Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székely termésű csodák

Négy égtáj és abban sok eligazító, csillagértékű ember is bőven. Most Nagy Lászlót (1925–1978), a nagy költőt idézem ide egyenest Sepsiszentgyörgy főterére, hadd bólintson igenelve egy mondatban: „Ne magyarázd, műveld a csodát.” Tiszta beszéd a rengeteg ünnep virágos bozótjában. Ide sem azért idéztük-igéztük, hogy látna egy 140 méteres székely kürtőskalácsot, hanem hogy a nagy közönségből, az égiek közül látná és hallgatná Szentegyháza gyermekfilharmóniáját a kisded-szabadság terén.

Ezt az együttest már csodálták számos erdélyi városban, igen Nyugaton is, látták székelyruhás bevonulásukat Budapesten, Brüsszelben, igen Ausztráliában is. Haáz Sándor karmester igazi, eleven csodát művelt, melynek híre tudósítja a világot, hogy annyi műanyag szentség között létezik ám a székely gyermekeké is. Száz énekes gyermek, negyventagú vonós és fúvós zenekar székely népviseletben, szemrebbenés nélkül, derűsen várja karmesterük, ifjú Haáz Sándor intését. A „csodateremtő” Haáz Sándor édesapja hatvankét évvel ezelőtt alapította és vezérelte a híres marosvásárhelyi Székely Népi Együttest. Lám, a csoda örökletes.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia egyszerűen példátlan a magam láthatárán beül. Sepsin idősek, öregek gyülekezője is volt ez az egyórás hangverseny. Szabad téren, botokkal, egymásra támaszkodva tanárok, mérnökök, sokan a sokat megéltek közül is. Betelni az élménnyel nehéz volt mindannyiunknak. Magyar és idegen népek dalaiból énekeltek, mindig a megtermő nép nyelvén, katonadalokat, keservesebbeket is, diadalmasokat is, szerelmeseket. Már amilyen az élet.

Sokszor láthatunk nemcsak gyászban vagy nemzeti ünnepeken, lakodalmakon meghatódott tömeget, ha kisebbet vagy nagyobbat is; mégis átéreztük és elmondhatjuk, példátlan volt Szentegyháza együttesének ajándéka. Az idei ünnepeink is mind vigyázban álltak. A gyermekek jelenléte, játéka, öröme bebútorozza mindenkor az ember életét. Ezt történt vélünk is gyönyörű egy óra alatt. Az együttes és mestere, Haáz Sándor 1983 óta műveli a csodát az Európa Parlamenti és Sepsiszentgyörgy levett kalapjai előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások