Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az egység hiánya

Az egység hiánya Kovászna megye

Nagyon felemásan ítélik meg az emberek, hogy Kulcsár-Terza József képviselő egymaga benyújtotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia-statútumát a parlamentbe. Afölött nincs vita, hogy be kellett nyújtani, de az, hogy egyetlen képviselő tette ezt meg, hiteltelenné és erőtlenné teheti a próbálkozást. Afelől viszont, hogy miért nem támogatták a kezdeményezést legalább a háromszéki képviselők, erősen megoszlanak a vélemények, és nyilvánvaló, hogy valaki erősen csúsztat.

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke, aki az RMDSZ színeiben nyert parlamenti képviselői helyet, tavalyi sajtóértekezletein többször elmondta: ő azért ment a parlamentbe, hogy benyújtsa a statútumot, és „ha törik, ha szakad”, ezt megteszi. Aztán hosszú hónapokat halogatta, hogy megtegye, elmondása szerint azért, hogy támogatókat szerezzen. Nyilvánvaló ugyanis, és ezt Kulcsár-Terza is többször megerősítette, hogy „az lenne az igazi”, ha a teljes RMDSZ-frakció aláírásával nyújtanák be a tervezetet, hiszen ez erőt mutatna fel.
Kulcsár-Terza állítása szerint sokat fáradozott azon, hogy meggyőzze frakciótársait, írják alá a kezdeményezést, ám nem járt sikerrel, mi több, megpróbálták lebeszélni erről. Végül, egész az utolsó munkanapig halasztva a dolgot, úgy döntött, egyéni kezdeményezésként, egymaga iktatja a kezdeményezést. A többi háromszéki képviselő szerint azonban ez egész egyszerűen nem igaz. Egyrészt Kulcsár sohasem vetette fel frakcióülésen, hogy álljanak a statútum mellé, másrészt nem világos, hogy miért az SZNT változatát adta be, miután az MPP az RMDSZ-szel közösen kidolgozott egy saját változatot.

„Kulcsár nekem nem szólt”
Benkő Erika megkeresésünkre kijelentette: többször és egyértelműen a Kulcsár-Terza tudomására hozta, „nem lehet olyan helyzet”, hogy ő ne írja alá a statútum tervezetét, de az MPP elnöke tudatosan megkerülte őt. „Az én álláspontom e kérdésben egyezik a háromszéki RMDSZ álláspontjával: ahhoz, hogy ne seperjék le egyből, a statútumot alkotmánymódosítással és legalább kétszázezer aláírással egyetemben kellett volna benyújtani. Így közösségi akaratot és erőt tudtunk volna felmutatni” – állítja. – Rossz ötletnek tartom azt, hogy egy ember egyéni kezdeményezésként nyújtotta be, mert ennek az az üzenete, hogy az autonómia ügye mögött nincsen népakarat, nincsen erő, ezért nem is kell azt komolyan venni.”
Benkő úgy gondolja, az autonómia ügye nem egy emberé, hanem az egész közösségé. Ezért elengedhetetlenül fontos lett volna az, hogy legyen erről érdemi vita az RMDSZ parlamenti csoportjában, „de sajnos, ilyen nem volt”. Jómaga feladatának tekintette és tekinti a továbbiakban is azt, hogy az autonómia lényegi pontjairól egyeztessen a nem székelyföldi képviselőkkel, ugyanis nagyon fontosnak tartja az ő támogatásukat e tekintetben.
„Szeretném hangsúlyozni, hogy Kulcsár képviselő nem szólt nekem arról, hogy beterjeszti a statútumot, és nem kérte, hogy támogassam aláírásommal, annak ellenére, hogy korábban határozottan és egyértelműen jeleztem neki, amennyiben mégis a beterjesztésre kerül, szeretném azt aláírásommal támogatni, mert becsületbeli ügynek tekintem, még akkor is, ha azt gondolom, hogy ezt alkotmánymódosítási csomagban kellene benyújtani” – szögezte le a képviselő.

