Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Drágább lesz a víz

Drágább lesz a víz Kovászna megye

A tavaly bejelentett, idevonatkozó áfacsökkentés ellenére Háromszéken nőnek a vízszámlák ott, ahol a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek működteti az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna-hálózatot. Ha az említett szolgáltatónál a szennyvíz-csatornázási díj csökken is, az elfogyasztott vízért többet fizetünk az elkövetkezőkben.

Hirdetés
Hirdetés

Az áfacsökkentésnek (19%-ról 9%-ra) és az alapár módosításának köszönhetően a szennyvíz-csatornázási díj 14 banival csökken januártól (az eddigi 3,01 lejes áfás ár 2,87 lejre módosul) – újságolta Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatóhelyettese. Rossz hír viszont, hogy megnőttek a szolgáltató költségei, így a vízért ezentúl 3,56 lej helyett 3,88 lejt pengetünk le köbméterenként.

Kiderült, hogy a kielemzett 12 hónapban többet költöttek személyzetre, energiára, mint azelőtt, illetve a karbantartásra és beruházásokra elköltött pénzösszegek is jelentősen növekedtek.

– Még mindig olcsók vagyunk más, akár közeli megyékhez képest is. Az élet drágult, infláció van! Sok más szektorban növelték a béreket, egyre nehezebb szakembereket találni, mindezek hatással voltak az összköltségekre. Tavaly augusztusban indítottuk el a folyamatot, nyújtottuk be az ármódosításokhoz szükséges kérést: ez időigényes, hatalmas a bürokráciát igényel, így több hónapot kell várni arra, hogy a bukaresti országos hatóság jóváhagyja, és szinte ugyanennyi időt vesz igénybe a helyi hatóságoktól begyűjtendő jóváhagyások megszerzése is – avatott be a részletekbe Kozsokár.

Arra a kérdésünkre, hogy tartanak-e a polgárok elégedetlenségétől, a szakember leszögezte, „senki nem örül a növekedésnek, de ez egy elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy működni tudjunk”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 16., 13:08
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Hat igen, nonek a viz arak de nezzuk csak meg sorba azokat a kozsegeket akik a kozuzemektol kapjak az ivovizszlogaltatast : Ilyefalava, Uzon, Bodok, Gidofalva es sorolhatnank, hogy mind RMDSZ-es polgarmesterek kozsegei, nem erdekes? Valakinek valami haszna vagy reszesedese kell legyen az egeszbol! Amibol nics haszon az nem kell, peldanak okaert a gazat miert nem lehetett bevezetni egy olyan kozsegbe ahol a falu hatarat surolja a fogazvezetek?

  • User
    Dátum: 2019. január 16., 14:20
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Aligha fog meghatodni a haromszeki polgar, hogy mas, kozeli megyekben dragabb a szolgaltatas . Nalunk viszont alacsonyabbak a berek, nyugdijak! Akkor???

  • User
    Dátum: 2019. január 17., 9:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Erdekli oket hogy a polgarok elegedetlenek?
    Erdekli oket a viz minosege?
    Hagyjuk mar…..
    Az (igazi)piacgazdasagban sok tenyezot figyelembe vesznek a cegvezetok, amikor a koltsegeket es a bejoveteleket elemezik. a Kozuzemek Rt eseteben ez ugy latom egyszerubb. a koltsegek novekedtek, ezert dragul a viz. Ezert nem kell Kozsokar Attilat egy halom penzel fizetni es mellette a halom inkompetens embert, ezt meg oldja egy 10-es diak is, sokkal kevesebb penzert.
    Amig politikai uton vannak kinevezve ilyen strategiai helyekre kinevezve emberek addig senki ne varja hogy a helyzet javulni fog, mert nem ez az erdek.
    Tovabbi rossz minosegu vizellatast es infrastruktura javitast kivanok mindenkinek.

    Egy fizeto polgar.

  • User
    Dátum: 2019. január 17., 12:56
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hat ez az, hogy megmagyarazzak, hogy ennyi meg annyi a viz, azert egy 10 osztalyos szemely is eleg.Mit tettek az utobbi 20 evben, hogy csokkentsek az arat? Itt jonne be a tudomany…

  • User
    Dátum: 2019. január 18., 8:15
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A kovasznai vizesek,a vizora olvasoktol a szerelokig egesz nap egyik kocsmabol a masikba vandorolnak,lehet tobbet ulnek ott mint a munkahelyen ! fasza egy tarsasag