Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Durva kihágások

Durva kihágások Kovászna megye

Mint arról már beszámoltunk, a húsvétra való tekintettel országos szinten, így Háromszéken is gyakoribbá váltak az élelmiszerellen­őrzések. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre tegnap a tapasztalt rendellenességekről tájékoztatott.

Megyénkben még márciusban rajtolt, és egészen április 15-ig tart az az ellenőrzéssorozat, amelynek keretében a felügyelők főképp a bárányhús, a tojás, illetve az állati vagy más eredetű élelmiszerek előállítását, szállítását, tárolását, forgalmazását veszik górcső alá.

– Tegnapig a lehetséges 1836, feldolgozással, kereskedelemmel foglalkozó egységből összesen 320 vállalkozót ellenőriztünk a megye területén, egy üzletet bezártunk, egy engedélyt visszavontunk, 32 kilo­gramm élelmiszert elkoboztunk, és 5520 lejre bírságoltunk. Számos gond akadt, főképpen hústermékeknél. A leggyakoribb mulasztás, hogy ünnepidőben a kereskedők, nagy eladásokra számítva, több terméket rendelnek, ám ezeket helytelenül, összevegyítve tárolják, nem véve figyelembe az előírt hőmérsékleti paramétereket sem – tájékoztatott.

A címkézés terén is elképesztő praktikákat füleltek le: kiderült, hogy egyesek otthon, számítógépen nyomtatnak címkéket a beszerzett termékekre, illetve – ami még aggasztóbb – hasból tüntetnek fel szavatossági időpontokat. Címkék terén más jellegű visszaélésre is felfigyeltek: egy kereskedő például a saját disznaját vágta le, dolgozta fel, majd utólag az időközben üzletéből elfogyott, közismertebb termékek címkéit használta fel újra, és ezekkel ellátva adta el a portékáját.
– Ez élelmiszerbiztonsági kihágás, ugyanakkor kereskedelmi csalás is, hiszen más cégek termékeit járathatja le az illető – magyarázta dr. Sikó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. április 16., 13:33
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Örvendek hogy az ujsaguknak van vegre egy teheteseges ujagirojuk akire nagy szüksege volt jo ujsagnak.Bravo teddy vegre nem ket hülye nationalista tata fere vezeti a tuddatlanokat is meg butabba tesszi.
    Örvendek hogy en tudok magyarul is eszt a nehez nyelvet.
    .