A fiatalok magyar és román nyelvű ismertetőket szereltek fel a tanösvény mentén

Irigyelni valóan hasznos és érdekes a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán a környezettudomány szakos diákok élete, hiszen a szakmai gyakorlatuk valójában kirándulás, mely alatt megfigyelik az élővilágot, kielemzik a forrásvizeket, s mindezt összefoglalják a Büdös-kúttól a Benedekmezőig terjedő tanösvény mellett elhelyezett táblákon.

Legalábbis tegnap ezt tapasztalták meg azok az egyetemisták, akik dr. Bartalis Ildikó vezényletével, tanáraik kíséretében a Büdös-kúttól gyalog indulva helyezték el az előre felállított táblákon a környéken élő növény- és állatfajokról az ismertető pannókat. A Papp-kútjánál a keresztesvipera-rezervátumról, a tónál a védett békákról és gombafajokról, majd a további táblákon madarakról, míg az újonnan megkeresztelt Boglárka-forrásnál a vízminőségről tanúskodó bizonyítványt is. Az állategészségügyi igazgatósággal karöltve három közeli forrás vizének ihatóságát állapították meg, melyet a friss mintavétel után kiállított irat tanúsít: a Boglárka mellett (ez a csordaitatónál van, az úttól balra, a Benedekmezőhöz közel) a Papp-kútja és a Büdös-kút vizét is elemezték és ihatónak nyilvánították.

– Az utolsó tábla Benedekmező mellett, a már csak nyomokban létező zergeboglár-rezervátum mellé került. Erről, de a viperarezervátumról sem tudnak a szentgyörgyiek, sőt a szemerjai védett sztyepp-foltokról sem, pedig szerepelnek az országos nyilvántartásban – mondta Csákány László közbirtokossági elnök. – A zergeboglár 10 éve még 4–5 hektáros területen virágzott, amikor virágozni fog, talán 100 szálat találunk majd. Kipusztult, eltűnt, leszedték. Hiába tanúsítja felmérés, hogy Szentgyörgy a 3. legtisztább levegőjű város Romániában, engem aggasztanak a fák törzsén elszaporodó mohák, zuzmók, amelyek bioindikátorként működnek, és azt mutatják, valami nincs rendben…
A táblák felállítása után a diákok meghallgatták Albu Levente, a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) szervezet munkatársának előadását a hivatástudatról, ami azért is aktuális, mert egész osztályok felelik a jövőbeni terveikre vonatkozó kérdésre azt, hogy külföldre megyek dolgozni.

– Most is két cég keres környezetvédelmi szakembert, mi is nyitottunk a klaszterek felé is, de kevesen vannak azon bátrak, akik vállalják a kapcsolatépítést, a kissé lassúbb, de biztosabb karrierépítést, tapasztalatszerzést. Inkább árulnak egy üzletben vagy dolgoznak bébicsőszként odakint – mondta kissé keserűen Bartalis Ildikó tanszékvezető.
Talán nem azok, akik ma kint voltak, és nem azért, mert kolbász­sütögetéssel zárták munkanapjukat. A szervezőknek nagy terveik vannak a jövőre nézve, hiszen további jó dolgok véghezvitelére is szerződtek a Szemerja–Görgő Közbirtokossággal. Május 12-én szakmai gyakorlat keretében rendbe teszik a város szélén, szintén a közbirtokosság területén található, „lábáztatóként” ismert forrás környékét is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Üdülni küldjük olvasóinkat

Három hónap telt el a legutóbbi sorsolás óta, amit az előfizetők körében ejtett meg a Székely Hírmondó. Pénteken délelőtt, a Friss Fm Rádió csapatának közreműködésével 24 nyeremény talált ismét gazdára.

Szent István-búcsú Kovásznán

Az immár kétezer taggal rendelkező, kovásznai római katolikus Szent István-plébánia augusztus 19-én tartotta meg az István-napi templombúcsút.

Hazájuk a nagyvilág

A hétvégén zajlott Erdővidéken az immár nyolcadik alkalommal megrendezett, a maga nemében egyedinek számító kamionos találkozó. Az or­szág­utak vándorai ezúttal a baróti terelőúton gyülekeztek szombaton délben, majd miután hangos dudaszó kíséretében leírták szokásos tiszteletkörüket a városban, Felsőrákos mellett, egy magánterületen parkoltak le, ahol aztán kezdődhetett az estébe nyúló szórakozás.

