A Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs tevékenységébe 16 második, harmadik és negyedik osztályos kisdiák kapcsolódott be.  A Csodalámpa Olvasóklub tevékenységei az őszi szünetben, hétfőtől péntekig naponta 10 és 14 óra között zajlottak magyar nyelven.

 

A négyórás tevékenység során a csoportvezetők – Hollanda Andrea és Tóth-Wagner Anikó – a Leó bácsi kalandjai az andorrai sztyeppéken (Levi, Yannets) című könyvből olvastak fel történeteket. A gyerekek együtt keltek útra Leó bácsival, aki világutazó és bűvész egy személyben, és „szemtanúi” voltak számos kalandjának, látták, amikor csótánnyá változtatott egy dühös varázslót, s hogyan menekült meg négy hajszála segítségével, és hogyan lett udvari bolond Fordítványban, ahol az emberek a kezükön járnak. A hallottakat megbeszélték, szituációs és drámapedagógiai játékokban vettek részt, de nem maradtak el a kézműves-foglalkozások sem: papírszínházhoz készítettek illusztrációkat, a Magma Kortárs Művészeti Központban az animáció világába nyertek betekintést.

A megyeszékhelyi könyvtár nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. A vakációs foglalkozások során a szervezők arra vállalkoznak, hogy irodalmi értékkel bíró, a résztvevők korosztályának és érdeklődési körének megfelelő olvasmányok ajánlása és játékos feldolgozása révén felmutassák a gyerekek számára az olvasásban rejlő lehetőségeket: fejlettebb önismeret, a világban való könnyebb tájékozódás, magabiztosság, jobb iskolai teljesítmény. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Petőfi a Mikóban

Már ötödik alkalommal csatlakozott a Székely Mikó Kollégium a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett nemzetközi felolvasó-maratonhoz. Idén a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel, és minden osztálynak levetítettük a Petőfi életét röviden bemutató, 7 perces filmet. A felolvasó-maratont reggel 8 órakor a IV. B-sek kezdték, Vinceffy Réka tanítónő vezetésével, majd sorra […]

Farsang, szülinap és mese

Lelkesen és izgatottan készülődtek a napközi otthon Csibész csoportjának tagjai a húshagyókedden megtartott maszkabáljukra. A várva várt pillanatban egymásután „érkeztek” a hercegkisasszonyok, az oroszlánok, a kallózok, a tűzoltók, a nindzsák, a pókemberek, a rendőrök, cowboyok. Természetesen nem hiányozhatott innen sem Piroska, sem Hófehérke.

Maskarás télkergetők

Ha február, akkor farsangi mulatozás. A Nicolae Colan Általános Iskolában kicsik és nagyok, diákok és osztályfőnökök, vezetőség és személyzet, mindannyian lelkesen készülődtünk, hogy annak rendje és módja szerint űzzük el a telet.

Diákkórusok versenye

Három kórus képviseli Háromszéket a március 23-án, Székelyudvarhelyen megrendezendő megyeközi kórusolimpián. A vetélkedőn külön csoportba versenyeznek az elméleti és a művészeti iskolák énekkarai.

„Utazás” a Föld körül

Kitűnő eredményeket értek el a zabolai nyolcadik osztályos diákok a 16. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny megyei fordulóján. Antal Teofil és Harai Tamás tovább jutottak az országos megmérettetésre, melyet március 17-én Marosvásárhely, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szerveznek meg, míg Kovács Anna Andrea dicséretben részesült. A versenyről, a felkészülésről, továbbtanulási terveikről beszélgettem a végzős gimnazistákkal és felkészítő tanárukkal, Varga Évával.

Balkáni gerle

Reggelente, amikor kimegyek az udvarra, az első madár, amivel mindig találkozom, az egy balkáni gerlepár. Már ismernek, közeledésemre nem repülnek el. A kert végében lévő akácfa ágán ülnek minden este, egészen a fa törzséhez húzódnak, ott alszanak. Reggel már a diófán látom őket, és várják, hogy a tyúkoknak adjak enni, mert tudják, hogy a gabonaszemekből […]

Óvodások mulatsága

Farsang farkán a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon Napsugár nagycsoportosai felkerekedtek, betarisznyálták legmókásabb jelmezeiket, kosarakba rakták az édesanyák és nagymamák által sütött fánkot, és a tél nyomába eredtek.

Zágoni mazsorett vallomása

Elekes Bernadett 11. osztályos tanuló a zágoni Szivárvány mazsorett csoport oszlopos tagja. A kezdetekről és a tánc fontosságáról osztja meg gondolatait az olvasókkal.

Táborozás a Vadas-tetőn

A vakáció utolsó hétvégéjét táborban töltötték a Székely Mikó Kollégium V. B osztályos tanulói. A két napos téli tábor a sepsikőröspataki polgármesteri hivatal és a Rara Avis Madártani Egyesület közös természet -, és madárvédelmi programjának egyik állomása volt. A diákok korábban a Lesőfákat az ölyveknek című nagy sikerű programba kapcsolódtak be, amit a Nappali ragadozó madarakról szóló előadás követett, a Madárkarácsonyt is megünnepelték, és rendhagyó madártani órán részt vettek az iskolában. Jutalmuk a Vadas-tetőn szervezett tábor volt.

Ötödikbe hívogató

A Waldorf pedagógiáról, a tanmenetről, a szaktanárokról, a hagyományos és a Waldorf osztályok közötti különbségekről kaptak információkat azok a szülők, akik részt vettek a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében szervezett találkozón. Megismerkedhettek az ősszel induló Waldorf ötödik osztály tanítójával, Péter Médivel is.

Farsangnapok angolosan

Színek. Maskarák. Gyerekhangok. Játék. Finom illat. Tánc. Így jellemezhetjük az évközi vakáció első napjaiban zajló Farsangnapokat a kézdivásárhelyi Helen Doron angol nyelvközpontban.

Több, mint 2000 hely van

Az oktatási tárca közzé tette az előkészítő osztályba való beiratkozás menetét. Háromszéken 2184 helyet biztosítanak 117 előkészítő osztályban.

Vendégségben a hercegnőnél

A kálnoki Bedő Albert Elemi Iskola kilenc, a bodoki Henter Károly Általános Iskola hat tanulója és egy sepsiszentgyörgyi gyermekotthonban nevelkedő kislány 2017. november 27. és december 16. között hátrányos helyzetű gyermekeknek szervezett élménytáborban vett részt Téglás Enikő és Ábrahám Zsuzsa-Katalin pedagógusok, Rákos Zsolt-Levente és Berecz Éva-Zsuzsa szociális szakértők kíséretében a Schaan (Liechtenstein) városban levő Kinderheim Gamander Gyermekotthonban.

Véradás az óvodában

Rendhagyó nyílt napot tartanak a megyeszékhelyi Benedek Elek Napközi Otthonban. Február 28-án 9–16 óra között nem csak az óvodai életbe, a sarkok és kuckók világába nyerhetnek betekintést a szülők, hanem felelős magatartásból is példát mutathatnak gyerekeiknek, életet menthetnek a véradással.

Úton vannak

Vándormadaraink zöme Afrikában telel. A gólyák az egyenlítőt is átlépik, és akár a Fokföldig is elmennek. Háromszéken, Hidvégen elsőként 1908-ban, egy fiatalon felgyűrűzött gólya bizonyította be, hogy a vonuló gólyák átlépik az egyenlítőt.