A fiatalok magyar és román nyelvű ismertetőket szereltek fel a tanösvény mentén

Irigyelni valóan hasznos és érdekes a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán a környezettudomány szakos diákok élete, hiszen a szakmai gyakorlatuk valójában kirándulás, mely alatt megfigyelik az élővilágot, kielemzik a forrásvizeket, s mindezt összefoglalják a Büdös-kúttól a Benedekmezőig terjedő tanösvény mellett elhelyezett táblákon.

Legalábbis tegnap ezt tapasztalták meg azok az egyetemisták, akik dr. Bartalis Ildikó vezényletével, tanáraik kíséretében a Büdös-kúttól gyalog indulva helyezték el az előre felállított táblákon a környéken élő növény- és állatfajokról az ismertető pannókat. A Papp-kútjánál a keresztesvipera-rezervátumról, a tónál a védett békákról és gombafajokról, majd a további táblákon madarakról, míg az újonnan megkeresztelt Boglárka-forrásnál a vízminőségről tanúskodó bizonyítványt is. Az állategészségügyi igazgatósággal karöltve három közeli forrás vizének ihatóságát állapították meg, melyet a friss mintavétel után kiállított irat tanúsít: a Boglárka mellett (ez a csordaitatónál van, az úttól balra, a Benedekmezőhöz közel) a Papp-kútja és a Büdös-kút vizét is elemezték és ihatónak nyilvánították.

– Az utolsó tábla Benedekmező mellett, a már csak nyomokban létező zergeboglár-rezervátum mellé került. Erről, de a viperarezervátumról sem tudnak a szentgyörgyiek, sőt a szemerjai védett sztyepp-foltokról sem, pedig szerepelnek az országos nyilvántartásban – mondta Csákány László közbirtokossági elnök. – A zergeboglár 10 éve még 4–5 hektáros területen virágzott, amikor virágozni fog, talán 100 szálat találunk majd. Kipusztult, eltűnt, leszedték. Hiába tanúsítja felmérés, hogy Szentgyörgy a 3. legtisztább levegőjű város Romániában, engem aggasztanak a fák törzsén elszaporodó mohák, zuzmók, amelyek bioindikátorként működnek, és azt mutatják, valami nincs rendben…
A táblák felállítása után a diákok meghallgatták Albu Levente, a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) szervezet munkatársának előadását a hivatástudatról, ami azért is aktuális, mert egész osztályok felelik a jövőbeni terveikre vonatkozó kérdésre azt, hogy külföldre megyek dolgozni.

– Most is két cég keres környezetvédelmi szakembert, mi is nyitottunk a klaszterek felé is, de kevesen vannak azon bátrak, akik vállalják a kapcsolatépítést, a kissé lassúbb, de biztosabb karrierépítést, tapasztalatszerzést. Inkább árulnak egy üzletben vagy dolgoznak bébicsőszként odakint – mondta kissé keserűen Bartalis Ildikó tanszékvezető.
Talán nem azok, akik ma kint voltak, és nem azért, mert kolbász­sütögetéssel zárták munkanapjukat. A szervezőknek nagy terveik vannak a jövőre nézve, hiszen további jó dolgok véghezvitelére is szerződtek a Szemerja–Görgő Közbirtokossággal. Május 12-én szakmai gyakorlat keretében rendbe teszik a város szélén, szintén a közbirtokosság területén található, „lábáztatóként” ismert forrás környékét is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Tüzek a hétvégén Vasárnap délután fél öt körül riasztották az egyenruhásokat, mivel a sepsiszentgyörgyi Gróf Mikó Imre utcában egy tömbház fürdőszobaablakából sűrű füst áradt kifele. A helyszínen kiderült, hogy a tömbház folyosóját is teljesen ellepte a füst, a tűzoltóknak végül a pincében sikerült azonosítani a lángokat: valószínűleg cigarettázás miatt papír-, textilanyagok gyulladtak be. Vasárnapról hétfőre, […]

Emlékezés Erdeje Eresztevényen

Újabb nyolc kopjafával bővült Eresztevényben a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben most már 51 kopjafa áll. Ez alkalommal a négy történelmi egyház, gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, valamint a Tornai várhoz tartozó települések 20. századi szenvedéseiért, áldozataiért.

Sokak szerint sajátos viszonyt ápolt a kovásznai meleg pár

Különös eset bolygatta meg a kovásznai közhangulatot, miután a rendőrség közleménye alapján napvilágra került, hogy egy 36 éves férfi többször megerőszakolta 17 éves mostoha fiútestvérét. Lapunknak nyilatkozó fiatalok és az áldozathoz közeli személyek elmondása alapján nem feltétlen erőszakról van szó, hanem egy adok-kapok homoszexuális viszonyról, amiről hosszú ideje sejtettek az emberek, és aminek még a Facebookon is nyoma maradt.

Leader-pályázaton is nyert Bölön

Sikó Imre bölöni polgármester a napokban írta alá Bukarestben azt a szerződést, melynek értelmében központi finanszírozást kap a község az iskolépület bővítésének céljából. Mint lapunkban arról már írtunk, a cél az, hogy a jelenlegi iskolaépületet manzárdosítsák, ezzel hat osztályteremmel több állna a gyerekek rendelkezésére.

Bérújratárgyalások célkeresztben

Az eddig feljegyzett adatok, a panaszhiány tükrében elmondható, hogy Háromszéken a munkaadók eleget tettek a 2017/82-es sürgősségi kormányrendeletnek, és a megyében eme intézkedés miatt senkinek nem csökkent a fizetése – tudtuk meg.

Több partner, bővülő szolgáltatások

Ötéves a Székelyföldi Diákigazolvány (SIC Card), a legnagyobb területi lefödöttségű, háromnyelvű olyan kártya, amelyik középiskolásokra is érvényes – nyilatkozták pénteki sajtóértekezletükön a kártya működtetői. Elmondták: szeptembertől sokkal több partnerrel, bővülő szolgáltatásokkal folytatják a tevékenységet.

Összehangolt razziák

Mint arról már tegnap beszámoltunk, szerdán reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) irányításával az ország 28 megyéjében – Háromszéken is – és Bukarestben tartottak összesen 238 házkutatást.

Ősztől jobb lesz

Tej-kifli program nélkül ér véget a tanév Háromszéken. Jövőre azonban biztosan megoldódik a probléma, sőt a következő négy évben sem lesz gond – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A magyar is legyen hivatalos!

Hónap végén Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága, amelynek egyik témája a nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban. A Romániában példátlan eseményen a szaktestület a helyszínen tájékozódhat a romániai valóságról, és összevetheti azt a román politika által terjesztett képpel.

Röviden

Családtag az elkövető Egy 36 éves, Kovászna városi férfit 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett a rendőrség nemi erőszak és gyermekpornográfia miatt. Az illető szexuális kapcsolat létesítésére kényszerített egy 17 éves kamaszfiút, az aktus közben fénykép- és videofelvételt készített, majd ennek nyilvánosságra hozatalával zsarolta áldozatát. Az erőszak tényéről a fiú édesapja értesítette a rendőrséget május 15-én. […]

Majdnem belehalt

Áramütést és súlyos égési sérüléseket szenvedett egy 14 éves fiú, aki társaival a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson felmászott egy állomásozó vonat tetejére, hogy onnan fotókat készítsen.

Bezárják a dollárpiacot

Nem biztos, hogy kellőképpen elő van készítve a sepsiszentgyörgyi tanács azon szándéka, hogy bezárja a Szemerja-negyedben működő, dollárpiac néven ismert helyet – állapították meg az Erdélyi Néppárt helyi tanácsosai.

Újabb fürdőépítő kaláka

Kellemes emlékek maradtak meg a bölöniekben a tavalyelőtt a Büdös-forrásnál lezajlott fürdőépítő kalákáról: akkor a Herczeg Ágnes vezette budapesti Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére fogtak össze helyi és idegenből érkezett önkéntesek, hogy szebbé tegyék a Bölön határában található, mozgásszervi bajokra használt gyógyhatású forrást és környékét.

Mikor szól az utolsó csengőszó?

Lapunk összegyűjtötte a megyei magyar középiskolák által szervezett ballagási ünnepségek időpontját: a sort három kézdivásárhelyi iskola nyitja.

Az anyagi elismerés is fontos

Idén ismét meghirdeti az RGT cégcsoport a Dr. Bock Industries ösztöndíjakat, melyekkel 30 tehetséges diáknak segítenek kiteljesíteni a bennük rejlő lehetőséget – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Adrian Pârvu megbízott ügyvezető, Kese Zsuzsa személyzeti felelős és Orbán Imola, a Bóbita Egyesület vezetőjének jelenlétében.