Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az észszerű megoldás

Az észszerű megoldás Kovászna megye

Európai uniós irányelv, hogy 2020 után csak közel nulla energiaigényű családi házak építését engedélyezik, ugyanakkor a pénztárcán tapasztaljuk, hogy egyre nő a tűzifa ára, no meg az áram sem lesz olcsóbb, így mindenki igyekszik a megújuló energiákat kihasználni. A sepsiszentgyörgyi Szász család Varga Erika műépítésszel és Varga Szabolcs minősített passzívház-tervezővel készítette el saját energiatakarékos épületét. Egy hosszú és hideg tél után arról érdeklődtünk, mennyire felelt meg elvárásaiknak.

A négyfős család elsősorban a blokklakásbeli penészesedés elől menekült, és hosszas adatgyűjtés után döntött a környezettudatos életmód és a passzívház mellett.

Tudva, hogy mindenféle szigetelőanyagból és olcsóbb technológiával is lehet ilyent építeni – például üreges polisztirol elemekbe töltött betonfal segítségével –, ők végül a téglafal és a 30 centis, grafitos expandált polisztirol szigetelés mellett döntöttek. A padló alá 25 centis extrudált polisztirol került, a födémben 40 centi vastag kőzetgyapot, illetve háromrétegű nyílás­zárók alkotják a ház hőburkát. Az épület legtöbb helyisége délre tájolt, a tetők pedig úgy vannak kialakítva, hogy a benti hőmérséklet nyáron sem több 25 Celsius-foknál. Fontos volt az integrált tervezés, a rétegrendeket, a tájolást, a szellőzést (hővisszanyerős berendezéssel) az úgynevezett passzívház-tervezőcsomaggal állapították meg. A ház 110 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik, két szinten.

– 2014-ben kezdtünk építkezni, és 2016 júliusában költöztünk be, a fűtést pedig október közepén kapcsoltam be – mesélte Zsuzsa, a ház asszonya. – Nálunk minden villannyal megy, illetve amikor nincs napsütés, a meleg vizet is azzal állítjuk elő, máskor pedig a napkollektor dolgozik. Februárig összesen 1600 lejes számlát fizettünk fűtésre, meleg vízre, világításra, a szellőző és háztartási gépek működésére (kályhalap, mosó- és mosogatógép, vasaló stb.), úgy, hogy a januári hideg időszak jelentősen növelte a költségeket. De akkor is volt egy napsütéses hét, amikor nem kellett fűteni. A hőérzetünk pedig most 20 fokon olyan jó, mint a tömbházban 23 fokon. A kintről beengedett, előmelegített levegőt télen inkább még párásítani kellett, a penésszel biztosan nem lesz gondunk – tekintett a jövőbe, hozzátéve, nagyon jól együttműködtek a tervezőkkel, de a kivitelezésben még akadtak foghíjak, mert nem találtak erre képzett szakmunkáscsapatot.

Mindent összevetve, a tulajdonosok meg vannak elégedve a befektetéssel, ami 80 és 100 ezer euró közötti összeget jelent, ezenkívül az áramot a telekre vezetni is több ezer eurójukba került. Tegyük hozzá, hogy egy jól szituált, 40 év körüli, informatikus házaspárról beszélünk, akik adnak a minőségre.

– Sok munka van még a házon, ezután készül majd el a zöldtető a teraszon, a tereprendezés, a kert kialakítása is hátravan, de ez kellemes feladat, és ezt sem sietjük el – zárta a beszélgetést Zsuzsa.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 9., 21:42
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Akinek nem lesz 2020 utàn 100.000 euròja passzív hàzra az lakjon a hid alatt?! Jelenleg ennyiért ha jòl gazdàlkodik az ember 2 szép hàzat épít ebbôl a penzbol!!