Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gazdaság „kizöldítése”

Az Európai Bizottság a napokban ismertette a Fenntartható Európa Beruházási Tervet, és a következő tíz évben 1000 milliárd eurót szánnak a karbonsemleges gazdasági átállásához.

Ennek az összegnek a 10 százaléka a Méltányos Átállást Támogató Alap, amelynek egyik legnagyobb kedvezményezettje Románia. A 100 milliárd euróból Lengyelország kapna 2 milliárdot, Németország 877 milliót, és harmadikként Románia 750 millió eurót. Winkler Gyula RMDSZ EP-képviselő szerint első látásra nagy összegnek tűnik, ám valójában nagyon kevés a megoldásra váró feladatokhoz képest, figyelembe véve, hogy Európát 2050-re akarják karbonsemlegessé tenni.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európa Parlamentben vitát generál a zöld átállás finanszírozása, mivel megjelennek a gazdasági érdekek, illetve az unió nyugati és keleti országainak eltérő érdekei. Az EP-képviselő szerint felháborodást váltott ki Frans Timmermans alelnök bejelentése, miszerint az uniós költségvetés kohéziós és mezőgazdasági alapjaiból 7,5 milliárd euró csoportosítanának át a zöld áttérésre. Winkler Gyula szerint nem lehet, hogy azokat a célokat finanszírozzák kiemelten, melyekben élen jár a nyugat, és ehhez onnan vegyenek el pénzt, ami a kelet számára fontos.

A képviselő úgy látja, mentalitásváltozásra és az iparágak mindegyikében átalakításra van szükség. Jelenleg azt sem lehet elfogadtatni a gyártókkal, hogy egyforma töltőket készítsenek minden készülékhez, és ne adjanak el minden új telefonnal vagy elektromos berendezéssel egy-egy újabb töltőt is. Az autóiparban is gondok vannak, hiszen támogatják az elektromos autókra való áttérést, de nem tisztázott, hogy mi lesz a járművek lejárt elemeivel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 22., 9:43
    ÉRTÉKELÉS: -3

    A karbonsemleges Europa eggy röhej, mert arrol van szó,hogy mig KIna,India, az USA stb. fütyülnek a környezet védelemre, az 1000 miliárd euró csk pénz pocsékolás mert megyözödésem,hogy föleg Romániában nagy részét le fogják nyúlni,mint ahogy az megtörtént más alkamakkor is.

  • User
    Dátum: 2020. január 22., 11:35
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Grétacska is hisztizett egy kicsit ,nem nagyon ,mert hát ott voltak a ‘nagyok’is Davosban,akik magánrepülökkel meg magánhelikopterekkel érkeztek oda
    Hát azt mondta ez a csodakislány,hogy egy és fél éve nem történt semmi ezen a téren/karbonügy/.De kell a ‘zödség’ ,mert ezek a neoliberális pártok csak így tudnak fennmaradni a politikai életben.Csak kiegészitőként még megemlíteném Brazíliát is.