Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar összetartozás

Magyar összetartozás Kovászna megye

Nemcsak hogy megmaradt a Kárpát-medencében a legnépesebb nemzeti közösségnek, hanem a magyar az a nemzet, amelynek tiszta és világos jövőképe van – nyitott Tamás Sándor tegnap azon a sajtóértekezleten, amelyen részt vett Potápi Árpád, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Jelenleg hála Istennek olyan kormánya van Magyarországnak, amely nem csak nyilatkozik, nem csak vállon vereget, hanem tesz is a határon túl élő nemzetrészek érdekében – mondta a megyei tanács elnöke. – Nem sorolom, mert akkor hétfőn reggel is itt leszünk, de a magyar kormánynak számos, a határon túlra irányzott, közösségmegtartó programja van. Ezek közé tartozik a köldökzsinór program, a bölcsőde-, óvoda- és iskolaépítő program, a magyar egyetem fenntartása, a különböző gazdaságélénkítő projektek – mondta Tamás Sándor, aki emlékeztetett: pontosan tíz éve hirdette meg a magyar kormány a nemzeti összetartozás napját, és ennek mintájára kezdeményezték a Székelyföld–szórvány programot.

Antal Árpád bár jelezte, „senkinek nem mond újat”, elmondta: a magyar kormánynak és a helyi önkormányzatoknak ugyanaz a céljuk, nevezetesen, hogy megtartsák az erdélyi magyarokat itthon, hogy a szülőföldjükön boldoguljanak. Ezt szolgálják a különböző szociális, oktatási, sport és kulturális támogatások.

Hirdetés
Hirdetés

– Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a magyarországi közpénz nem válthatja ki a romániai és az európai uniós pénzeket. A magyarországi támogatás pótléknak jön ahhoz, hogy segítsen bepótolni azt a lemaradást, amely a román közpolitikák miatt az elmúlt évszázadban kialakult, és hogy segítsen abban, hogy Székelyföld versenyképesebb régió legyen – jelentette ki a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Potápi Árpád elmondta: a magyar kultúra napjához köthető eseményeken vesz részt, de „ha már itt van”, meglátogat néhányat azok közül a létesítmények közül, amelyeket magyar kormányzati segítséggel hoztak létre.

– Számunkra ez az év lehetőséget teremt arra, hogy ne csak a történelmi traumákra emlékezzünk, hanem azokra a gazdasági, kulturális és sportsikerekre, amelyekre ez a nemzet még ilyen állapotában is képes volt, mert erre építeni lehet a következő száz évben. El kell érnünk azt, hogy ne legyen hátrány külhoni magyarnak lenni, hogy előnyként élje meg azt, hogy a román és európai források mellett a magyar állam támogatására is pályázhat – mondta Potápi.

Kifejtette: a magyarokkal az a „baj”, hogy „ellenségeit is maga közül választja”, és sokszor jobban együtt tud működni egy több száz kilométerre lévő partnerrel, mint a szomszédjával. Hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy egy lakosaival békében élő, erős Romániával szövetkezzen.

Az erdélyi politikai élet polarizálódására vonatkozó újságíró kérdésre válaszolva (hogy ti. összefogott a polgári párt a néppárttal) csak annyit mondott: Hajrá! Ugyanakkor megjegyezte, a stratégiai fontosságú helyeken, például Marosvásárhelyen vagy Szatmárnémetiben, minden pártnak fel kell sorakoznia egyetlen magyar jelölt mögé!

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások