Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megbírságolták Grümant

Megbírságolták Grümant Kovászna megye

Ki mondja, hogy nem dolgozik a rendőrség és a csendőrség az úzvölgyi események kapcsán? Tüneményes sebességgel találtak két „törvénysértőt”, az egyik Grüman Róbert. A csendőrség – egyelőre nem teljesen világos okokból – 3000 lejes pénzbüntetést rótt ki Kovászna Megye Tanácsának alelnökére.
Hirdetés
Hirdetés

A Hargita megyei csendőrség által kiállított jegyzőkönyvet szerdán kézbesítették. Ebben az áll, elmulasztotta, hogy az úzvölgyi eseményekkel kapcsolatban a hatóságokhoz forduljon. Nem teljesen világos, hogy miért éppen Grümannak kellett volna ezt megtennie, és az sem derül ki a jegyzőkönyvből, hogy pontosan melyik hatósággal szemben követte el a mulasztást.
– Feltételezem, hogy a Hargita megyei csendőrségnél kellett volna bejelentést tennem, ha ők bírságoltak meg. Valóban én jelentettem be a sepsibükszádi kihelyezett ülésünkön, hogy az RMDSZ frakciója Úzvölgyében tart szimbolikus ülést, és ehhez csatlakozott a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt. Ezen túl nem világos, hogy mit vétettem. A nehezen olvasható jegyzőkönyvből nem egyértelmű, hogy az volt-e a baj, hogy ott voltam, az-e, hogy imádkoztam, az-e, hogy beálltam az élőláncba, nem tudom. Azt mindenképpen elmondhatom, hogy sem a helyszínen, sem azt követően engem egyetlen csendőr sem igazolt, nem mondta, hogy ne tegyem ezt vagy azt, egyáltalán, sem élőben, sem telefonon nem beszéltek velem – mondta el megkeresésünkre az alelnök.

A csendőrséget nem sikerült elérnünk, ezért a Mediafax hírügynökségre hagyatkozunk, amelynek Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője azt nyilatkozta, a bírságot a 1991/60-as törvény alapján rótták ki annak okán, hogy nem jelentették be 48 órával az esemény előtt egy nyilvános területen szervezett összejövetelt. Suciu azt is elmondta: az úzvölgyi események kapcsán két személyt bírságoltak meg. A másik kilétét egyelőre nem sikerült kiderítenünk.

Grüman Róbert leszögezte: a bírságot mindenképpen megfellebbezi a csíkszeredai bíróságon. A Hargita megyei hatóságok szerepvállalása azért érdekes, mert – a hivatalos román álláspont szerint – a terület a Bakó megyei Dormánfalvához tartozik. Ha nem így lenne, feltehetően régen megbírságolták volna Dormánfalva polgármesterét, aki jó egy hónappal ezelőtt építkezési engedélyt adott ki az úzvölgyi katonai temetőre, és felállított ötven keresztet. Nincs hír arról sem, hogy felelősségre vonták volna azokat az ortodox lelkészeket, akik – alighanem szintén bejelentés nélkül – megtartották a június 6-ai „megemlékezést”, és felszentelték az amúgy törvénytelenül felállított kereszteket. Arra nézve sem találtunk információt, hogy a papok által feltüzelt „hazafiak” közül, akik lerombolták a temető kapuját (ezt közben, teljesen törvénytelen módon, hiszen – állítólag – kivizsgálás indult az ügyben, kijavították), idegengyűlölő jelszavakat kiabáltak, bántalmazták a helyszínen lévő magyar embereket és újságírókat, bárkit is felelősségre vontak volna. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások