Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az államtitkár, a medve és a matematika

Végre került valaki, aki érti ezt a medvedolgot! Ő nem más, mint a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, aki nem oldotta meg ugyan a problémát, de tisztázta minden nehézség alapját. Mert az az egyik legnagyobb gond ugye, hogy nem tudjuk, hány medve él Háromszéken, mert a vadászok szerint sokkal több, mint ahány kellene, a zöldek szerint pedig védelemre szorulnak, mert nincsenek elegen.

Na, most az államtitkár megmondta, mennyi az annyi. Dehogy kell ehhez kiszállni terepre, és egy időben több helyen megfigyelni az egyedszámot! Mert mit lehet azt tudni, valamely egyed esetleg többször is áthaladhat a megfigyelőponton, netán – ha túl közel vannak – egy másikon is, ha pedig túl távol esnek egymástól, akkor lehetnek olyan állatok, amelyiket sem az egyik, sem a másik megfigyelőpontnál nem regisztrálnak. Dehogy kell elaltatni valamennyi egyedet, és chipet tenni a fülükbe – az hosszadalmas, drága és veszélyes.

Tetszenek tudni, miként kell kiszámítni – az államtitkár szerint – az egyedszámot? Az irodából sem kell kijönni! Meg kell nézni, mekkora egy adott megyében az erdő területe. Kell keresni egy lexikont, s abból ki kell olvasni, mekkora az élettere egy medvének, és a két számot el kell osztani egymással. Ennyi! Ő legalábbis így számolta ki, hogy a bodoki vadásztársaságnál (18 ezer hektár) legtöbb egy medve lehet, mert egy medvének – szerinte – 27 ezer hektár az élettere.

Akkor számoljunk: Kovászna megyében van összesen 170 ezer hektár erdő, ha ezt elosztjuk 27 ezerrel, az 6,29 vagy – kerekítsük felfelé – 7 (azaz hét) egyed. Ennyi van, hiszen a medvék is olvassák esténként az államtitkár által használt lexikont. Ám ezek a pimasz állatok, csakhogy megtévesszék az embereket, a minap mind bebújtak a rétyi keresztút melletti kukoricásba, mert ennyi menekült ki onnan, amikor elkezdték a betakarítást. Ráadásul éjjelente felmennek Bálványosra, kimennek Bodokra, átjárnak Baconba, hogy ijesztgessék a népet. Nem is értem, hogy az erdészek, vadászok, vadőrök milyen több száz, sőt ezernél is több medvéről beszélnek? Hát nem tudnak osztani?!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 15., 23:37
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ezt a cikket most már ötödjére olvasom, és még mindig szórakoztatóbb, mint bármelyik góbés előadás. Fantasztikus!
    Pedig ritka már a jó “medvés” anyag, annyi van belőle, de ez! Na ez!

  • User
    Dátum: 2019. november 16., 19:01
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A lexikonban lehet annyi erdő, de nálunk már rég nincs ennyi. Plusz a medvék azokban a falvakban érzik jól magukat, ahol a helynévtáblát legalább egyszer megmocskolták, bizonyos kék, illetve fekete permettel.