Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: a szabadságot és a demokráciát minden nap meg kell védeni

Orban: a szabadságot és a demokráciát minden nap meg kell védeni Kovászna megye

A szabadságot és a demokráciát minden nap meg kell védeni azáltal, hogy szankcionálunk minden olyan próbálkozást, amely a hatalmat nem az emberek javára fordítja, és ezt a jövő generációknak is meg kell érteniük – mondta Ludovic Orban miniszterelnök pénteken Brassóban, miután megkoszorúzta az 1987. november 15-ei antikommunista felkelés emlékművét.

Hirdetés
Hirdetés

„Ragaszkodtam, hogy itt lehessek, hogy tisztelettel megemlékezzünk azokról, akik egy rendkívül nehéz időszakban, egy olyan diktatúra végén, amely még lélegezni sem engedte az embereket, volt bátorságuk, hogy kifejezzék elégedetlenségüket és tiltakozzanak a visszaélések, az emberi méltóság eltiprása és a rendkívül rossz életkörülmények ellen” – hangoztatta Ludovic Orban.

A miniszterelnök szerint éberen kell tartani ezeknek az embereknek az emlékezetét, különösen azért, mert a fiatal generációk számára egyre nehezebb megérteni, hogy miként működött az akkori rendszer, és micsoda bátorságról és áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot azok, akik 1987. november 15-én kimentek az utcára és tiltakozni mertek egy elnyomó rezsim ellen.

Barna: az igazságszolgáltatás harminckét év alatt sem tisztázta a brassói munkáslázadás leverésének körülményeit

Harminckét évvel a brassói munkások lázadása után az igazságszolgáltatás nem tudja megmondani, „kik voltak azok, akik kivizsgálták és megkínozták a jogaikat követelő polgárokat” – állapította meg pénteken Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Harminckét évvel a brassói munkáslázadás után ezen események aktáit továbbra is különféle ügyészi hivatalok között tologatják. Harminckét évvel a brassói munkások lázadása után az igazságszolgáltatás nem tudja megmondani, hogy kik voltak azok, akik kivizsgálták és megkínozták a jogaikat követelő polgárokat. Harminckét év, amely alatt a valóságot elkendőzték, és az áldozatoknak nem szolgáltattak igazságosságot” – írta Facebook-bejegyzésében Dan Barna.

Az USR elnöke szerint ezek a dolgok „megmérgezték a múltunkat, veszélyeztetik a jelenünket és törölik a jövőnket”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások