Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A határban a medvék

A határban a medvék Kovászna megye

Beigazolódni látszik, hogy a háromszéki (és nem csak idevalósi) medvék életmódja gyökeresen megváltozott. A nagyvadak gyakorlatilag nem hibernálnak, Kőröspatak határában például naponta „felvonulnak”.

„Medve van, amennyi kell” – mondta el megkeresésünkre Kisgyörgy Sándor. A sepsikőröspataki polgármester szerint „naponta sétálnak” a nagyvadak.
– Jól láthatók a nyomaik a falu határában. A domb tetején, a helyiek által Kápolnának nevezett helyen jönnek le az erdőből, és mennek le a mezőre. Emberrel hál’ Istennek nem találkoztak mostanában, részben azért, mert a mezőn egyre kevesebb az eledel, ezért ritkábban jönnek, részben azért, mert többnyire éjjel járnak – magyarázza Kisgyörgy.

Elmondta: a napokban jóváhagyás érkezett a minisztériumból egy vadkár megtérítésére. Az igénylést még májusban nyújtották be. Az elöljáró szerint ez még nem jelenti azt, hogy „mostanában pénz lesz belőle”, de legalább regisztrálták a kérést, az év folyamán ugyanis több mint húsz kárigényt tettek le, amit „számba sem vettek”. A polgármester hozzátette: „természetesen” kilövési engedélyt sem kaptak arra a medvére, amely az ősz elején garázdálkodott a faluban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. január 4., 8:12
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ha ennyi medve van Kovaszna megyeben akkor, hogy letezik az,hogy a Bodok -Oltszem kornyeki medvet ,melyre kilovetesi engedely volt kiallitva,a mai napig nem talaljak?!Barataim itt a medve meseitekben valami nagyon santit.Es meg egy megjegyzesem volna.Ugy kb. egy eve,egy feleve,ez az ujsagiro (Erdely) egyebrol sem tud irni csak medvekrol.Talan Sepsiszentgyorgyon es kornyeken nincsen egyeb problema amirol irni?!Peldaul az egeszsegugyi maffiarol.

  • User
    Dátum: 2018. január 4., 15:30
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ennek a polgarmesternek fakitermelo cege van ! Lassan mar husz eve „termeli ” a fat kemenyen ! Nem csoda ,hogy a medvek lekoltoznek a faluba ! De nem gond :lesz egy parbol medveszalami !