Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ nem támogatja, hogy sürgősségi rendelettel módosítsák a büntetőjogi törvényeket

Az RMDSZ nem támogatja, hogy sürgősségi rendelettel módosítsák a büntetőjogi törvényeket Románia

Az RMDSZ nem támogatja a büntetőjogi törvények sürgősségi kormányrendelettel történő módosítását – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a Radio France Internationale-nak adott nyilatkozatában.

A szenátor kifejtette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem támogatja, hogy sürgősségi kormányrendelettel fogadják el a büntetőjogi törvényeket. „Ez 2016-ban is téves lépés volt, amikor a technokrata kormány sürgősségi rendelettel módosította a büntető és a büntetőeljárási törvénykönyvet, és most is hibás lépés lenne, még akkor is, ha alkotmányosnak ítélt cikkelyekről van szó” – mondta Cseke.

Hirdetés
Hirdetés

Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn azt mondta, a közeljövőben a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet fogadhat el a kormány. A miniszterelnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságában (CExN) született döntés értelmében a büntetőjogot módosító és a parlament által már elfogadott két törvény azon cikkelyei kerülnének be a sürgősségi rendeletbe, amelyeket nem ítélt alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság.

A miniszterelnök rámutatott, a CExN egyöntetűen határozott arról, hogy megvizsgálják egy ilyen sürgősségi rendelet elfogadásának időszerűségét. „Láthattuk, hogy nagyon sok törvény esetében nagyon elhúzódott az idő, megóvták őket, az alkotmánybíróságra küldték, ami pedig a szóban forgó jogszabályok alkalmazását illeti, már rég túlléptük a határidőt” – érvelt hétfőn a kormányfő, hozzátéve, hogy a két törvénykönyv alkotmányellenesnek ítélt cikkelyei ismét visszakerülnek a parlament elé.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások