Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A bacon és az alkohol elhagyásával a rák is elkerülhető

A bacon és az alkohol elhagyásával a rák is elkerülhető Életmód

Egy friss, több mint 51 millió alany bevonásával végzett vizsgálat szerint a feldolgozott húsok és az alkohol elhagyása jelentősen, akár 40 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

A Rákkutató Világszervezet (WCRF) frissített iránymutatása alapján már a kis mennyiségű feldolgozott hús és alkohol is növeli több rákos megbetegedés kialakulásának esélyét – írja a Business Insider. A WCRF tízévente egyszer frissíti a rákmegelőzést segítő dokumentumát.

A szervezet egy tízpontos programot állított össze, mellyel 40 százalékkal csökkenthető a rák létrejöttének kockázata. Az iránymutatás több mint 51 millió alany adatainak elemzése után készült el.

A dokumentum alapján az elhízás elkerülése kiemelten fontos, a WCRF szerint a túlsúly évtizedeken belül megelőzheti a dohányzást, ezzel az elhízás lesz az első számú rákot okozó faktor.

Hirdetés
Hirdetés

A mostani ajánlásban első alkalommal fogalmaztak meg tanácsokat az üdítőitalokkal és a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban. A dokumentum szerint az egészség megőrzése miatt fontos, hogy az ember csökkentse a magához vett gyorsétteremi és magas zsírtartalmú ételek, illetve a bevitt keményítő és cukor mennyiségét.

A szakértők úgy vélik, hogy 2035-re 58 százalékkal emelkedhet az új rákos esetek száma, ahogy egyre több ország igazodik a nyugati életmódhoz.

A kutatók szerint a megbetegedések 40 százaléka lesz megelőzhető megfelelő életvitellel.

Az adatok alapján a túlsúly 12 ráktípus, így a májat, a petefészket, a prosztatát, a gyomrot, a szájat és a torkot, a belet, a mellet, az epehólyagot, a vesét, a nyelőcsövet, a hasnyálmirigyet és a méhet érintő daganatok létrejöttében játszik szerepet. A dokumentum szerint a dohányzás elkerülése, a helyes táplálkozás, a fizikai aktivitás és a megfelelő testtömeg fenntartása globális szinten szoríthatná vissza a rákot.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott hús bevitelét és az alkoholfogyasztást is érdemes csökkenteni az egészség megóvásának érdekében.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük