Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ozsdolai népdalosok

Ozsdolai népdalosok Cseperedő

Az ozsdolai Kun Kocsár Általános Iskola két diákja, a második osztályos László Kamilla és a hatodikos Hodor Balázs első díjat kapott a megyei szintű Tiszta Forrás népdalvetélkedőn, míg a szintén másodikos Gondos Boglárka második lett.

A lányok zsenge koruk ellenére nem először versenyeznek, Kamilla első osztályosként a Háromszéki Népdalbarátok Vetélkedője megyei szintű versenyen második, Boglárka két évvel ezelőtt első helyen végzett.
– Mindkét lány nagyon szorgalmas, tehetséges. Kezdetben gyerekdalokat tanítottam nekik, most már olyan népdalokat, melyeknek a hangvilága közel áll hozzájuk. Szerencsés helyzetben vagyok, mert nagyon jó osztályom van, a gyerekek ügyesek, szeretnek dalolni, szünetekben még kezet mosni is énekelve mennek. Igyekszem megszerettetni velük a múltunkban gyökerező, tiszta forrásból eredő népdalainkat. A zene szeretetét népdalszólista múltamból hoztam magammal – magyarázta Bartók Irén tanítónő.

Hirdetés
Hirdetés

A pedagógus szerint szükség van az ilyen jellegű megmérettetésekre, melyek lehetőséget teremtenek a gyereknek a bemutatkozásra.
– A Tiszta Forrás népdalvetélkedőt nagyon színvonalas rendezvénynek tartom, elsősorban azért, mert szakemberek ülnek a zsűriben, akiktől gyakorlatias tanácsokat kapnak a versenyzők. Ugyanakkor az ajándékba kapott CD segít a népdalválasztásban, a felkészülésben – mondta a tanítónő.
Hodor Balázs otthonról hozta magával a népzene szeretetét, tiszta énekhangját nagyszüleitől és szüleitől örökölte. Elemi osztályos korától énekel, de hatodikosként vett részt első alkalommal megyei szintű megmérettetésen.
Miklós Csilla zenetanár tehetséges, szorgalmas és szerény fiúként jellemzi tanítványát.
– Ötödik osztálytól tanítom Balázst, és már az első órákon felfigyeltem gyönyörű hangszínére, a kórusba is beválogattam, de akkor még nem érzett magában elég bátorságot, hogy jelentkezzen egy ilyen szintű vetélkedőre. Egy év alatt sokat fejlődött, s most érkezett el az a pillanat, amikor megkérdeztem, hogy ki szeretne részt venni a versenyen, határozottan emelte fel a kezét. Sokat gyakoroltunk, a tiszta dallamvezetés mellett a dikcióra is figyelmet fordítottunk, és a munkának az eredménye is meglett, hiszen a zsűri első díjjal jutalmazta – tudtuk meg a pedagógustól.
– Számomra meglepetés volt az első helyezés, a tanárnő azonban számított erre. Én igyekszem minden alkalommal a legjobbat kihozni magamból, próbálok egy jót énekelni. Szerencsére nem vagyok lámpalázas – kapcsolódott be a beszélgetésbe Balázs.

Hirdetés
Hirdetés

A fiú élete részének tekinti az éneklést, mely gyógyírként hat a lélekre, alkalmas az érzelmek kifejezésére.
– Ha boldog vagyok, vidám dalokat éneklek, ha bánat ér, akkor szomorúakat. A népdalokat az interneten szoktam meghallgatni, majd kinyomtatom a kottát a szöveggel együtt és kezdem énekelgetni. Minden nap gyakorolok, igyekszem betartani a zenetanárnő tanácsait – magyarázta.
– Balázs egy csiszolatlan gyémánt, munkával és kitartással hamarosan csillogni fog – jelentette ki a zenetanárnő.
Balázs szabadidejében olvas, és segít szüleinek a háztáji teendőkben. Kedvenc tantárgya a magyar és a román, felnőttként zenével szeretne foglalkozni.
Némethi Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások