A fiatalok magyar és román nyelvű ismertetőket szereltek fel a tanösvény mentén

Irigyelni valóan hasznos és érdekes a Babeș-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán a környezettudomány szakos diákok élete, hiszen a szakmai gyakorlatuk valójában kirándulás, mely alatt megfigyelik az élővilágot, kielemzik a forrásvizeket, s mindezt összefoglalják a Büdös-kúttól a Benedekmezőig terjedő tanösvény mellett elhelyezett táblákon.

Legalábbis tegnap ezt tapasztalták meg azok az egyetemisták, akik dr. Bartalis Ildikó vezényletével, tanáraik kíséretében a Büdös-kúttól gyalog indulva helyezték el az előre felállított táblákon a környéken élő növény- és állatfajokról az ismertető pannókat. A Papp-kútjánál a keresztesvipera-rezervátumról, a tónál a védett békákról és gombafajokról, majd a további táblákon madarakról, míg az újonnan megkeresztelt Boglárka-forrásnál a vízminőségről tanúskodó bizonyítványt is. Az állategészségügyi igazgatósággal karöltve három közeli forrás vizének ihatóságát állapították meg, melyet a friss mintavétel után kiállított irat tanúsít: a Boglárka mellett (ez a csordaitatónál van, az úttól balra, a Benedekmezőhöz közel) a Papp-kútja és a Büdös-kút vizét is elemezték és ihatónak nyilvánították.

– Az utolsó tábla Benedekmező mellett, a már csak nyomokban létező zergeboglár-rezervátum mellé került. Erről, de a viperarezervátumról sem tudnak a szentgyörgyiek, sőt a szemerjai védett sztyepp-foltokról sem, pedig szerepelnek az országos nyilvántartásban – mondta Csákány László közbirtokossági elnök. – A zergeboglár 10 éve még 4–5 hektáros területen virágzott, amikor virágozni fog, talán 100 szálat találunk majd. Kipusztult, eltűnt, leszedték. Hiába tanúsítja felmérés, hogy Szentgyörgy a 3. legtisztább levegőjű város Romániában, engem aggasztanak a fák törzsén elszaporodó mohák, zuzmók, amelyek bioindikátorként működnek, és azt mutatják, valami nincs rendben…
A táblák felállítása után a diákok meghallgatták Albu Levente, a FÉK (Fiatalok az Élet Küszöbén) szervezet munkatársának előadását a hivatástudatról, ami azért is aktuális, mert egész osztályok felelik a jövőbeni terveikre vonatkozó kérdésre azt, hogy külföldre megyek dolgozni.

– Most is két cég keres környezetvédelmi szakembert, mi is nyitottunk a klaszterek felé is, de kevesen vannak azon bátrak, akik vállalják a kapcsolatépítést, a kissé lassúbb, de biztosabb karrierépítést, tapasztalatszerzést. Inkább árulnak egy üzletben vagy dolgoznak bébicsőszként odakint – mondta kissé keserűen Bartalis Ildikó tanszékvezető.
Talán nem azok, akik ma kint voltak, és nem azért, mert kolbász­sütögetéssel zárták munkanapjukat. A szervezőknek nagy terveik vannak a jövőre nézve, hiszen további jó dolgok véghezvitelére is szerződtek a Szemerja–Görgő Közbirtokossággal. Május 12-én szakmai gyakorlat keretében rendbe teszik a város szélén, szintén a közbirtokosság területén található, „lábáztatóként” ismert forrás környékét is.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]