Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van kereslet a munkáskézre

Van kereslet a munkáskézre Kovászna megye

Ma kapnak utoljára fizetést a szentgyörgyi Rouleau Guichard Roumanie Kft. fehérneműgyárban dolgozók, miután a négyfalusi székhelyű cég vezetősége már egy hónappal korábban értesítette őket, hogy március 25-én bezárja a megyeszékhelyi munkapontot. Nagy a kereslet az elbocsátott munkások iránt.

Mint azt Kelemen Tibor, a munkaerő-foglalkoztatási hivatal igazgatója elmondta a tegnapi sajtótájékoztatón, a 110 elbocsátott dolgozóból 5-en már munkába is álltak egy új munkahelyen, mások – mintegy 80-an – munkanélküliként regisztráltatják magukat, vagy azért, mert szakmát szeretnének váltani, és átképzésen vennének részt, vagy azért, hogy az új munkahelyükön való alkalmazásukkor a munkaadó megkaphassa az államtól a 2250 lejes támogatást. Ez ugyan csak a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűnek számító kategóriák után jár, de nagyon sokan (mintegy ötvenen) tartoznak ide a bugyigyárként ismert egység munkaközösségében is: egyedülálló családfenntartók, 45 éven felüliek vagy nyugdíjhoz közel állók. 25 év alattiak egyáltalán nem dolgoztak ott, a 25–35 év közötti korosztály is csak 13%-ot jelentett a munkaközösségből.

Hirdetés
Hirdetés

A férfiakat más cégek (az Olt Textil vállalat, a Valdek, Autoliv) hívják, jelenleg a munkaerőpiacon ugyanis nagy emberhiány van: a nőknek is kerül hely a nadrággyárakban, a Valkesben vagy az Autolivben.

A munkaügyi hivatal jelen pillanatban 290 munkalehetőséget, szabad állást tart nyilván, nemcsak Szentgyörgyön, hanem Kézdivásárhelyen, Uzonban, Szotyorban is, sokak tehát akár az eddigi ingázást is abbahagyhatják.

Bár az utóbbi években nem történt kollektív elbocsátás a megyében, most a fehérneműgyárral szinte egy időben, április 13-tól a gyermekágy-matracokat gyártó From product is elbocsát 20 dolgozót a 90-ből, mindez a Brexittel van összefüggésben. A gyárnak nemrég még többségi angol tulajdonosa volt, amely azonban eladta részvényeit egy más megyebeli cégnek, amely átstrukturálta a munkafolyamatokat, ez vezetett a leépítésekhez. A közvetlen ok mögött viszont az áll, hogy a cégvezetés a Brexittel összefüggő bizonytalan külkereskedelmi, vámolási feltételekre így tudott reagálni. A munkások 1 havi fizetést kapnak kézhez végkielégítésként.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások