Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokan ócskavasként értékesítik

Sokan ócskavasként értékesítik Gazdaság

Egyre nagyobb terhet jelentenek tulajdonosaik számára a régi autók, amelyeket amellett, hogy nehéz eladni, idéntől várhatóan magas környezetszennyezési adóval is sújtanak. A 2000 előtt gyártott autóknak nincs piaca, azokon bontóban, alkatrészként végzik, de leginkább ócskavasként lehet túladni rajtuk.

Az elmúlt egy év alatt jelentősen – több mint 600 ezerrel – megugrott a használt gépkocsik száma az országban, ezért a kormány ismét környezetszennyezési adót vet ki. Ezúttal nem a regisztrációhoz kötnék az adót, hanem azt évente kell fizetnie minden tulajdonosnak, annak függvényében, hogy mekkora a jármű károsanyag-kibocsátása. A környezetvédelmi miniszter előrejelzése szerint az új adót tavasztól vezetnék be, és évente mintegy 200 eurót kell lepengetniük, akiknek non-euró vagy euró 1-es környezetvédelmi besorolású autójuk van, míg az újabb, euró 5-ös és 6-os járművekre évi 50 euró lesz az adó.
Az ócskavas begyűjtésével és értékesítéssel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Ariadne Impex cég tulajdonosától, Pozna Dávidtól megtudtuk, a tervezett új adó máris mozgósította a régi autók tulajdonosait, egyre többen érdeklődnek, miként adhatják le ócskavasnak rozsdaette járműveiket. Az elmúlt években az volt a megoldás, hogy eladták az ócskavasként leadott gépkocsik után járó értékjegyet olyanoknak, akik a roncsautó-program révén újat vásároltak. Ma már nehéz az értékjegyeket továbbadni, hiszen nagy a kínálat, és kevesen vásárolnak új autót.
Sokan „még jó lesz valamire” elgondolásból az udvaron tartják régi autójukat, de vannak olyanok is, akik eddig évente néhány alkalommal, kirándulni, mezőre, erdőre járni vették elő a régi járművet, most viszont megfontolják, hogy érdemes-e a magas adót fizetni utána. Múlt héten három régi autót adtak le a sepsiszentgyörgyi ócskavas-telepen, és még ennyi kérés feldolgozása volt folyamatban.
Az Ariadne Impex tulajdonosa szerint egyszerű az eljárás, amennyiben ócskavasként adják le a teherré vált autót. A tulajdonosnak kell jelentkezni a személyazonossági igazolványával és a jármű törzskönyvével. Az autót lemérik, és kilogrammonként fizetnek érte, összesen 100–200 lejt. A telepen kiállított igazolás birtokában már ki lehet íratni a forgalomból a rendőrségen, és kérni a pénzügyi igazgatóságtól, hogy vegye ki az adónyilvántartásból. Ilyen esetben Németországban vagy Ausztriában a tulajdonos fizet 200 eurót, hogy ócskavasként átvegyék az autóját. Aki alkatrészként kívánja értékesíteni az autót, annak a helyi önkormányzattól kell igazolást szereznie, hogy van magánterülete, ahol tárolja a roncsot, és ennek alapján kérheti a forgalomból való kiíratást.
Jó hír viszont, hogy az autótulajdonosokat idén nem csak újabb adóval sújtják, hanem vissza is igényelhetik a 2007-től tavalyig több változatban létezett regisztrációs díjakat. Ezeket kérésre fizeti vissza az adóhatóság, az igényléseket legkésőbb augusztus 31-éig lehet benyújtani. Mellékelni kell a regadó befizetését igazoló dokumentumot, az autó törzskönyvét, illetve az igénylő tulajdonjogát igazoló okiratot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 17., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Itt is a szegényebb ember szív! 200 euró kegyetlenül sok, pedig vannak olyan régebbi autók amelyek kevesebbet szennyeznek mint 1Wolksvagen amit megcsippeztek!

  • User
    Dátum: 2018. január 17., 20:27
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Fizetett reklám?! Ne ugrassák szegény embereket! 70 % 10 évnél idősebb autóval jár és az üzemanyagba amúgy is bele van foglalva a környezetvédelmi illeték(acciza) Így is 1 hónapot azért melózunk , h autóval járhassunk!