Van ilyen?

Székelyföld gazdasági jövőképét próbálták megrajzolni a SIC Feszt fesztivál meghívottai, Deák Gyöngyvér, a Magyar Nemzeti Kereskedőház sepsiszentgyörgyi képviselője, Lázár Zoltán, a csíkszeredai magyar főkonzulátus külgazdasági attaséja és Fejér László Ödön háromszéki szenátor, akiket Lakatos László faggatott.

Sokba kerül a tanévkezdés

Néhány hét és kezdődik az iskola, ez pedig kétségkívül megterheli a szülők pénztárcáját, főleg azokban a családokban, ahol több gyerek is iskolaköteles. A tanszerek költségei mellé más kiadások is hozzájönnek: egyenruha, új cipő vagy akár számítógép is, mert már az is kell a gyereknek a tanuláshoz.

A hátsó ülés alatt csempészte gyermekét

A román határőrség közleménye szerint a Szatmár megyei Csalános határátkelőnél 5 éves gyermeket találtak egy Volkswagen mikrobusz hátsó ülése mögött. Az édesanyja azért próbálta meg átcsempészni a magyar határon, mivel a kiskorú semmilyen úti okmánnyal nem rendelkezett.   A 30 év körüli Szeben megyei nő pénteken bukott le. A kisfiút amellett, hogy az ülés mögé […]

Baphomet bálványt emeltek Arkansas főterén

A Sátán Egyháza egy kecskefejű, szárnyas Baphometet ábrázoló bronzszobrot állított Arkansas állam országháza elé, a fővárosában, Little Rock-ban. Igaz, csak ideiglenesen.   A bálvány úgy került az USA déli államának főtérére, hogy a sátánhívők csütörtökön tüntetetést szerveztek a dísztéren tavaly leleplezett Tízparancsolat Emlékmű ellen. Az “Első Alkotmánymódosítás” nevű tiltakozáson 150 sátánista, ateista és magát kereszténynek […]

Röviden

Áthelyezték Bekééket A feketehalmi börtönből a csíkszeredaiba kerül Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorista ügyben négy-négy évre bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatalember. A hozzátartozók fel is keresték az elítélteket, így Szőcs Csongor, Zoltán testvére is. Elmondta: most pszichikailag jobb állapotban vannak, mint Feketehalmon, ahol a tranzitban lévén, mindenféle emberekkel voltak kénytelenek egy levegőt […]

Kezdődik a pótérettségi

Hétfőn, augusztus 20-án a román írásbeli vizsgával megkezdődik az idei pótérettségi, amelyre megyénkben 427-en iratkoztak be.

Megkoptatta az idő

Felújítják a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálist. A munkálatok elkezdődtek, a tervek szerint idén be is fejeznék.

Felújított osztályok

Két felújított osztályt adtak át a sajtó és Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórházban. A gyermekosztály és a kardiológia kényelmesebb, modernebb, felszereltebb lett. Az első, a 2013–2017-es Regionális Operatív Programon belül megnyert pályázati pénzből (60 millió lej) korábban már végeztek szerkezet-megerősítési és épületfelújítási munkálatokat, a műszerezettséget is javították.

Természet, az élet forrása tábor idén is

Huszonnégy diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között Bikfalván. A Zöld Nap Egyesület, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület rendezvényre Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Bezárhatják az ülepítőt

Baróton immár hosszú és unalmas története van a város víz- és csatornahálózatát felújító munkálat kivitelezésének. Nem is élnénk Romániában, ha a dolgok ne vettek volna mindenki számára kellemetlen fordulatot egy idő után.

Kedv van, víz van

Egész nyáron alig lehetett strandolni Sepsiszentgyörgyön a kedvezőtlen időjárás miatt, az elmúlt napokban azonban túlzsúfolt lett a létesítmény, más megyéből is érkeztek vendégek. A szezont szeptemberben zárják.

Kibúvót keres a miniszter

Nem akarta minősíteni Tamás Sándor a környezetvédelmi miniszter tusnádfürdői „zarándoklatát”, de azt elmondta: a helyi hatóságok százasával küldtek medvekárokról szóló dokumentációt a központi hatóságoknak, és „évek alatt sem kaptak választ”. A megyetanácselnök szerint nem ártana a dolgokat „megelőzni, nem utólag siránkozni”.