Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosbodó medvegond

Súlyosbodó medvegond Kovászna megye

Tegnap Fejér László Ödön szenátor kérésére egy asztalhoz ültek a bálványosi villatulajdonosok, a vadásztársaság képviselői és Torja önkormányzatának vezetője. A terepszemlével egybekötött tárgyalás során azt vitatták meg, hogy mit tudnának közösen tenni az egyre súlyosabb medvegond kapcsán.

Többszázezer euróra tehető csak Bálványoson a medvék okozta kár, ahol egyébként szerdán este hatósági engedéllyel kilőttek egy példányt, amely arra „specializálódott”, hogy villákba és vendéglátóipari helyekre tört be. Ez csak tűzoltásnak tekinthető Háromszéken, ahol az egyre súlyosabb gond miatt eddig három medvét lőhettek ki a vadászok, ami csekély ahhoz képest, hogy az elszaporodott medvepopuláció miatt többszáz káresetről állítottak eddig össze iratcsomót.

Bálványos egyre inkább elnéptelenedik, a villatulajdonosok rettegnek a medvétől, ami most már nem is élelmiszerre megy, hanem válogatás nélkül tör be minden házba. Aki tehette, villanypásztorral vette körbe birtokát, kis túlzással az üdülőtelep úgy néz ki, mint egy haláltábor a rengeteg drót és a villanypásztorra figyelmeztető táblák miatt, de sok helyen ez sem elég.

Fejér László Ödön szenátor korábban Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert kereste meg a beadványokkal, és elindult egy folyamat, ami a medvék védettségét megszüntette volna, ám a kormányváltás miatt ez megszakadt, így ismét kezdődhet a kilincselés. Ezt viszont most már a vadásztársaság, a turisztikai vállalkozók és a civil szféra bevonásával indítják útjára, azt próbálva elérni, hogy legalább azokra a medvékre adjanak kilövési engedélyt, amelyek az emberek közelében tanyáznak.

Hirdetés
Hirdetés

Amint azt a jelenlevők – Kiss Attila, a Katrosa Vadásztársaság elnöke, Daragus Attila torjai polgármester, István Zoltán turisztikai vállalkozó, Mikola Balázs és Váncsa Levente villatulajdonosok – hangsúlyozták, nem gyilkolni akarnak, hanem a normalitás határán belül rendezni a problémát. A medvét sokan védik, de senkinek nem kell: a nyugati országok és az állatkertek is ajtót mutatnak, a nagytestű, természetes ellenség nélküli ragadozó pedig egyre szaporodik. A természetben az egyensúly felborult, a vaddisznók malacok nélkül járnak, számuk pedig fogyatkozik, akárcsak a más, őshonos állaté is, mert a medve rendkívül opportunista, mindent felfal, ami útjába kerül. Elhangzott: a turizmusra negatív hatása van a tömérdek medvének, a telekárak estek, és eddig csak a szerencsén múlott, hogy csak anyagi kár keletkezett, emberéletet nem követelt a Kárpátok királyával való találkozás.

„2016-ig etettük a medvéket, de ez most be van tiltva. Most etetnénk a vaddisznókat, de ott is a medve eszik. Mióta tiltás van, nem lehet kvótára lőni, egyre súlyosabb a gond, az emberek a vadászokat is szidják” – mondta Kiss Attila, aki szerint a virtuális térben rengeteg bírálatot kapnak, mind a zöldektől, mind a kárvallottaktól, de a kezük egyrészt meg van kötve, másrészt pedig a medvét korábban sem tömegesen vadászták, ahogy azt egyesek be próbálják állítani, hanem annyira, hogy a populáció a normalitás keretei között maradjon.

A megbeszélésen elhangzott: a gond helyi, de Bukarest és a politikum nélkül nem lehet megoldani, bár a normális az lenne, hogy a helyiekre bíznák azt. Fejér László elmondta, az összes medvekárt összesítik, és megkeresik az új minisztert, hogy megoldást találjanak az egyre égetőbb problémára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 15., 10:36
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Szepen be kellene a karosultak pereljek a vadasztarsasagot hiszen a medvek a vadasztarsasagok tulajdonat kepezik, ugy ahogy ha az en kutyam ha megharap az utcan valakit es nekem a torveny elott kell feleljek ugyanugy a vadasz tarsasagot is perbe lehet hivni !!!

  • User
    Dátum: 2019. november 15., 15:21
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Carmen Avram ,Europai Unios parlamenti kepviselo ,volt Antena 3-as riporter, a tegnap nyujtott be egy hivatalos kerelmet az E.U. parlamentjeben, melyben surgosen kervenyezi a tobbi Europai erdok mellett, a Romaniai erdokre is vonatkozo drasztikus torvenyhozast a romaniai famaffia ellen. A kerelemben az erdoirtasok azonnali leallitasa , az erdok monitorizalasa, torvenybe iktatott vedelme, az erdok kotelezo ujjaultetese es a medve es tobbi vadon elo allat vedelme szerepel. Ha ezt elfogadjak es torvenybe iktatjak az E.U.-ban, akkor ne feljetek ,mert kaptok ti erdoirtast es kvotavadaszatot (es az a miniszter is, aki nektek ezt alairja !), olyat hogy meg a napot is megbanjatok amelyiken ide szulettetek Romaniaba. A kervenyben az is benne foglaltatik, hogy visszamenoleg nyomozzak ki, hogy kik iranyitottak ezen famaffia bandakat (itt a vezeto pozicioban levo politikusokra celzott) es ezek torvenyes felelossegrevonasat koveteli ! Sot vagyonelkobzast is ! Es nagyon helyes, amit ez a noszemely kervenybe foglalt, mert ez igy nem mehet tovabb, hogy Ceausescu bolsevistainak leszarmazottjai azt tegyenek ebben az orszagban mindennel es mindenkivel, amit kenyuk kerdvuk diktal. Az egesz orszagot tonkretettek, ami az erdoket es ezek vadvilagat illeti. Az ilyen emberek szerintem sem erdemelnek egyebet ,mint bortont. Sot, ha tolem fuggene ,az ilyen orszagpusztito hazaarulokra halalbuntetes varna !

  • User
    Dátum: 2019. november 16., 10:09
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ebből is csak az következtethető hogy a székely villatulajdonosok mennyire gyávák, tehetetlenek, és nem összetartóak, különben azt a pár garázdálkodó medvét már rég eltüntethette volna a sajtó vagy a közvélemény tudta nélkül.

  • User
    Dátum: 2019. november 16., 19:02
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Na es mondd ,mit kellene a „bator” villatulajdonosok tegyenek?! Talan leakasszak a szogrol a puskat?! Csak az a jo kerdes, hogy ezekre a puskakra van-e engedely, es egyaltalan hol voltak behozva az orszagba ? Vagy talan kapocanyokat (medvecsapdat) allitsanak az erdoben, hogy aztan az arra jaro turistak lepjenek majd bele ?! Baratkam, a te fejeddel nagy gond van. Es meg valami. Amit ide irtal, ez nem egyeb mint a torvenyes rend elleni uszitas ! Buntetendo cselekedet !