Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dísznövény-kiállítás kilencedszer

Dísznövény-kiállítás kilencedszer Kovászna megye

Ha egyéb nem is, de a különböző rendezvények előtt szerepelő szám emlékeztet az idő múlására, és tette ezt a dísznövény-kiállítás és -vásár is, amit kilencedik alkalommal hozott tető alá a Krébecz József által vezetett Assa Diva Kft. és a kézdivásárhelyi önkormányzat. A rendezvény nagy sikernek örvendett: négy nap alatt mintegy ötezren váltottak jegyet, és persze sokan mentek be tiszteletjeggyel is. A rendezvény Kézdivásárhelyen jövőben jubilál, a tizedik kiadásához érkezik.

Virágok között az emberpalánták

A rendezvény csütörtök reggel az árusok regisztrációjával kezdődött, és délutánig el is telt az idő a portékák elrendezésével. A kertészek jelesre vizsgáztak, a virágok, palánták, gyümölcsfák ízlésesen, szemnek tetszően voltak elrendezve, minden egyes stand megállta a helyét egy kis kertként is, gyönyörű színfoltok szakították meg így a befogadó Molnár Józsiás park pázsitját. Csütörtök délelőtt „megnyílt” a Mesterek sétánya is, a különböző kézművesek seregszemléje ezúttal is a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület szervezésében jött létre.

A hivatalos megnyitóra délután öt órakor került sor, közreműködött a Tanulók Klubja Fúvószenekara és Mazsorettcsoportja. Kis Katalin tanítványai is beillettek a vásár képébe, hiszen színes ruháikban maguk is virágoknak tűntek. Az első nap folyamán a Bóbita Egyesület szervezésében gyerekfoglalkozások és gyermekeknek szóló egésznapos programok zajlottak, ez a programpont végigkísérte az egész rendezvényt.

Elégedett vásárlók és kertészek

A parkban folyamatos volt a nyüzsgés, igaz, volt, amikor többen sürögtek-forogtak a standoknál, de egyetlen pillanat nem akadt, amikor valahol ne lett volna érdeklődő, máskor meg nagyobb hullámban érkeztek a vásárlók.

A nagyenyedi Kerekes Csaba érdeklődésünkre elmondta: gyümölcsfa és rózsatő termesztésével foglalkozik. „Nagyenyed híres a gyümölcsfa termesztéséről, nálunk hagyománya van ennek. Azért kerültünk ilyen messzire, hogy elhozzuk az erdélyi híres gyümölcsfáinkat, így a Pónyik, Batul, Törökbálint, Cigány és Jonathán fajokat. Nem utolsósorban rózsából is sokfélét szaporítunk” – tudtuk meg a kertésztől, aki egyúttal tanáccsal is szolgált. „Tudom, hogy sokan panaszkodnak a rózsák kifagyására, de ez nem a minőség miatt van, hanem az időjárás végett. Ha erősen csapadékos az év, akkor a rózsa nem növi ki a fáját, és kifagyhat. Másként nem különösen igényes, de nagyon szép virág, ha bogártámadást észlelünk, akkor elég egy egyszerű rovarirtóval kezelni. Ősszel nem vágjuk vissza a töveket, hanem földdel beborítjuk, és majd tavasszal vágjuk kb. 50 centiméterre. Másként elég fagyálló növény, de december első napjaiban, Mikulás környékén nem árt egy nejlonzacskóval védenünk, hogy az oltási pont ne károsodjon” – magyarázta a szakember, aki szerint konténeres cserjéket és fákat az év bármilyen időpontján – így akár augusztusban is – lehet ültetni, mivel a gyökerén levő földdel együtt kerül a talajba. A kertész elégedett volt a kézdivásárhelyi vásárral, szerinte mindenből vettek az emberek.

A brassói Dr. Garden standjánál Ardeleanu Csillát találtuk, aki elmondta, hogy hoztak magukkal néhány különlegességet, ilyen a sárga berberis, ami kezdetben sárga virágokat növeszt, majd bezöldül, és télre piros bogyókat növesztve díszíti a kertet. Ennek van a piros színű fajtája, amit sokan kedvelnek, vagy a potentila, ami tavasztól őszig virágzik, de volt a standjuknál a fehér virágokat növesztő yucca, pálmafélék és még oltott margaréta is.

A sepsiszentkirályi kertészetnél Adorjáni Balázstól megtudtuk: a tavalyi évhez képest újdonságot a veres belű körte jelentette, de mivel tavaly felfigyeltek a gyümölcsfák iránti érdeklődésre, így körtéből, barackból és szilvából is nagyobb választékkal érkeztek, ezek mind konténeres növények. A veres belű körtéről tudni kell, hogy egy eléggé régi vackorfaj, a nagyszüleinknél szinte minden háznál fellelhető volt, most pedig egyre nagyobb rá a kereslet. A szakember elárulta: a barack eléggé kényes, és sokszor zsákbamacska az ültetése, de ezt el is mondja minden vásárlónak. „Akinek szerencséje van, annál elél tíz évet vagy többet, a másik két-három évet tart. A kajszibarack jobban bírja a klímát, ide nem való az őszibarack vagy a nektarin. Ezek a fajok nem annyira ellenállóak, mint a magról kelt régiek. A cseresznyefajok 80 százaléka önmeddő, tehát kettő kell, hogy termés legyen. Ezekből nagyobb a választék, abból, amelyik öntermékeny, kisebb a választék, ilyen faj például a Stella” – magyarázta a szakember.

Megtudtuk, hogy a mifelénk nagyon elterjedt besztercei – vagy ahogy mifelénk nevezik: perpencei – szilvával gond van, nagyon terjed a vírusos szilvahimlő, ami ellen nincs vegyszeres védekezés, és így egyre kisebb területeken lehet termeszteni. „A besztercei szilvának sajnos tízes skálán kettő az ellenálló képessége, így most már inkább a kevésbé aromás ringlót szoktam ajánlani a vásárlóknak, az rezisztensebb. Mivel mifelénk hagyománya van a pálinkafőzésnek, kell tudni, hogy nem csak a beszterceiből lesz itóka. Ez utóbbi sajnos annyira ki van téve a betegségnek, hogy a vásárlóknak egy-két csemetét ajánlok, ami elég szilvás gombócnak” – osztotta meg a besztercei szilvával kapcsolatos gondokat a kertész. Balázs egyébként elégedett volt a vásárral, és külön kiemelte, hogy az emberek náluk inkább a gyümölcsfákat keresték. „Én is azt tartom, ha vásárolunk valamit, akkor annak legyen haszna is” – magyarázta.

Szórakoztató műsorok a vásáron

Pénteken délben az Apor Péter Szakközépiskola tánccsoportja, a Fergenttyű szórakoztatta a nagyérdeműt, előadásukban lassú csárdást, legényest, hejsza, cepper és mezőségi táncokat lehetett megtekinteni. Utánuk sorra léptek fel a város óvodásai és kisiskolásai, így szerepeltek a Petőfi Sándor Iskola II. A osztályosai, akiket Füleki Katalin tanított népdalokra. A Molnár Józsiás Iskola gyerekkórusa alkalomhoz illően gyerekdalokat adott elő, majd a Manócska Napközi Otthon Tappancs csoportja mutatta be a kertészek és virágok táncát (óvónők: Balázs Margit és Deák Katalin), a Csigabiga csoport óvodásai szivárványtáncot adtak elő (óvónők: Fésüs Hilda és Kovács Adél), a román tagozatosok Buburuzelor csoportja pedig modern tánccal szórakoztatta a nézőket (óvónők: Rusu Monica és Băbălău Monica). A nap hátralevő részében felléptek a 3-as sz. Napközi Otthon apróságai, a közép- és nagycsoportosok tavaszi táncot mutattak be (óvónők: Takács Izabella, László Ágnes, Demeter Csilla és Deszke Enikő), a Csipkerózsika Napközi Otthon step by step nagycsoportosai virágtáncot adtak elő (óvónők: Bálint Mária és Gáspár Edit). A Benedek Elek Óvoda nagycsoportosai székely táncokat és népdalokat adtak elő, betanította Tubák Klára.

Felnőtt fellépők is voltak, hiszen a Pap Ágnes vezette KSE tánc szakosztálya és a Maassluis Nyugdíjas Klub tánccsoportjának és énekkarának tagjai is bemutatták tudásukat. Szombaton sem hiányzott a szórakoztató program, fellépett a MiniSnaps gyerekegyüttes (felkészítő: Cserkész Emese), utánuk a Molnár Józsiás Iskola régizene-együttese virágénekeket és reneszánsz táncokat adott elő.

További fotók itt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. május 22., 9:08
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Es ne feledjuk a fogyasztovedelmi hivatalt sem, aki az iden is hozzajarult a rendezveny szintjehez: jobbra balra dobalt buntetesek, abszurdumokert: nincs rairva a kaktuszra, hogy nem eheto…. ha nem lenne borsos a buntetes, meg azt is mondhatnank, hogy hozzajarultak a rendezvenyhez, es parodiat adtak elo… Szegyeljetek magatokat, ingyenelo banda!