Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van még kettő „tartalékban”

Van még kettő „tartalékban” Kovászna megye

A hét elején kilőtték a bodoki vadászok azt a medvét, amely rendszeresen bejárt az ötven állami gondozott gyereknek otthont adó oltszemi Mikó-kastély kertjébe. A vadőrök azt mondják, további két „tartalék” van, amelyek nem kizárt, hogy átveszik a „gyermekotthoni” medve helyét.

A kilövési engedély megszerzésében a megyei gyerekjogvédelmi igazgatóság játszott kulcsszerepet, amely „addig járt a prefektus és a környezetvédők nyakára”, amíg engedélyezték, hogy a közveszélyt jelentő állatot kilőjék – tudtuk meg Fodor István sepsibodoki polgármestertől.

– Nagy kő esett le a szívemről, mert igazán csak idő kérdése volt, hogy mikor találkozik egy gyermek a medvével az udvaron. Bár ez egy hat év körüli, „csak” másfél mázsás példány lehetett, egy ilyen találkozó könnyen tragédiával ért volna véget – mondta Fodor.

Két hete, „amikor nagyobbacska hó volt”, jól lekövethetők voltak a medve nyomai, amely többször körbejárta az ebédlő épületét, jól láthatóan elidőzve az ajtó mellett. Fodor úgy véli: a medve, miután a háziállatokat most már gondosan elzárva tartják, beazonosította a következő élelmiszertároló helyet, és „előbb-utóbb leszedte volna az ajtót”, hogy táplálékhoz jusson. A kamerák képein ismétlődően feltűnő állat fényes nappal, fél négykor indult „megszokott” útvonalán a kert felé, amikor leterítették.

Nyugtalanító azonban, hogy az állattól néhány száz méterre, a mezőben további két medvét láttak, amelyek bármikor átvehetik, a „gyermekotthoni” társuk helyét.
Mint arról beszámoltunk, az oltszemi gyerekotthonba rendszeresen bejárt egy medve, amely tavaly egy lovat sebesített meg. Nemrég felkapaszkodott az épület ablakkeretére, a medvét és a gyerekeket egyetlen ablakszem választotta el egymástól.

Hirdetés
Hirdetés

Bodokon, a Talmér nevű helyen is kilőttek októberben egy medvét, amely rettegésben tartott 60 házat. A vadnak legalább hat juh, két kecske, 12 méhkaptár volt „a számláján”, és fényes nappal, rendszeresen bejárt a faluba, férfiak, nők és gyerekek között „sétálgatott”.

Benkő Erika RMDSZ-képviselő szerdai, napirend előtti parlamenti felszólalásában a Kovászna megyében emberéleteket fenyegető medveveszély elhárítására kérte fel az illetékes minisztert. A képviselő kifejtette, Kovászna megyében csodálatos és egyedi a természet, gazdag a vadállomány, csakhogy az utóbbi időben felborult az egyensúly a természet és ember között, megbomlott az együttélés harmóniája ember és nagyvad között.

„Kovászna megyében ma már nem lep meg senkit, hogy a medvék bejárnak a településekre, veszélyeztetve ezzel az emberek biztonságát. El tudják képzelni, milyen az, amikor kora reggel valaki kilép a kapuján, hogy dolgozni induljon, és szembetalálja magát egy medvével az utcán?” – tette fel a kérdést egy bikfalvi eset kapcsán képviselőtársainak Benkő Erika. – „Óvjuk a medvéket a vadonban, de semmiképpen nem szabad megengedni azt, hogy azok az emberek által lakott településeken szabadon járjanak” – hangsúlyozta a képviselő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 14., 9:26
    ÉRTÉKELÉS: 37

