Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A biztonság, a patkányméreg és a választások

Az élethez való jog, valamint a személy fizikai és pszichikai integritásához való jog garantálva van – írja a román alkotmány 22-es cikkelyének első bekezdése. Valóban? Az ügyészeknek gyakorlatilag semmilyen bizonyítékuk nincs arra, hogy a caracali gyilkosságok feltételezett elkövetőjét elítéljék, ha holnap letagadja, hogy bármit is tett, szinte semmit nem tudnak rábizonyítani. Olyan körülmények közepette, hogy az elrabolt kislány hosszasan beszélt a 112-es egységes hívószámon a rendőrséggel, de a híres, pénzzel kitömött titkosszolgálatoknak fogalmuk nem volt, hol kellene a szerencsétlen gyereket keresni…

Decemberben Temesváron több ember meghalt, mert a rágcsálóirtással foglakozó cég „kissé elkeverte” a mérget. Jön a tűzoltóság, a mentők, a rendőrség, a csendőrség, az egészségügyi igazgatóság, az állami egészségügyi felügyelőség, a minisztérium, mindenki, kivizsgálnak, bevizsgálnak, fogadkoznak, ilyen aztán soha többé… Egy héttel ezelőtt, a vakáció utáni első napon negyven gyerek került kórházba Aradon hányingerrel, hasfájással, émelygéssel és arcukon kiütésekkel. Egész hétre bezárják az iskolát, kiszáll a rendőrség, csendőrség, s minden előbb felsorolt, plusz a belügy vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris csoportja, beöltöznek szép narancssárgába, előveszik méregdrága műszereiket és… nem találnak semmit. Valakin el kell verni a port, kitalálják hát, hogy biztosan a vakáció utolsó napján rágcsálóirtást végző cég a hibás. Bizonyítékuk ugyan nincs, de bűnügyi eljárást indítanak ellene, hiszen valamit kell mutatni a tévében.

Az iskolát kitakarítják, szellőztetnek, és örömmel jelentik: a szó szoros és átvitt értelmében: tiszta a levegő. Hétfőn visszatérnek a gyerekek a meghosszabbított vakációról, estére tizennégyen a kórházba kerülnek pontosan ugyanazokkal a tünetekkel, mint egy héttel korábban… Hát felelős állam az ilyen? Persze minden apróságra nem jut idő és pénz, hiszen vannak ennél sokkal fontosabb dolgok: miként lehetne néhány hónappal hamarabb tartani a választást, hogy mielőbb a húsosfazékhoz jussunk!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások