Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gelencei matekosok

Gelencei matekosok Cseperedő

A gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola hat tanulója – Kelemen Andrea, Cseh Helén, Horváth Karola, Kristóf Tünde, Fejér Zsófia és Veres Berta – jutott tovább a Vidéki Iskolák Matematika Versenyének megyei szakaszára. A legjobb eredményt Veres Berta érte el, a végzős gimnazista első helyen végzett a körzeti vetélkedőn. A diáklánnyal az iskoláról, a matematikáról és a terveiről beszélgettünk.

Veres Bertát kitartó, szorgalmas lányként jellemezte osztályfőnöke és matematika tanára, Mátis Adél.

– Az eredmények mögött többéves kitartó munka áll. A matematika folyamatos felkészülést követel meg, egymásra épülnek a dolgok, nem lehetnek hézagok, hiányosságok. Berta ötödik osztálytól kezdte szorgalmasan tanul, elvégzi a házikat és a plusz feladatokat egyaránt, részt vesz a felkészítőkön. Most sok gyakorlással készülünk a megyei versenyre, remélem, hogy ott is jól teljesít majd – mondta a tanárnő.

Berta nem csak osztály, hanem iskola első, a reál és a humán tantárgyakat egyaránt szereti. Jelen lesz a megyei szintű Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom tantárgyversenyen, a román tantárgyolimpiász megyei szakaszán harmadik helyen végzett.

– Napi 3 órát gyakorolok matematikából, de más tantárgyakból is kell készülni, így naponta átlag 5–6 órát töltök tanulással otthon. A matekot nagyon fontosnak tartom, hiszen minden, ami körülvesz az kapcsolatba hozható a számokkal, a számok világával. Nem csak az építkezésben, hanem a mezőgazdaságban, a mindennapokban is a használjuk. Készülők a megyei versenyre, a mértan a gyenge pontom, ezért a felkészülésnél erre fektetem a nagyobb hangsúlyt – teszi hozzá.

A végzős gimnazista szabad idejében olvas, és a kutyájával játszik. Kedvenc tantárgya a román, matek és az angol. A képességvizsga után a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum természettudomány osztályában szeretné folytatni tanulmányait. Orvosnak készül.

– Fontosak a versenyek, ezeken a gyerek csak nyerhet. Még akkor sem veszíthet, ha nem az elvárásai szerint alakulnak a dolgok. Megtanulja kezelni a versenyhelyzetet, koncentrálni, beosztani a rendelkezésre álló időt. Sok plusz munkát jelent a felkészülés, a szabadidőből elrabolt órákat. Terheltek a gyerekek, sok a tanóra, nagy a tananyag, de a versenyeken szerzett tapasztalat és ismeretanyag a gyerek javára válik. Nagyon fontos a kitartás és a pontosság. Nagyon sok értelmes gyerek van, olyanok, akiknek úgymond rááll az agya a matekra, de sok esetben a következetesség, a kitartás hiánya miatt nem tudnak kibontakozni – szögezte le a Mátis Adél.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások