Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nadrággyári dilemmák

Nadrággyári dilemmák Gazdaság

A háromszéki könnyűipart megviseli a minimálbér-növelés, hiszen a termelési költségeik 80 százalékát teszik ki a fizetések. Ennek ellenére a szakemberek egy része úgy véli, nem kell tartani a bérmunkában dolgozó nadrággyárak kivonulásától.

Dobra László, a kézdivásárhelyi Secuiana nadrággyár igazgatója a sajtónak kifejtette: a könnyűiparban a termelési költség 80 százalékát tették ki a bérek, a mostani minimálbér-növeléssel ez felemelkedett 82-83 százalékra, miközben megrendelőik évi 2-3 százalékos drágítást is nehezen fogadnak el.

Az igazgató hangsúlyozta: az ágazatban a munkafázisok nagy része kézimunka, ennél jobban nem lehet automatizálni, tehát átszervezéssel, az alkalmazottak számának csökkenésével sem tudják megoldani a fizetésemelés miatti kiesést. A munka termelékenysége sem növekszik, mert egyre bonyolultabb darabokat rendelnek, amiért jobban fizetnek, de nem annyival, hogy az kompenzálja a ráfordított több időt és a béremelést. A negyvenéves múltra visszatekintő kézdivásárhelyi gyár igazgatója attól tart, ha tovább növekednek a bérek, nem tudják megtartani a megrendelőiket. A szakember rámutatott: Romániában nincs olyan ipar, amely a könnyűiparban jelenleg dolgozó mintegy 300 ezer alkalmazottat fel tudná szippantani.

Kelemen Tibor, a megyei Munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója ugyanakkor nem tart a nadrággyárak kivonulásától. Úgy tudja, az elmúlt időszakban növekedett a megrendeléseik száma és mennyisége is, és folyamatosan alkalmaznak, szakmunkásokat és szakképzetleneket is keresnek. Kelemen Tibor úgy tudja, az egyik Háromszéken több nadrággyárat működtető vállalat Ukrajnában is nyitott munkapontot, igaz hogy ott alacsonyabbak a bérek, ám nem is végeznek olyan jó minőségű munkát. Kelemen szerint Kovászna megyében több mint húszezer munkavállaló dolgozik a könnyűiparban, vagyis a 47 ezer alkalmazottnak közel fele. A nadrággyárak mellett több kis műhely, varroda is működik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 15., 8:53
    ÉRTÉKELÉS: 55

    Megint jönnek a siránkozások a minimálbér emelése miatt. Szegény nadrággyárak a milliárdos profitjaikból nem tudják tartani a lépést. Hitvány képmutatók, hánynom kell tőlük. Dolgoznának ők minimálbérért legalább néhány hónapig, megérdemelnék. Hogy nem sül le a bőr a képükről???????

    • User
      Dátum: 2017. március 16., 9:51
      ÉRTÉKELÉS: 26

      Valaki nagyon elirt valamit. amikor aszt allitja, hogy a gyartasi koltseg 80 %-at a fizetes tartalmazza.Esetleg 8 % a fizetesi alap.A nyugati multi, azert jott ide, mert itt kb 6-7-szer kevesebbet kell fizessen a dolgozoknak, mind ugyanezert a munkaert Nemetorszagban.Tehat boven lenne lehetosege emelni a bereket, legalabb a minimalber szintjere.Jelenleg Romaniaban tokeletes kizsakmanyolas folyik, de mar mindenki kezdte megelegelni, ugyanis a felemelt minimalberbol sem lehet megellni, sokan, foleg a fiatalok ra vannak utalva, hogy kulfoldon keressenek munkat, nemsokara a multik ra lesznek kenyszerulve, hogy emeljek a bereket, mert nem lessz aki kulizzon minimal beret.

  • User
    Dátum: 2017. március 15., 16:09
    ÉRTÉKELÉS: 34

    Fogalmazzunk akkor másképpen: A jövedelemnek hány százalékát kapja a munkás? Na de el kell hitetni az emberekkel, hogy nincs pénz. Egy nadrágért minimum 80 EU-t fizetek ami közép árfolyamon 363RON, tehát a minimálbért ami 1250 RON 4 nadrágból ki lehet fizetni. Igen most lehet mondani, hogy erre a 80 EU-ra mindenkinek benne van a nyeresége, hiszen az üzletes is meg kell éljen valamiből és sorolhatnám a sort tovább. De akkor is az tény marad, hogy egy munkásnak 1 honapi munkáját 4 nadrágból ki lehet fizetni.

  • User
    Dátum: 2017. március 17., 21:50
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Valamikor aszt monta pontosabban ezelott 25 evel hogy nala az ember a mernoki vegzedsegel kezdodik tehat a a tobbi alkalmazot az man rabbszolga es ugy latom hogy is igy van ezen a szinten nem javult nem is akar mert olyan belso szabalyokat
    szab meg ami neki jo a tobbi ember le van nezve .jovedelem neki masnak nem na es ne folytasuk mert itt nincs eleg hely na es ha ugy kedveli dobjon ki mert csak enyit irtam es nem tobbet