Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új határkereszt kerül a régi helyébe

Új határkereszt kerül a régi helyébe Kultúra

Kidőlt keresztfának nem köszön már senki – mondja a népdalunk, de ez nem egészen így van. Préda Barna néprajzos számba venné a helyi határkereszteket.

Hirdetés
Hirdetés

A zalánpataki Préda Barna, aki nemrég egy 1384 km-es zarándokút végére tett pontot, miután Münchenből hazabiciklizett a csíksomlyói búcsúra, arról számolt be lapunknak, hogy hamarosan újabb egyedi projektbe kezd, mely révén az erdővidéki településeken, illetve az itteni utak mentén található kereszteket, határkereszteket kutatná fel, lejegyezné azok állításának történeteit is, mindezt úgy, hogy tapasztalataiból később egy kiadványt is megjelentetne. A fiatalemberrel nemrég a fél Európán átvezető biciklis zarándokútjának történéseiről beszélgettünk, ekkor tett említetést jövőbeni terveiről.

A hagyományőrzéssel, falukutatással, népzenéléssel (is) foglalkozó fiatalember elmondta, faluja, Zalánpatak határában van egy határkereszt, mely elkorhadt és kidőlt, neki azonban szándékában áll a helyébe újat állítani, természetesen megőrizve az eredeti formáját, annak feliratát. Préda Barna a kolozsvári Babeș–Bolyai Egyetem néprajz szakán készül elvégezni a mesteri fokozatot, terve – egyebek mellett – a híres ősrégi zarándokút, az El Caminó bejárása.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások