Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felhívás bojkottra

Egy szabályozás értelmében minden diáknak – függetlenül az anyanyelvétől – angolról románra és románról angolra kell fordítania az angol nyelvű tantárgyversenyen. Ezzel megnehezítik a magyar középiskolások helyzetét, hiszen egy idegen nyelvről egy másik idegen nyelvre kellene fordítani már egyetemi szintű feladat.

Ez számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan! A magyar középiskolásokat eleve vesztes csatába akarják vinni, hogy ott csúnyán elbukjanak. Úgy gondoljuk, ebben az esetben nem egyszerű gondatlanságról van szó. Itt a diákok sikertudatát kívánják rombolni, és azt üzenik a magyar gyerekeknek: „lám, itt csak románul tudsz boldogulni, és semmit sem ér az anyanyelved; magyarként itt csak vesztes lehetsz, menj el, vagy olvadj be!”

Véleményünk szerint, ahogy egy kézilabdacsapat sem lépne pályára, ha előbb hátrakötné a szövetség a kezüket, úgy nekünk sincs mit keresnünk ilyen körülmények között ezen a versenyen. Arra kérjük a magyar anyanyelvű oktatási intézmények felelőseit, bojkottálják ezt a versenyt. Egyik felelős nevelő sem küldheti a rábízott diákokat olyan helyre, ahol arra készülnek, hogy megalázzák őket.

Tőke Ervin, a Minta ifjúsági szervezet országos elnöke

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 22., 6:42
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem. Nem bojkottálni kell, Egyrészt, mert van már törésvonal, konfliktusgeneráló felület elég. Másrészt, mert a bojkottálás egy lépéssel sem visz közelebb a CÉLhoz, ami ugye az lenne, hogy a magyar (és mindenféle más nemzetiségű) tanulók egyenlő esélyekkel VERSENYEZHESSENEK. Már, aki versenyezni akar.
    Azt kellene megnézni, hogy például az Oktatási Minisztériumban minket képviselő kisebbségi államtitkár, kabinetigazgató és tanácsosok mivel töltik a dolgos mindennapjaikat. Az angol tantárgyverseny* tételmintája december közepén került nyilvánosságra, a megyei illetékesek azóta leveleznek a minisztériummal. Az eredmény: semmi.
    Múlt héten az is megjelent, hogy az országos próba-záróvizsga („szimulálás”), ami a 8., 11. és 12-es tanulókat, no meg az iskolákat, tanárokat is teljesen lefoglalja, március 14-17 közt zajlik, 15-én is! Erről mikor lesz nyilatkozat?
    Nem csak tanévnyitókon és pódiumokon kellene államtitkárkodni, hanem főképp ilyenkor. És nem csak ilyenkor kellene nyilatkozni, de ha már igen, akkor nem ártana előtte gondolkodni, hogy mi is a cél.
    *És még egy aprócska kiegészítés: a helyi, helyi szakaszon a magyar diákok magyar nyelvről és nyelvre fordítottak, mert a tételeiket megyei szinten készítettük elő, román és magyar kollégákkal. A románról/románra fordítás a megyei (március 3.), és az országos szakaszon fog gondot okozni, de addig még lenne idő ezt a bakit helyrehozni, ha az a szándék.
    Tisztelettel, Ferencz Éva angoltanár

  • User
    Dátum: 2018. január 22., 15:11
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez megint egy sajnalatos pelda arra , hogy erdekkepviseletunk milyen szorgalmasan „harcol” a magyar kisebbseg jogainak kivivasaert , jelen esetben tanugyi szinten!