Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: a PSD a demokrácia balesete

Johannis: a PSD a demokrácia balesete Románia

A PSD a demokrácia balesete, amelyet azzal lehet elhárítani, hogy az emberek elmennek szavazni – nyilatkozta kedden Klaus Johannis az One World Románia által szervezett Államfő vagy polgár/politikus és társadalom című eseményen.

Meglátása szerint a választásoktól való távolmaradással „átengedjük a lehetőséget másoknak, hogy helyettünk döntsenek”.

„Egy óránál nem telik többe, hogy éljünk szavazati jogunkkal. Másképp nem működik. A választásoktól való távolmaradással átengedjük a lehetőséget másoknak, hogy helyettünk döntsenek” – fejtette ki Johannis.

Az államfő szerint az, ahogyan a jelenlegi többség használja a hatalmat, „hogy a hatalmat önmagáért szerezni meg, rendkívül primitív”.

„A demokrácia azt feltételezi, hogy hatalmat a polgárok érdekében szerzed meg” – szögezte le Johannis.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő az mondta: déja-vu érzése van a PSD-kormánnyal kapcsolatban.

„Valamennyien látjuk, hogy rosszul mennek a dolgok, de ők elmagyarázzák a tévében, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaánban élünk. Már elnézést, de én életem éppen felét egy olyan korszakban éltem le, amikor fehéren a feketén leírták, hogy arany jövő vár ránk. Nem az volt, sötét jövőnk volt. 89-ben ebből elegünk lett és lecseréltük. Én nem vagyok hajlandó eltűrni, hogy azt halljam a kormánytól, hogy minden szenzációsan jó, csak mi rosszul értelmezzük. Tehát mindenki más hibás, hibásak az idegenek, a multik, és természetesen, az ügyeletes hibás az én vagyok, miattam nem épülnek az autópályák, a kórházak, én vagyok a hibás, hogy az iskolák hátsó udvarában van az árnyékszék. OK! Vállalom a részem, én vagyok Románia elnöke, és bizonyára nekem is meg van valamennyi részem ezekben a hiányosságokban, de a megoldás, az egészen biztos, hogy nem az államfő, hanem a kormány kezében van” – szögezte le Johannis.

Az államfő szerint minden rosszul megy, és a demokrácia elemeit kifogásként hozzák fel, hogy megmagyarázzák a hiányosságokat, vagy éppen ezek mögé bújnak.

„Azt mondják, emberek, megnyertük a választásokat, úgy hogy ti csak érezzétek jól magatokat, mi azt csinálunk, amit akarunk. Ez avatatlan megfigyelőnek demokratikusnak tűnhet, de valójában nem az. Ezt úgy hívják, hogy a többség diktatúrája. A többség diktatúrája olyan demokráciákban jelenik meg, amelyek nem működnek rendesen, és mi itt tartunk, valahol. Egy demokráciában nem mondhatod, hogy „azt csinálok, amit akarok, mert én nyertem a választásokat”. Azt kell mondanod „megteszek mindent, hogy megoldjam a köz gondjait, mert azért választottak meg”, márpedig ilyet nem hallasz a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőitől’ – hangoztatta Johannis.

FRISSÍTÉS: Iordache: akkor történt a „demokráciai balesete”, amikor Johannist megválasztották

Négy és fél évvel ezelőtt történt a „demokráciai balesete”, amikor Johannist államelnöknek választották – mondta Florin Iordache képviselőházi alelnök szerdán.

„Négy és fél évvel ezelőtt történt a demokráciai balesete, amikor Klaus Johannist államelnöknek választották (…) Én azt hittem, hogy legalább most, a mandátuma végén tiszteletet tud mutatni és elnöke tud lenni azoknak, akik rá szavaztak, és azoknak is, akik nem. Ahogy azonban a politikai osztály egy bizonyos részét kezeli és lenézi, bizonyítja, hogy semmit nem tanult ez alatt a négy év alatt, amit a Cotroceni-palotában töltött” – jelentette ki Iordache a parlament épületében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. március 20., 12:36
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Az osszes part a demokracia torz szulottje.Hol van a gerinc az olyan „politikusokba”akik csak a szemelyes vagy egy szuk erdek csoportert csortetnek,es ha kell,egy mandatum alatt a szelso balltol a szelso jobbig megfordulja magat.