Nem viszi előbb az autonómia ügyét
Márton Árpád azt mondja: valóban voltak fenntartásai az időponttal, hiszen mindent annak rendeltek alá, hogy a szenátuson is átvigyék a marosvásárhelyi teológiai gimnázium ügyét, ezzel együtt 2018 jó esztendőnek mutatkozott volna, hogy emlékeztessék a románokat a száz évvel ezelőtti ígéretekre. Az SZNT statútumának benyújtásával azonban nem ért egyet.
„Ez a tervezet ezer sebből vérzik, szóba sem került soha, hogy ezt benyújtsuk, mert az nem jó. Ezzel az MPP is egyetértett, és ezért dolgoztunk ki közösen egy új változatot. Amúgy frakcióülésen soha senki nem hozta ezt szóba, és személyesen sem mondta senki, hogy itt a kezdeményezés, írd alá” – mondja Márton Árpád, aki hozzáteszi: véleménye szerint ez az akció semmivel sem viszi előbb az autonómia ügyét.
Fejér László szenátor magát szintén autonómiapártinak tarja, és ő is úgy véli, alkotmánymódosítással kellett volna kezdeni, és az RMDSZ–MPP-statútumot kellett volna benyújtani. „Az RMDSZ csapatában úgy látjuk, ebben az ügyben akkor kell lépni, amikor valamit el lehet érni. Így, bár jogában állt megtenni, nem értettem Kulcsár-Terza József külön lépését. Úgy vélem, ha már az RMDSZ és az MPP egy közös statútum, valamint az ezt lehetővé tevő alkotmánymódosítási javaslatok kidolgozása mellett döntött, ezt meg kellett volna várni” – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 22., 2:20
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Az RMDSZ politikusai tisztában vannak azzal, hogy a román parlament soha nem fog elfogadni semmilyen statútumot, bárki nyújtaná is azt be. Viszont kellett valami „akció” a témában, ezért hagyták Kulcsárt „intézkedni”, majd úgy tettek, mintha az meggondolatlanul cselekedett volna – ami igaz is egyrészt – viszont az is valószínűnek látszik, hogy más soha nem tette volna meg, bármilyen statútum változatról legyen is szó. Mert volt idejük rá, rengeteg, mégsem történt soha semmi. Az egész cirkusz nagyon olyan forma vitézkedés, hogy „fogjatok le, mert benyújtom”. Nem csoda, hogy Kulcsár „magánszámra” vállalkozott, még akkor is, ha ő is tisztában van vele, hogy fölösleges, de legalább van mivel takaróznia a választók előtt, hiszen ezt ígérte. Márton Árpád úr egyik legrégebbi „honatya”, de nem csak most „voltak fenntartásai az időponttal”. Az elmúlt 28 évben mindig, és nem csak neki, hanem mindenkinek, Markótól Tőkésig, Frundától Kelemenig, MPP-től EMNP-ig, SZNT-től RMDSZ-ig. És ez így megy tovább ezután is, szépen, senkinek ne legyenek illúziói…

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 8:14
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Santit a magyarazkodas.Marton elvtarsnak”90-tol fenntartasai vannak.Elkestunk elvtarsak!? Vagy talan, csak mi?
    Olyan hamar egymasra hangolodtak amikor az onok elonyeirol kellett szavazni.Nem de?Melyik magyar kepviselo tiltakozott?Marton elvtars?On meg szinesznek sem volt jo ! Jogaszkent meg siralmasabb.A legnagyobb specialis nyugdij -potlek jar onnek majd, az on szavazata szerint.Ez ellen nem voltak fenntartasai.Miert?Es a tobbi kepviselonk? Ok?

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 8:18
    ÉRTÉKELÉS: 18

    Az en szavazatom eluszott az onok reszere.Csak azt sajnalom , hogy eddig besegitettem , hogy onoknek egy anyagiakban gazdag , nyugdijban specialis eletuk legyen.Sajnalom, hogy biztam es remenykedtem.
    Eddig volt.

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 9:03
    ÉRTÉKELÉS: 23

    Az RMDSZ nek soha nem lessz megfelelo az ido az autonomia statutum
    benyujtasara mert nem is akarjak csak a szavazoikat hintaztatjak .
    A 200 000 alairas mar a statutum melle kellene legyen csatolva ha
    egyaltalan akarnanak valamit

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 9:54
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Feher Laszlo Odon szerint „ebben az ugyben akkor kell lepni,amikor valamit el lehet erni.”Peldaul a valasztasokkor,amikor szavazatokat lehet kicsalni a buta es naiv szekelyektol.Na de ha Marton, Feher es Benko szerint nem jo a Kulcsar-Terza altal benyujtott autonomia -statutuma, akkor ok majd biztosan egy olyant fognak benyujtani amit a romanok nemcsak egybol elfogadnak,hanem meg ki is tuntetik oket.Peldaul „Steaua Romaniei cu Inalt Grad de Cavaler” cimu kituntetessel. Mi van?! Mit beszeltek?! Itt a hatam mogott valakik dofik az oldalamat,hogy nem jol irtam.Azt suttogjak a fulembe , hogy ezt a kituntetest nem az autonomiat koveteloknek szoktak adni,hanem a SRI-kollaboransainak.

