban úgy tűnik, a cukortól nem éberek és hiperaktívak, hanem fáradtak és tompultak lesznek a gyerekek. 

Ezt teszi valójában a cukor a szervezettel

Amikor valaki édességet eszik, a benne lévő glükóz közvetlenül a véráramba kerül, melynek hatására a vércukorszint hirtelen megugrik. A véráramból a glükóz elér a sejtekhez, így azok energiához jutnak. Mivel a cukor, mondhatni, a sejtek fő tápláléka, logikusnak tűnhet, hogy a több cukortól több energia lesz, ám ez nem így van.

A szervezet számára ugyanis létezik optimális vércukorszint: ha ennél alacsonyabb a vér glükóztartalma, az ingerlékenységhez vezet, ha pedig hosszú időn keresztül túl magas, az valamennyi szervre károsan hat. A Medium szaklapban megjelent tanulmányban kutatók 31 korábbi kísérlet eredményeit elemezték, azaz mintegy 1300 személynél vizsgálták, hogyan hat a cukor a hangulatukra és a fáradtságérzetükre.

Kiderült, hogy a cukortól nem ugrik meg az energiaszint, nem pörög jobban az agy, ahogy a sportteljesítményben sem történik javulás, épp ellenkezőleg: az eredmények szerint fáradtabbak lettek azok, akik a tesztek során cukrot és nem placebót kaptak.

A kísérlet során a cukorfogyasztást követő 60 percben csökkent az éberség, 30 percen belül pedig az alanyok fáradtabbnak lettek, mint voltak. Konstantinos Mantantzis, a kutatás vezetője szerint ehhez képest még a felnőttek között is sokan azért fogyasztanak minél több édességet, mert jobb kedvet és sok energiát várnak tőle. 

Nagyon erős a szülői hiedelem

A szakértők már 1994-ben megkísérelték bebizonyítani, hogy a cukorfogyasztás és a gyerek felpörgése egyértelműen szülői hiedelmek eredménye. Egy kísérletben, azok a szülők, akik biztosra vették, hogy a cukor túlpörgeti a gyereket, még akkor is hiperaktívnak látták őket, ha azok placebót kaptak. 

(femina.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.