Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Műkorcsolya-varázs Kézdin

Műkorcsolya-varázs Kézdin Sport

Soha nem látott élményben volt részük a kézdivásárhelyieknek a hétvégén, szombaton és vasárnap ugyanis a nemrég elkészült műjégpályán hozták tető alá a műkorcsolyázók Román-kupáját. A kupaviadal minden korosztálynak szólt, az apró reménységektől a felnőttekig összesen 13 klub 61 versenyzője siklott a jégen ez alkalommal, látványos ugrásokat, forgásokat és lépéssorokat bemutatva, a közönség nagy örömére. A KSE korcsolyaszakosztálya még nem szállt versenybe, de bemutatkozott a szakmának.

A műkorcsolya Román-kupát 7. alkalommal szervezte meg a Román Korcsolya-szövetség, amelynek vezetőjét, Adrian Ciobanut lenyűgözték a kézdivásárhelyi körülmények.

– Szeretnék gratulálni ehhez a csodálatos létesítményhez, amely nemcsak funkcionalitásában, hanem szépségében is kiemelkedik a romániai műjégpályák közül, és higgyék el nekem, mivel én sokfelé megfordultam, és nagyon sok műjégpályát láttam már. A műkorcsolya-csapathoz is gratulálok, annál is inkább, mivel ez egy költséges sportág, egy bizonyos szintig a szülőkre és a klubokra hárulnak ezek a költségek, a szövetség csak a legjobbakat tudja támogatni, akik Európa- vagy világbajnokságokra jutnak el – fejtette ki az elnök.

Adrian Ciobanu azt is elárulta, hogy pár hét múlva, február 15–18. között ugyancsak a céhes városban rendezik a nemzetközi Olympic Hopes nevet viselő utánpótlás versenyt, amely egyben az ifjúságiak országos bajnoksága is lesz, ahol megállapítják, ki képviseli Romániát a junior világbajnokságon. Az elnök ráirányította a figyelmet arra is, hogy csíkszeredai mintára a rövidpályás gyorskorcsolyát is meglehetne honosítani Kézdivásárhelyen, sajnos, megfelelő pálya híján a sportág „atyjának” számító gyorskorcsolya-versenyeket kénytelenek Németországban lebonyolítani. A görkorcsolya is a szövetség égisze alá tartozik, mint tudjuk, a kézdi szakosztálynak immár ebben is van némi tapasztalata. Ciobanu óva intette a kézdieket attól, hogy kövessék Csíkszereda és Brassó példáját, ahol a jégkorong élvez elsőbbséget, és a műkorcsolya háttérbe szorul.

A vasárnap zárult Európa-bajnokságon mindössze egy versenyző képviselte Romániát, Julia Sauter viszont nem jutott döntőbe a hölgyek között. Ciobanu a sikertelenség okát az anyagiak és a megfelelő elhivatottság hiányában látja, szerinte nehéz olyan sportolókat találni, akik mindent alárendelnek a siker érdekében, és napi öt edzés­sel, külföldi edzőtáborokban töltik idejük nagy részét. A jelenség súlyosságát jelzi, hogy a februári, pjongcsangi téli olimpián először nem indul romániai korcsolyázó…

A Román-kupán helyi versenyzőknek nem szoríthattunk, viszont egy bemutató keretében jégre léptek Petra Knezevic Kolarevic edző tanítványai, akik az országban egyedülálló szinkronkorcsolyában jeleskednek.

– Nagyszerű alkalom volt ez a városnak és a gyerekeknek, hogy élőben is lássák, milyen szinten tart a romániai korcsolyázás, újdonság volt számukra, mert ilyet eddig csak tévében láttak. Ugyanakkor remek lehetőség volt számunkra, hogy megmutassuk magunkat a szakmának, meghívást is kaptunk az országos bajnokságra, ahol a szinkroncsapatunkkal, illetve négy korcsolyázóval fogunk részt venni. A szövetség támogatását élvezzük, de a csíkszeredai és a bukaresti edzők is felajánlották segítségüket. Egyelőre a szinkronra és az egyénire koncentrálunk, de reménykedem, hogy idővel párosokkal is foglalkozhatom, ehhez fiúkra is szükségünk lesz – fogalmazott Petra Knezevic Kolarevic.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 22., 22:19
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Nagy öröm a kézdivásárhelyi jégpálya, de a közönség program idejére miért dobják a kötőféket a lovak közé? Képtelen állapotok alakulnak ki, amikor a zsúfolt pályán 500 ellenében mindig akad legalább öt suhanc, aki az emberek közt kergetőzik eszeveszetten, rúgja ki mások lába alól a korcsolyát, durván cikáznak, mitöbb össze-vissza szántják a jeget az éles fékezésekkel, mert olykor belefutnak a békés korcsolyázókba és olyankor csak mélyre szántva lehet fékezni. Hogy lehet, hogy a pénzünkért mindezt szinte naponta el kell viselnünk? Gyakran olyan sebességre kapcsolnak, hogy a bizonytalankodó kicsik csak úgy bucskáznak fel a nyomukban. Miért nem futja egy olyan rendcsináló alkalmazottra is, akitől tartanának, aki korcsolyával a lábán és kitűzővel képes lenne arra, hogy fülön fogja a száguldozó szabálytalankodókat? Vagy szeretnék, hogy a testi épségüket féltő többség eltávolodjon a pályáról?

  • User
    Dátum: 2018. január 23., 12:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Szabálytalankodók? Előbb talán valami szabály kellene. Amíg nincs, addig a szabálytalankodók maximum illetlenek, amire az otthoni 7 év a megoldás. A javaslat nem rossz, valóban elkelne valami belső szabályzat, amit ki lehet függeszteni látható helyre, akkor van amit számon kérni, a rendcsináló alkalmazott is jó ötlet, csak épp ne éljen vissza a hatalmával. Támogatom a javaslatot, remélem eljut az illetékesekhez is.

  • User
    Dátum: 2018. január 24., 0:46
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Ki van függesztve a szabályzat, azzal nincsen gond, de a betartatása egyenlő a semmivel. A kis unokámmal voltunk mi is a jégpályán, végig rettegtem, hogy leverik az elvadult suhancok a kislányt. Ezért fizetünk és utaztunk Bereckből Kézdire, hogy a civilizált környezet ellenére civilizálatlanok elrontsák azt a kevés szórakozásunk, amire ezen a vidéken is végre élvezhetnénk.