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 9:47
    ÉRTÉKELÉS: 17

    89 -tol az rmdsz vezeti[ ???]a megyet,meg is van az eredmeny:az orszag legrosszabb uthalozata,fizetesek szerint is sereghajtok vagyunk,lassan de biztosan eltunik epitett oroksegunk;kovasznai Siklo,a kezdii kaszarnya,Balvanyos var,stb,stb…Aki tolvajokat tamogat es valaszt az cinkos tars veluk,tehat ne sirankozzanak.

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 9:54
    ÉRTÉKELÉS: 13

    Mint a mesében… hoztam is meg nem is ..tovább nem folytatom, de hamarosan az lesz, hogy volt udemeráj meg nem lesz ,mint a magyarországi ultraliberális szdsz úgy fognak repülni,sajnos jól meggazdagodva a 30 ezüstböl amit rendszeresen megkaptak és MOST is megkapnak!

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 10:22
    ÉRTÉKELÉS: -9

    Most mar szent meggyozodesem, hogy fizetett agens vagy, akinek az a dolga, hogy rombolja az itt elok hitet, onbizalmat, remenyeit, hadd huzzanak el kulfoldre, vehessek at helyunket a megbizoid. Nem is ertem, miert engedik be minden nyeletlensegedet. Mar ketszer felhivtak a figyelmedet, hogy nem itt vannak a legrosszabb fizetesek az orszagban, tobbet ne szajkozzad, megis nyomod a dumat, s most melleje biggyeszted, hogy itt vannak a legrosszabb utak is az orszagban. Ezt meg megint honnan veszed? Mi alapjan allitod? Tiszta propaganda, amit csinalsz, csak negativ.

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 12:25
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Na most az egyszer melle fogtal „szent meggyozodesbol”,mert azt a kommentet nem en irtam.De annak aki irta teljesen igaza van mert itt vannak a legrosszabb utak,a legkissebb fizetesek es a legtobbet itt Kovaszna megyeben kell tulorazni a semmiert.Es nem hiszem,hogy valaki kulfoldi fizettett agens lenne,csak azert mert ki meri irni az igazat.Na de setaljal egyet pl. a mai nap folyaman Kezdivasarhely utcain,lassuk hol fogod a nyakadat kitorni a jeges,havas elpucolatlan jardakon. Ja te autoval jarsz?!Igen.Gondolhattuk volna.Mi megertunk teged.Te nem vagy fizetett agense kulfoldnek.Hiszen azok gyalog jarnak.Te az RMDSZ fizetett agense vagy.

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 13:24
    ÉRTÉKELÉS: -4

    Miért használsz királyi többest? Mi az, hogy mi? Nem ismered a magyar nyelvet? És honnan tudod, hogy milyen utak vannak Odobesteni, Margitta és Zilah között stb.? Honnan veszed, hogy itt a legrosszabbak? Hasadra üttél megint ugye?

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 15:13
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Várjunk még legalább 100 évet (addigra lehet, hogy már fentartások sem lesznek) és akkor lehet majd lépni és meglehet, hogy valamit el is lehet majd érni. Csak így tovább…

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 15:32
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Mindaddig amig a magyar kepviselet ugy tancol a parlamentben ahogy a romanok futyulnek , nem lesz itt autonomia! Sosem volt es lesz idoszeru. Minek is? Faj ez az RMDSZ-nek? Dehogy! A kepviselet jol el, jovoje biztositva. Az , hogy nehany fiatalt is bejuttattak a parlamentbe , porhintes , hisz a mentalitas ugyanaz mint a szovetseg „nagy oregjeije’. Nem is lehet mas mert akkor labdaba sem rughatnanak. Amugy ezt szivesen is vallaljak mert a politika jol jovedelmez. Ez a szovetseg hitelet vesztette!!! Nem akarom latni a tulipant a szavazolistakon!

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 19:30
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Örökre belém vésődött amikor a híradókban mutatták Márton Árpádot ahogy túlbuzgóan még magasabbra emelte a kezét mint a híres Alta Intrebare,bizonyára sokan emlékeznek.Nekem ez volt a pont az i betűn, hogy én többet soha az életben nem akarok az RMDSZre szavazni.Másra sem.