    Benko Erika keri a medvek kilovetesi engedelyet. Es mit is mondd,idezem:”az utobbi idoben felborult az egyensuly a termeszet es ember kozott”.Ez igy igaz de azt is tegye hozza,hogy ez az erdoirtasoknak koszonheto,amibe az RMDSZ keze is melyen benne van.Aztan folytatja:”megbomlott az egyutteles harmoniaja ember es nagyvad kozott.”De mikor elt egyutt az ember a nagyvaddal?! Ez valami perverz filmet nezhetett mielott ilyeneket beszelt.Hiszen a medve mindeg is az erdoben elt,az emberektol tavol.Ez az egyensuly azert bomlott meg,mert az ember volt az aki elvette a medve eletteret es nem forditva.Aztan feltesz meg egy kerdest,amit szerintem meg o sem tud elkepzelni,hiszen soha nem latott medvet a szabadban.Azt mondja:”El tudjak kepzelni, milyen az,mikor kora reggel valaki kilep a kapujan,hogy dolgozni induljon,es szembetalalja magat egy medvevel az utcan?”Es en is folteszek neki egy kerdest,sot kettot.Kedves Erika,On el tud kepzelni maganak es nepenek ,egy olyan orszagot ahol az erdoket nem vagjak ki ilyen kegyetlen es barbar modon mint itt Romaniaban? On,kedves Erika el tud kepzelni egy olyan orszagot ahol a termeszetvedelmi rezervaciokat rangers-ek iranyitjak es adminisztraljak (rangers= vador,termeszetvedelmi rendor,akinek ugyanolyan joga van barkit letartoztatni a korzeteben tartozo teruleten mint a tobbi rendornek!) orzik es valojaban vedelmezik ezeket a teruleteket?Probaljunk egy ilyen alakulatot alakitani torvenyesen,probaljuk a vagasokat csokkenteni es a kivagott erdoket ujjaultetni es akkor higgye el nekem,kedves kepviselo asszony,hogy megoldodik a medves problema.

  • User
    Dátum: 2018. december 14., 15:51
    ÉRTÉKELÉS: 19

    En azt nem tudom,hogy ha ennyire zavar benneteket a medve,akkor mit tennetek ha orszagunk tele volna japan makako majmokkal?! Mert ez a cerkoffmajmok csoportjahoz tartozo majomfaj annyira szemtelen,hogy bemaszik a hazak ablakan elelmiszert lopni,megtamadja az etelert a gyerekeket es a felnotteket egyarant.Kiszedi karmaival a szemedet is es folpofoz ha a kajat nem adod oda neki.Az uzletekbe,fokeppen a szupermarketek kornyeken kitamadja a vasarlokat.Kirangatja az elelemmel teli kosarat vagy szatyrot az emberek kezebol.Bemegy az ajton keresztul a boltokba es amit elol hatul talal,mindent osszeszed a polcokrol.Es ez nap mint nap ujra es ujra megismetlodik ezekben a japan varosokban.Megis vedett allat es Japanban senki nem keri,hogy levadasszak oket.Mert ez az egesz csak civilizacio kerdese.Hiszen az allatoknak is ugyanugy joguk van az elethez ezen a Foldon mint az embernek.

  • User
    Dátum: 2018. december 15., 17:36
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Szerintem ez a medve tėma önöknek jól jön hiszen ezzel próbálják bizonyítani hogy tesznek vl az emberekért de ezt se megfelelő kèpen szervezetek meg mert mi lett volna ha el altatják ès elviszik egy erdő be vagy átadták volna egy más országoknak de az ugye szervezést ès pénzt jelent.De minnek ilyenre költeni ha lehet venni házakat meg autókat .Ès megkérem jövőre táljanak ki valami jobb szöveget ennél hogy Szeretnék képviselni az embereket hogy hallasàk hangjukat az erdélyi magyarok… Kèrem legyenek kreatívabbak vagy csak mondják az igazságot : Hazudunk reggel ,délben és este ..vagy cselekedjenek ès keresenek befektetőket akik munkahelyeket teremtenek hogy vègre ki kerüljenek az emberek a konfekció ipar kapzsi markábol. A tettek magukért beszélnek…